Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
De ce Consiliul orăşenesc Drochia a majorat taxele locale şi cu cât? – Glia Drochiană

De ce Consiliul orăşenesc Drochia a majorat taxele locale şi cu cât?

0

În ultima perioadă, tot mai multe opinii se vehiculează pe seama majorării taxelor locale de către Consiliul orăşenesc Drochia, se strigă în gura mare, precum că tare s-ar retrăi pentru soarta agenţilor economici din teritoriu.

Distribuie Știrea

poză simbolO fac anume acei reprezentanţi ai partidelor care, aflându-se la cârma ţării, nu numai că au permis, ba chiar mai mult, au fost complici şi au contribuit atât la furtul miliardului, cât şi la majorarea tarifelor la lumină, gaz, apă, combustibili şi, drept urmare, la toate produsele atât alimentare, cât şi nealimentare.

Unde au fost atunci aceşti „eroi” ca să-şi convingă şefii de partide să nu majoreze tarifele, doar avem o ţară democratică?
De ce nu s-au revoltat atunci?
De ce nu au protestat şi nu au cerut dreptate atunci?
Oare atunci nu au văzut, că se porneşte un adevărat genocid împotriva poporului nostru?

Pentru toţi cei cointeresaţi de problemă, revoltaţi, intrigaţi şi nu numai, repetăm: autorităţile administraţiei publice locale, în persoana Consiliilor locale, indiferent de coloratură politică, au fost nevoite să majoreze taxele locale. De fapt, asta a fost o racordare la tarifele naţionale aprobate de cei care conduc ţara pentru a putea supravieţui şi a face faţă, cât de cât, problemelor şi necesităţilor existente, în condiţiile unui buget auster şi mizer.

Paradoxal este faptul, că guvernarea are dreptul să majoreze tarifele naţionale, şi voi, reprezentanţii lor, nu le ziceţi nimic şi nu vă afectează cu nimic, nu vă faceţi griji pentru faptul cum oare vor supraveţui oamenii de rând, care nu au pe nimeni la muncă peste hotarele ţării ca să-i poată ajuta, pensionarii cu pensii mizere, familiile tinere care nu au nici locuri de trai şi nici salarii ce le-ar permite „luxul” măcar să achite facturile şi să supravieţuiască.

Pentru început o să facem o scurtă întroducere în tematica problemei, vom explica care a fost necesitatea majorării şi cu cât, în realitate, au fost majorate taxele locale.

Noi suntem pentru implicarea cât mai activă a cetăţenilor în viaţa social-politică a oraşului, pentru transparenţă totală a activităţii APL. Acceptăm şi critici în adresa noastră, dar să fie o critică corectă şi constructivă. Acest articol vine ca o replică nu pentru că ne-ar afecta comentariile sau campania denigratoare începută în adresa primăriei, ci pentru a clarifica şi a elucida toate semnele de întrebare ce pot să apară la agenţii economici sau la alte persoane cointeresate, ce, vehement şi intenţionat, sunt induşi în eroare. Mai mult decât atât, anual, după aprobarea bugetului, Primăria publică în presă analiza şi prognozele bugetului pentru anul viitor.

La finele anului trecut, la 12 noiembrie 2015, Primăria oraşului Drochia, în premieră, a organizat şi a desfăşurat audieri publice a proiectului Bugetului pentru anul 2016, unde a fost analizat şi discutat proiectul bugetului atât la capitolul Venituri, cât şi la Cheltuieli. La audieri au participat consilierii orăşeneşti, agenţii economici cointeresaţi, manageri ai întreprinderilor municipale, directori ai instituţiilor preşcolare şi şcolare, cât şi locuitori de rând ai oraşului.

Ulterior, în cadrul numeroaselor şedinţe de lucru cu aparatul primăriei şi consilierii, şi drept urmare a propunerilor parvenite în cadrul audierilor publice, a fost elaborat proiectul bugetului în varianta finală, ce a fost votat cu unanimitate de voturi la şedinţa Consiliului orăşenesc din 14.12.2015.

Astfel, bugetul oraşului Drochia pentru anul 2016 constituie 25 mln 206 mii lei.

Totodată, ţinem să menţionăm faptul că, dacă legislaţia actuală ar permite aprobarea unui buget cu deficit, atunci ar fi fost necesar de aprobat un buget cu deficit de peste 5 mln lei.

De unde s-a format această sumă?

– De la majorarea tarifelor la curentul electric necesar pentru buna funcţionare a instituţiilor din subordinea Primăriei şi pentru iluminarea stradală – cu 334,3 mii lei;

– De la majorarea tarifelor la gazele naturale – cu 121,5 mii lei;

– De la majorarea preţurilor la achitarea de bunuri şi servicii, cu excepţia energiei electrice, gaze şi produse alimentare – cu 388,0 mii lei;

– Unul din factori, nu mai puţin important, ce a contribuit la formarea acestui deficit este întreţinerea instituţiilor preşcolare din subordinea Primăriei, pentru care sunt necesare 16,278 mln lei, transferuri cu destinaţie specială. Ministerul Finanţelor, însă, pentru anul 2015, ne-a transferat doar 13 mln 622,4 mii lei, sau cu 2 mln 655.6 mii lei mai puţin decât necesarul. Ca o remarcă: aceste transferuri acoperă deplin doar salariul şi alimentaţia, dar şi 75% din necesarul pentru cheltuielile de încălzire.

Adresarea noastră de a ne majora transferurile, cu descrierea amănunţită a cheltuielilor pe fiecare articol, către Ministerul Finanţelor a rămas neîndeplinită.

– Pentru iluminatul stradal au fost planificaţi doar 520 mii lei, în situaţia în care necesitatea este de 802 mii lei.

– Următorul aspect – amenajarea oraşului şi, în special, reparaţia străzilor şi a drumurilor. La acest capitol au fost planificate doar 1 mln 734,5 mii lei. Aceste surse nu sunt suficiente nici măcar pentru reparaţia capitală a străzii Chişinăului. Conform analizei estimative, pentru reparaţia ei sunt necesare 1,9 mln lei.

Dar cum rămâne cu res-tul străzilor???

În rezultatul unui mic calcul, iată şi deficitul de 5 milioane de lei.

Reieşind din cele enumerate, examinând minuţios partea de venituri a bugetului, Consiliul orăşenesc a adoptat decizia, deloc uşoară, de a majora taxele locale.

Respectiv, au fost majorate următoarele taxe locale:

– Taxa pentru amenajarea teritoriului, pentru întreprinzătorii care dispun de bază impozabilă, cu 2 lei (de la 118 la 120) pentru fiecare salariat sau fondator.

– Toate taxele locale pentru agenţii economici au fost majorate în mediu cu 50%.

– Pentru restaurante, deşi pare să fie majorate taxele locale cu 150-200%, menţionăm, că, până la varianta actuală, ca indiciu de calcul al taxei era capacitatea restaurantului, adică numărul de locuri, în prezent, s-a luat ca bază suprafaţa – per metru pătrat.

– S-a introdus taxa pentru salubrizare, mărimea ei este de 2 lei lunar pentru fiecare domiciliat înscris la adresa respectivă, fapt ce ar permite să reanimăm, cât de puţin, salubritatea şi amenajarea în oraşul Drochia.

– În premieră, bugetul pentru anul 2016 vine cu o noutate:

a) pentru farmaciile cu regimul de lucru non-stopmărimea taxei se reduce cu 50 la sută;

b) agenţii economici începători, după prezentarea raportului comisiei special create, sunt scutiţi, în primele 6 luni de activitate, de plata taxei pentru unitatea comercială sau prestări servicii.

În rezultatul modificărilor efectuate, capitolul Venituri se va majora cu 902,4 mii lei. Despre o acoperire totală a deficitului, în aceste condiţii, nici nu poate fi vorba.

Mai mult decât atât, anul 2016 a venit şi cu o noutate deloc îmbucurătoare – Ministerul Finanţelor a micşorat suma transferurilor cu destinaţie generală, în condiţiile în care încă nu avem un buget naţional aprobat.

Ţinem să menţionăm că, deși anul 2015 a fost an electoral, conducerea precedentă nu a revizuit deloc taxele locale. Astfel, în condiţiile majorărilor permanente a tarifelor şi a fluctuaţiei monedei naţionale, ele nu au fost revăzute 2 ani consecutiv. Subliniem acest fapt din considerentul că, dacă anual taxele ar fi fost adaptate la necesităţile şi condiţiile existente, la rata inflaţiei şi la alte circumstanţe, nu mai puţin importante, atunci nu ne-am fi ciocnit de asemenea situaţii precum a fost acum – majorarea taxelor locale cu 50%. Sau, cel puţin, nu ar fi fost atât de simţitor pentru agenţii economici.

Reiterăm cele menţionate anterior, că atât Primăria oraşului, cât şi Consiliul orăşenesc, au recurs la majorarea taxelor locale pentru agenţii economici ca necesitate în urma majorării tuturor tarifelor naţionale de către conducerea ţării. Şi nu pentru „lux”, pentru că vă daţi bine seama: deficitul de 5 mln lei nu-l acoperi cu 902,4 mii lei.

Mai mult decât atât, am spus-o de nenumărate ori, şi o vom repeta atât cât va fi necesar: Primăria şi Consiliul orăşenesc vor lupta, pe toate căile legale, cu economia tenebră, evaziunea fiscală şi corupţia, cel mai important flagel distrugător.

Astfel, prin majorarea taxelor locale, Consiliul orăşenesc, nu în ultimul rând, a întreprins un pas spre contracararea acestui flagel, deoarece au fost „legalizate” taxele care se plăteau şi până acum, doar că nu în bugetul local, ci în buzunarul anumitor persoane sau prin prestarea anumitor servicii şi bunuri. În acest mod, atât locuitorii oraşului, cât şi agenţii economici vor vedea că contribuţia lor în bugetul local, prin achitarea taxelor locale, va fi gestionată spre satisfacerea necesităţilor oraşului şi nu în beneficiul anumitor persoane.

Cu toate criticile neîntemeiate ale unor blogeri, care şi-au atribuit pe blog stema oraşului şi chiar numele „Primăria oraşul Drochia”, neavând nici o tangenţă directă cu autoritatea publică locală, din necunoaştere a legislaţiei sau poate din simplu motiv de a duce lumea în eroare, Primăria oraşului apreciază susţinerea locuitorilor urbei, a agenţilor economici, care sunt de acord să achite taxele şi deja primesc autorizaţia de funcţionare şi care au o viziune de opinii şi idei în beneficiul întregii comunităţi, cointeresaţi să susţină calea de dezvoltare locală durabilă. (BP)

Serviciul de presă al primăriei oraşului

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *