Cum să ne amintim de cei dragi de Blajini pe timp de pandemie
Se apropie sărbătorile pascale, Învierea Domnului și Paștele Blajinilor, sărbători sfinte și foarte onorate de creștini. Însă epidemia extinsă provocată de coronavirusul ce se răspândește foarte repede, a schimbat multe lucruri, pe unele le-a dat peste cap, pe altele le-a modificat. Și dacă Învierea Domnului se sărbătorește, de obicei, în familie, doar deplasările și întâlnirile tradiționale vor fi limitate, mai complicat este cu Paștele Blajinilor. L-am rugat de părintele Vitalie TANAS, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Drochia, să explice enoriașilor cum ar fi mai bine să se pregătească și să sărbătorească Paștele Blajinilor.
–Tradițional, de ani buni, familiile se adună la mormintele celor dragi ca să-i pomenească cu preotul, care citește pomelicul și stropește cu agheazmă locul odihnei lor de veci. Apoi rudele încep a oferi pomeni, a închina câte un pahar de vin și a gusta din bucatele pe care le-a adus fiecare. După 2-3 păhăruțe nu mai țin minte pe cine au pomenit și cine este la rând, următorul. Mese întinse, cu bucate alese, ce cuprinde întreg meniul de sărbtoare, cu sarmale, răcituri și cărnuri diferte, de parcă s-ar întrece cine are mai mult, cine mai bogat și cine mai scump.
Dar, la morți nu ajunge nimic din cele aduse. La ei ajung momentele de pomenire din suflet, gândurile bune, faptele frumoase ale celor de pe pământ.
Da, și anul acesta pandemia ne-a dat peste cap toate planurile și obiceiurile noastre, Paștele Blajinilor nefiind o excepție. Nimeni nu ne interzice să mergem la cimitir, să facem curat, să amenajăm, să vopsim, să îngrijim mormintele. După aceasta, aprindem câte o candeluță sau o lumânare, tămâiem mormintele, le stropim cu agheazmă. Dacă avem posibilitate, putem da de sufletele celor adormiți o pomană – un colăcel, câteva bombonele sau biscuiți, o lumânare. Ar fi foarte primit și încuviințat de Domnul, dacă am oferi această pomană unui om întristat și mâhnit. După ce, să revenim acasă și să stăm liniștiți, fără ca îndoielile să vă frământe sufletele, că poate ați rămas datori față de memoria celor adormiți sau dacă totul s-a făcut creștinește.
În diminețile de dumincă și luni ale Paștelor Blajinilor, preoții oricum merg la cimitire și îndeplinesc absolut întreg ritualul de pomenire a tuturor celor ce se odihnesc în cimitirul respectiv și în depărtare. Aceasta este datoria noastră sfântă.
Este o situație de criză în țară și în lume, trebuie să ne conformăm și să respectăm restricțiile, să fim deosebit de responsabili şi să nu mergem la cimitire în grupuri, cu băutură și mâncare.
Din partea slujitorilor Bisericii avem și un îndemn către cetățeni: în ajunul primei duminici după Paște, adică înaintea duminicii Blajinilor, să vină la Sf. Biserică, să aducă Pomelnicul, însoțit de un colăcel. Duminică, oficiem Parastasul morților, în cadrul căruia îi pomenim pe toți cei adormiți, rugăciunea făcută în fața și în Casa Domnului fiind mult mai puternică. Accent trebuie de pus pe lucrurile duhovnicești nu pe cele materiale. Adormiții au nevoie de la noi de rugăciuni și de fapte duhovnicești. Și dacă mai faceți o milostenie, am în vedere o pomană de sufletul celor adormiți, oferită unui vecin sau unui trecător amărât e și mai bine. Aceasta va fi suficient, decedații vor fi satisfăcuți.
A înregistrat
Valentina CEBOTARI