La 3 mai, de Ziua mondială a libertății presei, săptămânalul nostru, de altfel, ca şi întotdeauna, a avut „Uşile deschise” şi inimile receptive pentru oaspeţii cu opinii, critici, propuneri.
Mulţi ne-au trecut pragul, dar şi mai mulţi (am avut şi convorbiri telefonice) ne-au oferit sugestii, ne-au înaintat propuneri, ne-au mulţumit pentru colaborare. Au fost şi din cei care ne-au criticat, ce-i drept, prin intermediul telefoniei fixe și fără a se prezenta. Oricum, și opiniile anonimilor, dure și pe alocuri răutăcioase, își au locul în activitatea noastră. De aceea, le suntem recunoscători tuturor.
Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat’’.
Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a evidenția principiile fundamentale ale libertății presei, pentru a evalua starea de libertate a presei în întreaga lume, pentru a apăra independența mass-mediei și pentru a aduce un omagiu ziariștilor care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia.
Liuba BULGARU