De Paşte în „straie” noi
În curând oraşul Drochia va avea parte de un semafor în zona autogării, un cerc cu sens giratoriu de circulaţie la intersecţia străzilor Mitropolitul Varlaam şi Gudanov şi un „monument” cu „fraza-testament” a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, amplasat în preajma barierei de la calea ferată Drochia. Reconstrucţia acestui, aşa zis, monument va necesita 150 mii lei, sumă alocată, prin decizia consilierilor locali, din bugetul orăşenesc.
Locuitorii oraşului Drochia au început pregătirile pentru sărbătorile pascale. Au purces la curăţenia prin curţi, grădini, în faţa blocurilor.
Acum, când oraşul s-a mai „luminat la faţă”, graţie colectării deşeurilor de tot felul, ce împânzeau străzile, parcurile, APL-ul orăşenesc a decis să treacă la planul de activitate „B” – amenajarea teritoriilor. La acest capitol lista lcurărilor poate continua la nesfârşit.
Până mai deunăzi, în preajma barierei de trecere peste calea ferată, ne întâmpina un aşa zis „monument” cu „fraza-testament” a lui Ştefan cel Mare:
„Moldova nu a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor!”
Cu timpul, însă, vopseaua s-a cojit, construcţia s-a deteriorat, fapt ce necesita renovare.
De aceea, în cadrul recentei şedinţe a Consiliului orăşenesc, această chestiune nu doar că a fost pusă în discuţie, dar şi s-a luat o hotărâre respectivă, prin care au fost alocaţi 150 mii lei. Lucrările de rigoare au demarat chiar în următoarele zile.
— Monumentul va fi puţin diferit de precedentul, – ne-a declarat Ion Foalea, specialist în construcţii, primăria oraşului. – Până acum era doar un „schelet” simplu, vremelnic, nici nu ştiu cum ai fi putut să îl numeşti: placat, monument, decoraţiune, numiţi-l cum doriţi. Cert e că necesita permanent reînoire, cheltuieli în plus.
Spre exemplu, ultima dată a fost împrospătată vopseaua în 2014. Între timp, a ajuns într-o stare jalnică. Investiţia de 150 mii lei va fi utilizată la restaurarea monumentului în întregime. Vom întrebuinţa cele mai calitative materiale ce vor rezista la condiţiile meteorologice mulţi ani înainte.
De data aceasta nu vom folosi vopsea, ci un material special pentru astfel de decoraţiuni. Concret nu vă pot spune ce anume, pentru că suntem în alegerea materialului potrivit. Însă, cu toată certitudinea, va fi un lucru frumos şi executat calitativ, – a conchis funcţionarul de la primărie.
La rândul ei, Nina Cereteu, primara oraşului Drochia, a specificat:
— Monumentul nu e singura schimbare planificată pentru acestă primăvară. Până la sărbătorile pascale ne vom ocupa de intersecţia străzilor Mitropolitul Varlaam şi Gudanov, unde va fi construit un cerc cu sens giratoriu de circulaţie.
O altă schimbare va fi scoaterea bordurilor din zona autogării. În locul lor vor fi instalate parapete, astfel carosabilul se va lărgi cu aproximativ 2 metri.
Ne dorim foarte mult ca Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să ne aprobe propunerea de montare a unui semafor pe trecerea de pietoni din preajma autogării. Dacă obţinem acordul, până la Paști semaforul va fi instalat, – a remarcat edilul oraşului.
Locuitorii oraşului Drochia apreciază schimbările ce urmează să se producă şi aşteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele.
Angela Bucatari, 28 ani:
— În regiunea autogări chiar ar fi binevenit un semafor. Nu odată am fost martoră la situaţii când automobilele „zburau” pe trecerea pietonală şi, credeţi-mă, poliţia uneori nu reuşea să le noteze numărul maşinii. E periculos să mergi pe acolo. Plus la toate, incomodează, crează situaţii accidentare şi parcările neregulamentare. Uneori, din cauza staţionării acestor automobile, nu poţi vedea carosabilul şi eşti supus riscului. Mă bucur că, în sfârşit, se va face ordine pe acest segment de drum. Astfel se va micşora numărul accidentelor rutiere, iar noi ne vom simţi în siguranţă.
Rodica Golban, 55 ani:
— Demult trebuia să se instaleze semafoare în preajma autogării. De altfel, este necesar să se facă ordine şi pe strada pietonală. Deşi are statut de pietonală strada 31 August, rămâne a fi una carosabilă. Îmi plac intenţiile primăriei oraşului şi sper în realizarea cu succes a lor. Acest fapt va schimba în bine acpectul urbei.
Vreau să cred, că noul monument va fi mai atractiv ca cel anterior, mai ales că amplasat chiar la intrarea în oraş. Toate aceste lucruri, mici la prima vedere, sunt esenţiale pentru siguranţa vieţii noastre cât şi pentru imaginea Drochiei.
Alexandru Grădinaru, 25 ani:
— Este binevenită ideea construţiei cercului cu sens giratoriu, deoarece acestă zonă este foarte periculoasă. Maşinile mişună în continuu, nu oferă prioritate pietonilor şi uneori trebuie să aştepţi minute în şir petru a putea traversa.
Mă bucur că administraţia publică locală s-a gândit şi la aceată chestiune. Soluţionarea ei va fi benefică atât pentru pietoni, cât şi pentru conducătorii auto.
Cristina JITARU