Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„De la inimă la inimă”, împreună cu refugiații din Ucraina – Glia Drochiană

„De la inimă la inimă”, împreună cu refugiații din Ucraina

0

Activitatea „De la inimă la inimă” a fost organizată de către AO „Băștinașii din Pelinia” la inițiativa Clubului „Senioritele”, în parteneriat cu muzeul, biblioteca, Școala de Arte din sat, cu implicarea persoanelor refugiate din Ucraina (copii, adulți, vârstnici). Activitatea este parte a Proiectului „Răspuns umanitar pentru refugiații din Ucraina în Moldova”, finanțat de către Crucea Roșie din Elveția (SRC).

La 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, în Pelinia a avut loc o activitate cu genericul „De la inimă la inimă”. Evenimentul a avut loc la inițiativa Clubului „Senioritele” cu scopul de a integra mai ușor refugiații în societate, de a lega prietenii și de a le transmite un mesaj, că nu suntem indiferenți față de ceea ce se întâmplă la ei acasă.
Activitatea este organizată în două etape, prima a avut loc în incinta muzeului din sat. Ca invitați au fost 10 persoane refugiate, reprezentanți ai LT Pelinia, ai APL și mass-media.
Invitații au fost împărțiți în 4 echipe, care au avut umătoarele sacini:
1. Origami/copii – „Lalele pentru mama mea – Тюльпаны для моей мамы”;
2. Pictură pentru adulți „O familie unită – Единая семья”;
3. Culinărie pentru toți „Bucătăria tradițională – Традиционная кухня”.
4. Tradiții și obiceiuri, (tradiții și obiceiuri din ambele țări).
Echipele nr. 1 și 2 au fost formate din grupuri de copii moldoveni și ucraineni, ghidați de Veronica Cojoc, voluntară a Clubului „Senioritele”, profesoară la Școala de Arte, muzeograf, psiholog ca formare, și de Liubovi Pamparău, bibliotecară la biblioteca din sat.
Copiii au confecționat cu mare drag un buchet de flori și au pictat imagini, așa cum văd ei cu ochii lor de copil, o familie fericită, iar Alexandru, un băiat de 5 ani, a desenat casa pe care a avut-o în fața lui în incinta muzeului. Au citit povești împreună cu Ludmila Țurcanu, profesoară de istorie, directoarea bibliotecii și președinta AO „Băștinașii din Pelinia”. Echipa nr. 3, formată din 4 doamne, care au avut rol de bucătărese, a preparat 2 feluri de salate specifice regiunii de unde provin.
Activitatea a durat aproximativ 3 ore. La final, fiecare echipă și-a prezentat lucrările, bucatele, iar doamenle din grupul nr. 4 au cântat împreună cântece din ambele țări. Chiar dacă refugiatelor le-a fost complicat să cânte în limba noastră, ele, totuși, au încercat să pronunțe câteva cuvinte. Implicarea grupurilor a fost apreciată cu diplome de participare, care au fost înmânate de Elena Dereveanschi. Copiii au primit în dar jucării, rechizite, plastilină.
A doua parte a activității a avut loc la 18 mai 2022 și s-a desfășurat în incinta Școlii de Arte din sat, durată – aproximativ 2 ore. A întrunit în jurul a 20 de participanți, copii ai refugiaților. Prin intermediul tehnicilor plastice copiii au lucrat în comun, au socializat, au legat prietenii, dar au trăit și emoții profunde. În această activitate copiii au fost ghidați de Veronica Cojoc, voluntara Clubului „Senioritele”.
În timpul activității toți participanții au purtat în piept panglica cu culorile specifice ale Drapelului Ucrainei.
Clubul „Senioritele”
AO „Băștinașii din Pelinia”

În poze: secvențe de la activitatea „De la inimă la inimă”

În poze: secvențe de la activitatea „De la inimă la inimă”

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *