De la pupitru de pedagog la Penița de aur a jurnalistului
Vitalie ZAGAIEVSCHI, – pedagog, jurnalist, poet, autor de cărți și redactor-editor… Nume cunoscut și bine știut nu doar de drochieni, ci și de o republică.
S-ar părea, că la această vârstă cerneala în călimară trebuia să se fi uscat. Dar numai se pare, căci neobositul Vitalie Zagaievschi scrie, și scrie, și tot scrie. Ne asigură permanent cu materiale actuale și cu poezii la ziar, compune și scrie materiale neasemuite despre localitățile raionului, despre personalități, despre familia sa frumoasă etc. Așteaptă să vadă lumina tiparului încă câteva manuscrise…
Are o istorie de creație de invidiat și o biografie interesantă, pe care a scris-o cu onestitate, muncind pedant nu doar asupra textelor, ci și a numelui, a imaginii. Nu a lăsat să-i iasă de sub penița sa experimentată texte pe jumătate „crude” sau neargumentate, fără documentare serioasă – pentru fiecare caz se deplasa la arhivele republicane, la Biblioteca Națională.
Dar cel mai mult jurnaliștii drochieni l-au memorizat ca fiindu-le îndrumătorul, povățuitorul, mentorul multor generații de specialiști tineri în ale scrisului. Calmul, liniștea și răbdarea, competența și stilul individual de a-și așterne pe hârtie sau a-și expune cu îngăduială gândurile l-au făcut „aproapele” pentru tinerii jurnaliști, printre începători, care, veniți de pe băncile instituțiilor, nu cunoșteau subtilitățile lucrului la un ziar raional, cu tot specificul său. Vitalie Zagaievschi găsea timp și cuvintele potrivite pentru fiecare, se înarma cu rezistență și răbdare și începea likbezul postuniversitar.
Culmile, la care am ajuns fiecare dintre noi, în mare parte, le datorăm dumnealui, celui care a început de la pupitru de pedagog și a ajuns la Penița de aur a unui jurnalist experimentat, încercat de timp și de vremuri. Funcțiile ocupate: șef al secției scrisori și relații cu publicul, secretar responsabil, redactor-șef adjunct l-au ajutat nu doar să acumuleze o experiență de invidiat în domeniul jurnalisticii și lucrului în redacție, dar și să șlefuiască, să-și cizeleze relațiile cu oamenii din jurul său, cu subalternii, de fiecare dată emanând atât răbdare, calm și o bună conduită, că îi marca și pe cei din jur cu tonul său povestitor și tactul balansat al exprimării rafinate.
De ziua DVS, maestre, Vă dorim încă mulți ani de creație, vigurozitate, capacitate de muncă în continuare, idei roditoare în scrieri utile pentru societate, poezii fine și o peniță neobosită, sănătate multă, pace și liniște în suflet, respect și multe bucurii de la cei dragi.
La mulţi ani viguroşi şi magnifici, stimate domnule Vitalie ZAGAIEVSCHI!
Cu respect, colectivul PP „Glia Drochiană”