Efectele Cernobâlului se simt şi astăzi

3

Cernobâl, 26 aprilie 1986: cea mai mare catastrofă nucleară civilă se petrecea cu 35 de ani în urmă. Potrivit informațiilor oficiale, 3500 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor accidentului.

 

Ora 01.23 minute şi 58 de secunde: reactorul nr. 4 scapă de sub control şi se produce o explozie violentă. Acoperişul reactorului, greu de 1000 de tone, este aruncat în aer. Învelişul de grafit ia foc şi 190 de tone de substanţe radioactive ajung la peste 1000 de metri în atmosferă, fiind purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. În mai puţin de 2 zile, norul, ce purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprindea tot nordul Europei, inclusiv Moldova.

„Zona morţii” de la Cernobâl: un teritoriu otrăvit de radiaţii – se întinde pe 2600 de km patraţi.

56 de oameni au murit imediat sau în lunile ce au urmat. Dar pentru alte sute de mii destinul s-a schimbat într-o clipă. Din zonele contaminate au fost evacuaţi peste 300.000 de oameni.

6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor. 6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.

„Lichidatorii” din Moldova s-au aflat la Cernobâl în medie 62 de zile.

Cel mai amplu studiu despre Cernobâl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013 şi redactat de trei prestigioşi oameni de ştiinţă, a arătat, că 985.000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer.

Drochia: 35 de ani de la producerea dezastrului nuclear de la Cernobâl (Ucraina), o rană radioactivă ce va rămâne nevindecată și în anii ce urmează. Cu acest prilej, la Drochia au fost comemorate victimele catastrofei de la C.A.E. Cernobâl şi ale altor avarii nucleare. La eveniment au participat Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia, și Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului.

La acțiunile de lichidare a efectelor acestui accident nuclear au participat peste 3500 de moldoveni, inclusiv 76 din raionul Drochia. În viață sunt 53 de drochieni.

Aliona Samson:

Aceştea sunt eroii noştri, care şi-au pus în pericol viața şi sănătatea lor proprie pentru a lichida consecințele exploziei, ca astazi noi, urmaşii, să trăim mai bine şi să avem mai puține probleme de sănătate. Nu voi uita niciodată acea zi când ne-au informat, că tăticul trebuie să plece în zona de explozie de la Cernobâl. Mi s-a părut o veşnicie până s-a întors acasă. Adâncă plecăciune şi profundă recunoștință celor care sunt în viață, le doresc multă sănătate şi mulți ani înainte. Domnul să-i ierte pe cei plecați în veşnicie.

    Galina SCHIȚCO

 

 

Lasă un răspuns