Nucleul și sufletul culturii drochiene

IMG_0992

Perioada activă a coronavirusului a paralizat activitatea tuturor ramurilor societății, cu excepția sectorului de sănătate, care a cunoscut o muncă dublă, triplă, chiar la superlativ, fiind o testare la profesionalism, la măiestrie, la competențe, la asigurări etc.

Cu toate acestea, cultura, mai ales cea drochiană, la acțiuni și activități în masă nu a depășit-o nimeni. La primele experiențe de muncă în condiții restricționate, virusul hain a pătruns printre angajații din sistemul dat, pe unii i-a contaminat mai sever, pe alții – mai ușurel. Toți cei care au purtat pecetea COVID-19 s-au recuperat fără consecințe grave și repede au revenit la o viață normală. Astfel, angajatele Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport au rămas, și sunt, active, ingenioase, generatoare de idei și harnice la implementarea lor, chiar și cu răsunet național, și foarte apreciate de populație.

Este o mare bărbăție și măiestrie să poți organiza evenimente, în masă și fără contaminări, în condiții pline de restricții. Doar câteva dintre ultimile: Festivalul-concurs „Trăim bucuria Învierii”, Festivalul familiei, acordarea premiilor învingătorilor Concursului „Filipiada” (în premieră la Drochia), Ziua muzeelor, vernisarea expoziției de grafică la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, aniversarea a 45-a a Școlii de artă Pelinia, cât și seminarul instructiv-metodic național, organizat de către echipa profesionistă a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, directoare generală Diana Dicusară, în colaborare cu Direcţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport, şefă Cristina Ţurcanu, etc.

Activismul colectivului Direcției Cultură, Turism, Tinertet și Sport nu scade din intensitate. Numai primăvara aceasta au fost organizate mai multe concursuri, on-line, unele în premieră, altele – tradiționale. La fel, colectivele artistice din domeniu au participat la concursurile naționale, în cadrul cărora au  „cules” roade bogate: locuri premiante și diplome.

Acum, s-ar părea, că coronavirusul cedează, argumentele și motivele întru susținerea acestei ipoteze sunt diverse: ori vaccinarea crează o imunitate colectivă, ori prea multe infectări au dus la crearea firească a anticorpilor la cetățenii care au suportat infecția sau virusul a „obosit să se deplaseze”, sau a trecut de vârsta multiplicării. Cine poate ști cu adevărat? Cert e, că numărul de bolnavi a scăzut brusc. Și acest fapt deschide noi orizonturi pentru specialiștii din cultură, care generează idei și proiecte tot mai interesante și mai specifice pentru cetățenii drochieni, pe care, consecvent, îi educă în spiritul artei tradițiilor și obiceiurilor străbunilor.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns