Cursuri în Coreea de Sud
La finele lui 2015, 20 de cadre didactice de informatică din R. Moldova au participat la cursuri de instruire în Coreea de Sud. Şi Gheorghe CHISTRUGA, profesor de informatică, L.T. „Mihai Eminescu”, specialist, DÎTS Drochia, a fost în acel grup. Dumnealui este prototipul interviului nostru.
— Cum s-a făcut că aţi ajuns în echipa dată deşi doritori ştim că au fost prea de ajuns?
— Ministerul Educației a anunțat un concurs de selecție a cadrelor didactice pentru participare la cursuri de instruire în Coreea de Sud.
— Stagierea a inclus teme ce ţin de instruirea elevilor?
— Am studiat următoarele module: bazele programării vizuale; elemente fundamentale ale programării Web; programarea roboților; elaborarea și implementarea conținuturilor educaționale digitale.
— Republica Moldova la 21 septembrie 2015, a semnat un act de colaborare cu această ţară.
— Activităţile de formare au fost realizate într-un centru de instruire TIC, cu sprijinul partenerilor coreeni, în baza Memorandumului semnat dintre Ministerul Educației al Republicii Moldova și Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei JEJU din Republica Coreea.
— Cunoștințele achiziți-onate vor fi utile pentru promovarea unui act instructiv de calitate în şcoli.
— În raionul Drochia 5 instituții (IP Gimnaziul Maramonovca, IP LT „M. Eminescu”, IP LT „Ion Creangă”, IP LT rus nr.3 și IP Gimnaziul Pelinia), începând cu anul 2016, vor promova în clasele a IX-a bazele programării vizuale (programarea în mediul Scratch), conform curriculum-ului modernizat la informatică.
— Ce se prognozează în domeniul informaticii?
— Ministerul Educației a anunțat un concurs de selectare a instituțiilor din învățământul gimnazial și liceal pentru dotarea cu seturi de robotică întru promovarea cercului de robotică în instituții. Coreenii, un popor foarte ospitalier, sunt dispuși să ajute cu echipament digital sistemul educațional din Republica Moldova atât prin instruirea cadrelor, cât și prin dotarea unor instituții.
— Parteneriatul nostru cu Coreea de Sud a demarat ceva mai devreme, aceste cursuri de stagiere fiind o continuare de succes a relaţiilor.
— Republica Coreea deja de mai mulți ani acordă sprijin R. Moldova în domeniul IT. Menționăm proiectul „Smart Classroom” implementat cu sprijinul Agenției Coreene pentru Cooperare Internațională (KOICA), (proiect câștigat de IP LT „Ion Creangă”, s. Popeștii de Sus: o tablă interactivă și 20 tablete, de IP LT „M. Eminescu”: 37 laptopuri destinate procesului de instruire în cadrul orelor de curs), ce promovează procesul de utilizare a tehnologiilor informaționale în procesul de predare prin oferirea suportului, instrumentelor şi serviciilor necesare instituțiilor de învățământ beneficiare.
— Acest sprijin va continua?
— Anul viitor alt grup va merge la stagiere. Iar instrumentele digitale existente vor apropia Sistemul Educațional din Moldova de nivelul implementării IT în instituțiile de învățământ ale Coreei de Sud.
Valentina CEBOTARI