Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cunoştinţele profunde sunt salvatoare în momentele de risc – Glia Drochiană

Cunoştinţele profunde sunt salvatoare în momentele de risc

0

Echipa de salvatori, medici și polițiști informează copiii despre riscuri și primejdii

Regimul termic al perioadei estivale poate crea în rândul populaţiei, mai cu seamă a copiilor, care se află în „vacanţa mare”, probleme majore de sănătăte şi pentru sănătate.

Echipa de salvatori, medici și polițiști informează copiii despre riscuri și primejdii
Echipa de salvatori, medici și polițiști informează copiii despre riscuri și primejdii

Expunerea prelungită a organismului, mai ales a capului dezgolit, la temperaturi înalte poate provoca insolaţie.
Riscurile şi primejdiile pot apărea de oriunde: de la bazinele acvatice, de la incendii, de la trecerile stradale, de la jocurile în aer liber sau de unde nici nu ne aşteptăm. Aşa că trebuie să fim pregătiţi de orice împrejurări, să cunoaştem cum se acordă primul ajutor, ce măsuri trebuie de întreprins în anumite situaţii, or cunoştinţele profunde în domeniu salvează viaţa în momente primejdioase. Şi mai mult trebuie să cunoască aceste lecţii copiii, care, aflându-se în vacanţă, îşi petrec timpul liber singuri sau în compania semenilor, a prietenilor lor. Nu rareori merg la scăldat la bazinele acvatice, traversează străzi şi din imprudenţă pot nimeri în situaţii cu pericol sporit. Cunoştinţele vaste în domeniul protejării vieţii în diverse situaţii îi poate salva de la primejdii pe ei înşişi, dar şi pe prietenii lor.
Inspectoratul raional de Poliţie Drochia, poliţia rutieră, împreună cu angajaţii de la Serviciul de Urgenţă, de la Situaţii Excepţionale, adică cu salvatori şi pompieri au lansat o campanie de informare în masă a copiilor cum să se comporte în situaţii specifice. Un loc unde mai mulţi copii se află împreună este Tabăra de odihnă “Poeniţa însorită”.
După cum ne-a informat Alexandra Dobreanscaia, educatoare-metodistă, în primul tur la tabără s-au odihnit 174 de copii, acum, în turul doi, sunt 239. Copiii sunt activi, participă la toate activităţile organizate, dar ele, conform programului de lucru, sunt multe, câte două pe zi. Mai mult chiar, copiii singuri îşi organizează activităţi după interese, ne-a mai comunicat Alexandra Dobreanscaia.
Este foarte binevenită informaţia de acordare a primului ajutor în cazuri excepţionale, pe care o aduc în mijlocul copiilor organele şi instituţiile abilitate. Dânşii îi instruiesc cum să prevină astfel de situaţii, dar şi cum să-i ajute pe alţii. După ce au făcut un dialog cu copiii, ei au demonstrat în practică cum se acordă primul ajutor în caz de înec, de incendii, de şoc, de traumatisme stradale etc.
— Copiii înţeleg şi deprind mai uşor când văd pe viu cum se acordă primul ajutor, – ne spune Irina Şumilova, inspectoare superioară, SIC, SSP IP Drochia. – Am fost la tabără la copiii din primul tur, am venit acuma şi vom veni şi la copiii din cel de-al treilea tur, ei trebuie să cunoască anumite reguli de comportament în diverse situaţii nestandart, în momente critice etc. Cunoscând singuri anumite particularităţi ale conduitei în situaţii de risc, ei le transmit şi părinţilor,  colegilor, vecinilor, prietenilor. Impactul devine mai mare, – a mai menţionat Irina.
Copiii care se odihnesc la Tabăra „Poieniţa însorită” au ascultat cu mare interes expunerile, relatările salvatorilor, a pompierilor, a medicilor şi poliţiştilor. Au participat activ, răspunzând la întrebări sau demonstrând anumite cunoştinţe, au devenit exponate vii când specialiştii prezenţi au demonstrat metodele de salvare, procedeele de ajutorare, specificul manifestării etc. Însă mai mult interes au provocat printre tineri automobilele specializate, prezente la eveniment, mai cu seamă cea a poliţiei rutiere şi a pompierilor, foarte modern, dar şi utilajul de descarcerare utilizat de salvatori. Cei mai îndrăzneţi au „măsurat” pe ei multe din atribuţiile necesare în procesul de lucru.
La final ei au primit informaţii sub formă de broşuri cum să se comporte în situaţii complicate, dacă nimeresc în vârtejul lor, să-şi păstreze calmul, dar și să judece, să acţioneze raţional, operativ şi eficient.
 Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *