Drochienii de ziua muzeelor au marcat o dublă sărbătoare  

 

Ziua de 18 mai a fost consemnată, începând cu anul 1977, ca Ziua Internațională a Muzeelor. De atunci, tradițional, în fiecare an, toate muzeele sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor din întreaga lume, organizând cele mai diverse  activități, în jurul temei anului.

 

 

Anul 2021 marchează Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”.

Evenimentul a fost onorat de Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului, Vitalie Postovan, viceprimarul de Drochia, Cristina Țurcanu,  șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, dar și de oaspeți din municipiul Chișinău: Simion Zamșa, profesor, conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Maestru în Arte, Laureat al Premiului de Stat al R.Moldova, și  Vlad Caraulan,  tânăr grafician, student, Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă”. Invitați au fost și directorii muzeelor din raionul Drochia, meșteri populari, collective artistice și interpreți individuali, care au întregit atmosfera de sărbătoare.

Anul 2020 și-a lăsat amprenta asupra tuturor, afectând fiecare aspect al vieții noastre în urma pandemiei Covid-19. Unele probleme presante au pus sub semnul întrebării structura multe activități, iar muzeele nu au fost o excepție. Însă, în pofida tuturor greutăților, instituțiile muzeale din raionul Drochia, au reușit să spună cu glas tare un „Da” provocărilor iar 2021 a marcat un nou început în viața muzeelor drochiene.

Evenimentul organizat de Ziua Internațională a Muzeeelor 2021, de către Direcția Cultură, Turism, Tineretși Sport Drochia, în colaborare cu Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă,  director Dumitru Postovan, a adunat oameni pasionați de istoria neamului și tradițiile strămoșești.

A fost o sărbătoare frumoasă, cu dublă semnificație, căci Galeria de Artă a Muzeului raional a găzduit o expoziție unicală, vernisată de tânărul și promițătorul grafician, Vlad Caraulan, student la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Facultatea de Arte Plastice și Design, catedra Studiul Artelor, Grafică și Metodologia Instruirii. Expoziția personală de grafică, cu genericul „Texturile sufletului” a trezit interesul vizitatorilor prin originalitate și conceptuli novativ de transpunere a gândului filozofic în redare grafică.

În curtea muzeului au fost amenajate corturi cu exponate muzeale, dar și cu cele mai alese bucate culinare, pregătite de neîntrecute gospodine: păscuță, paine și plăcinte, coapte în cuptor, babă dulce, friptură de iepure cu mămăligă și brânză de oi, prăjituri de casă și torte, care au fost  expuse de Muzeul de Istorie și Etnografie  Sofia, director, Svetlana Banaru, Muzeul Ținutului Natal Pelinia (Svetlana Gureanu), Muzeul „N.Gribov” Gribova, (Aliona Condratenco), Muzeul de Istorie și Etnografie Nicoreni, (Mariana Țentiu) și Muzeul Fermierului Cotova (Petru Flocosu), trezind admirația și aprecierea vizitatorilor și oaspeților prezenți.

Iurie Cucuietu, meșter popular cu renume, a prezentat o impresionantă expoziție de obiecte din lut și ceramică, asistând un atelier de master class.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un program artistic select, susținut de virtuosi muzicieni și interpreți de la Școala de muzică pentru copii Drochia, Centrul de Cultură și Tineret, Casa raională de cultură Drochia și Școala de Arte Pelinia: profesorii de pian Cătălina Bârtă și Zoia Petrova, eleva Școlii de muzică Bianca Recean, Formația vocal-instrumentală „Noi”, conducător artistic Victor Cemortan, Ansamblul vocal „Busuioc” din s. Pelinia, conducător artistic Nina Râciu, Andreea Bejenari, interpreta Formației de muzică folk „Punctul pe „I”, conducător artistic Vitalie Bârgău și Orchestra de fanfară „Trompetele Argintii”, dirijor Alexandru Focșa.

Un moment important și semnificativ pentru cultura raionului Drochia a fost semnarea Acordului de colaborare între Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului rational Drochia și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, care a semnalat un pas îndrăzneț, întru asigurarea durabilității unui parteneriat reciproc.

Cristina Țurcanu,  în semn de aleasă prețuire, a oferit diplome de gratitudine tânărului grafician Vlad Caraulan pentru contribuție notorie în promovarea originală a conceptului artei contemporane, măiestrie și profesionalism în domeniul compozițional și arta tehnicilor grafice, si cu prilejul Zilei Internationale a Muzeelor.

Scrisori de mulțumire au fost oferite profesorului Simion Zamșa, Maiestru în Arte, și Ludmilei Mocan-Vozian, conferențiar universitar, șefa Catedrei Studiul Artelor, Grafică și Metodologia Instruirii, Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în care le-au fost aduse sincere mulțumiri pentru muncă titanică și contribuție notorie în educația discipolilor, întru edificarea măreței opera grafice, profesionalism și dedicație în modelarea art-obiectului. Cu diploma de participare au fost decernați si directorii muzeelor, participanți la vernisarea expozițiilor, fiind apreciați pentru contribuție notorie în valorificarea și promovarea patrimoniului muzeal, participare activă în cadrul evenimentului, dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și cu prilejul sărbătorii profesionale.

Luând cu sine plăcerea unei zile împlinite, cei prezenți la sărbătoare au plecat cu gândul de a reveni din nou în Galeria de Artă a  Muzeului raional, care va găzdui încă timp de o lună unicala expoziție de grafică „Texturile sufletului”.

 

Ala BUGAI,

specialist principal, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia

 

Lasă un răspuns