Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Dansul este marea ei pasiune – Glia Drochiană

Dansul este marea ei pasiune

0

Printr-un Decret prezidenţial, semnat la 3 iunie 2016, Valentinei Chilaru, conducătoarea Ansamblului folcloric „Peliniţa” din Pelinia, i-a fost conferit Titlul onorific de „Artist Emerit” al Republicii Moldova.

Distribuie Știrea

Valentina CHILARU

Valentina CHILARU
Valentina CHILARU, conducătoarea Ansamblului folcloric „Peliniţa” din Pelinia

Printr-un Decret prezidenţial, semnat la 3 iunie 2016, Valentinei Chilaru, conducătoarea Ansamblului folcloric „Peliniţa” din Pelinia, i-a fost conferit Titlul onorific de „Artist Emerit” al Republicii Moldova.

Cunoaştem condiţiile de muncă în domeniul culturii, mărimea bugetului, remunerările, dificultăţile în organizarea şi promovarea patrimoniului. Nu o singură dată ramurii i-a fost atribuit rolul de cenuşăreasă. Însă pentru a rezista, a suporta şi a învinge este nevoie nu numai de talent, entuziasm, deprindere ori vocaţie. Pentru a activa în cultură decenii la rând, cred eu, mai este nevoie şi de foarte multă ambiţie sănătoasă, până la încăpăţinare, de o dragoste adevărată pentru tot ceea ce faci.

Altfel cum? Valentina Chilaru din Pelinia, după ce a absolvit Şcoala de iluminare culturală din Soroca, în 1996 a dat start activităţii în satul Nicoreni. Anul următor, însă, şi toţi cei ce au urmat până în prezent această doamnă a culturii a activat şi continuă s-o facă la Casa de cultură din satul Pelinia. De 42 de ani munceşte în domeniu, şi-a încercat puterile în diferite genuri, însă dansul a fost şi a rămas marea ei pasiune.

Ce e drept, a avut şi predecesori de valoare, cum ar fi: Serghei Croitoru, Ion Negară, Ion Ungureanu, Galina Dascăl etc., care erau specialişti în domeniu şi care au valorificat piese folclorice devenite perle clasice. Avea de la cine prelua experienţa. Chiar fiind în concediu de maternitate, venea la repetiţii, îşi lăsa copilul în sală, se urca în scenă şi dansa împreună cu membrii colectivului, şlefuind mişcările, fapt ce avea să-i priască, să-i prindă bine ulterior, când avea să preia cercul de dans.

În prezent Valentina Chilaru lucrează cu 120-140 de copii de la vârsta de 4 ani până la adolescenţă, întruniţi în 4 grupuri mari: „Alunelul”, „Flori de peliniţă”, „Datina” şi colectivul-model „Peliniţa”, în repertoriul căreia sunt 12 dansuri active: „Tropoţica”, „Hora cu altă fată”, „Bătuta băieţilor”, „Sârba în trei bătăi”, „Legănata” etc.

Important în munca dansatorilor din Pelinia este faptul, că ei nu ştiu, nu pot şi nu vor să danseze după fonogramă. Peste tot, în diverse situaţii, la repetiţii şi la evoluări copiii sunt acompaniaţi de muzică live, interpretată de muzicanţii Casei de cultură Vasile Talpă, Mihail Dascăl, Petru Chilaru, Ghenadie Antonovici, Valentin Iarovoi, Pavel Plăcintă.

Pe parcursul carierei sale de conducător al colectivelor de dansuri populare Valentina Chilaru a participat şi a fost invitată în foarte multe turnee, festivaluri, concursuri, concerte de prestigiu, omagieri şi sărbători deosebite şi ordinare. Cu mult drag îşi aminteşte de concursul din Tulcea România „Peştişorul de aur”. Însă o urmă importantă în activitatea ei şi a copiilor ce promovează tradiţiile populare cu mult drag a fost participarea a trei colective de dansatori la Festivalul „Cearivnea svicika”, desfăşurat în Kiev. Toate trei colective de dansatori au revenit nu doar cu premii, dar şi cu propulsări în continuare la diferite concursuri internaţionale europene de prestigiu. Unul din ele a fost „Radosti Evropî”, desfăşurat în Slovenia, de unde pelinenii au revenit cu Premiul I. De altfel, nenumăratele diplome şi premii câştigate pe merite bune de discipolii Valentinei în toţi anii au curs gârlă. Mai recent, Ansamblul folcloric  „Peliniţa” din Pelinia, raionul Drochia, a evoluat cu succes, fiind participant la schimburile culturale între entităţile de o parte şi de alta a Prutului.

Prin educaţie şi cultură Valentina Chilaru transmite generaţiilor mai târziu născute frumuseţea şi importanţa tradiţiilor populare. Folclorul constituie hrana de suflet atât a conducătoarei, cât şi a discipolilor ei, toţi fiind conştienţi, că tradiţiile populare trebuie reînviate şi păstrate cu sfinţenie.

Acum Valentina Chilaru are grijă să-şi pregătească un schimb destoinic, căci anii nu te întreabă, ei vin şi dau năvală peste om. Împreună cu soţul Petru Chilaru, directorul Casei de cultură din localitate, speră că „această bucăţică de pâine, deloc uşoară”, dar foarte plăcută şi necesară, să fie preluată de feciorul mai mare Ion, care are deja pregătire muzicală, dar mai continuă s-o facă şi care deja a început lucrul. Cu atât mai mult, că în familia dânsului fiica Maria Normi de 11 ani face şcoală de balet la Roma, iar Ariadna, fiica lui Marin, mezinul, face dans sportiv. Ce mai la deal la vale, Dumnezeu a înzestrat această familie cu talente culturale şi cu spirit de artişti.

Pentru merite deosebite în promovarea tradițiilor culturale Valentina Chilaru s-a învrednicit de Onorificul titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *