Dacă vrem să avem pâine pe masă trebuie să investim
Examenul de maturitate pentru agricultori a fost şi rămâne a fi strânsul pâinii. La această lucrare agricolă sunt aplicate cele mai bune experienţe şi cea mai înaltă măiestrie a plugarilor. Mesajul de odinioară „niciun bob în spic, niciun spic în mirişte” râmâne actual şi astăzi. Despre recoltarea culturilor cerealiere din prima grupă am discutat cu Ion BABĂRĂ, director, SRL „Valea Sofiei”.
— La ce etapă se află „strânsul pâinii” la Sofia?
— Suntem aproape la finiş, a râmas un mic sector.
— Lucrările au fost stopate din cauza ploilor?
— Puţin a contribuit şi surplusul de umezeală, dar mai mult faptul, că pe acest sector grânele încă nu sunt pârguite pe deplin.
— Cum s-a desfăşurat anul acesta recoltarea în masă a culturilor cerealiere?
— Fiecare an agricol este în directă dependenţă de condiţiile meteo. Din toamnă aceste culturi au avut ploi, au fost semănate în sol bine pregătit, au încolţit „frăţeşte”, au avut o rădăcină puternică bine dezvoltată. Ploile din toamnă şi puţina zăpadă din iarnă au acumulat umezeală suficientă pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.
— Dar seceta din primăvară nu le-a influienţat?
— Ba da. În perioada umplerii spicului plantele au suferit această lipsă de umezeală. Respectiv, roadele sunt altele decât le prognozam.
— Adică…
— Orz de toamnă am recoltat câte 43,7 ch la hectar. Şi grâul a pierdut în greutate. De pe o suprafaţă de 779 ha am strâns câte 44,7 ch, dar dacă era să ploaie la timp, roada era să fie mai frumoasă. Mazăre am obţinut câte 18,6 ch, iar rapiţă – câte 31,23 chintale.
— Şi acum, în luna lui cuptor, când se desfăşoară secerişul, au dat ghes ploile. Cum aţi reuşit?
— Noi avem noroc de o combină de randament înalt, ce ne-a demonstrat cât este de convenabil să o porneşti în câmp cu o suprafaţă mare. Este vorba de CLAAS Lexion 760. Experimentatul şi harnicul Grigore Fiştic, care o mânuieşte cu siguranţă, recoltează în medie câte 400 tone de cereale pe zi. Şi combainerul Victor Pintilei cu echipa sa a contribuit la recoltarea spicoaselor în termeni restrânşi. Dar anul acesta încă doi combaineri s-au inclus în procesul de recoltare a culturilor din grupa întâi şi au înregistrat succese frumoase. Mă refer la Viorel Strateliuc şi Valeriu Dascăl. Dintre şoferi mai buni s-au dovedit a fi Sergiu Rohac, Dumitru Mutruc, Aurel Glavan, Oleg Lopotenco şi alţii.
— Toată cantitatea de grâu este depozitată…
— Ca în fiecare an. O depozităm, apoi alegem grâul pentru seminţe, cel pentru achitarea datoriilor cotaşilor, pentru alte necesităţi. Şi, la final, cantitatea rămasă este marfă de vânzare.
— Lucrările agricole continuă, următoarele se desfăşoară la fel, consecutiv?
— Conform tehnologiilor agricole: aratul, pregătitul solului pentru semănatul culturilor de toamnă, recoltarea culturilor tehnice. Şi tot aşa.
— Vă urăm succese în continuare, că oameni harnici aveţi, iar ei ştiu cum se face o agricultură de performanţă.
— Mulţumim. Dacă vrem să avem pâine pe masă trebuie să investim. Atât în oameni, cât şi în tehnică bună, în seminţe de calitate, adică soiuri roditoare şi rezistente. Dar şi în sol.
Pentru conformitate Valentina CEBOTARI