Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tinerii au fost informați cum să se implice în luarea deciziilor și să semnaleze abuzuri din partea autorităților – Glia Drochiană

Tinerii au fost informați cum să se implice în luarea deciziilor și să semnaleze abuzuri din partea autorităților

0

Vitalie ZAMA, Ion MAZUR, Tatiana SAVVA

Vitalie ZAMA, Ion MAZUR, Tatiana SAVVA
Vitalie ZAMA, Ion MAZUR, Tatiana SAVVA
Peste 30 de persoane, elevi de la câteva licee și gimnazii din raionul Drochia, profesori, asistenți sociali, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, au participat la întâlnirea tematică „Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, desfășurată la 12 octombrie a.c., în satul Țarigrad, raionul Drochia. Evenimentul a fost organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul „Glia drochiană”, în cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”.

Experta API Tatiana Savva, le-a vorbit participanților despre modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, despre cum pot fi făcute propuneri, oferite sugestii, recomandări de îmbunătățire a proiectelor de decizii examinate de autorități, cum pot fi semnalate cazuri de utilizare incorectă și irațională a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor publice etc. „În luna august primăriile, inclusiv cea din Țarigrad, urmau să prezinte proiectele bugetelor pentru anul viitor. Până la mijlocul lunii noiembrie ele trebuie să fie aprobate de consiliile locale. Cine dintre dvs. a participat la ședințele consiliului Țarigrad, a cerut acest document de la primărie, pentru a vedea câți bani se vor cheltui și care sunt prioritățile? Sunteți de acord cu aceste priorități sau doriți ca acești bani să fie cheltuiți pentru alte necesități?”, s-a adresat T. Savva celor prezenți. „În general, nu avem obstacole din partea primăriei sau a consiliului local de a cere informații, sunt panouri unde se afișează informația, dar lumea este pasivă, să facă altcineva numai nu eu. Toți discuta pe la terase, pe la colțuri, dar unde nu participă nici un reprezentant al autorităților, de aceea avem ce avem. Oamenii evită discuțiile publice, iar autoritățile fac așa cum vor”, a opinat Ioan Novac, preotul din localitate, care este și conducătorul organizației neguvernamentale „Nica”, creată pentru a ajuta persoanele și familiile nevoiașe.

Având în vedere că la întâlnire au fost prezenți profesori și elevi din clasele superioare de la liceele „B.P. Hasdeu” și „Mihai Eminescu” din orașul Drochia, dar și de la gimnaziul „Ion Creangă” din Țarigrad, T.Savva s-a interesat dacă în aceste instituții există un consiliu format din elevi, părinți, profesori, care monitorizează bugetul instituției, cum și cât de des conducerea instituțiilor raportează pe ce se cheltuie banii etc.  Rodica Cucuietu, profesoară la liceul „B.P. Hasdeu”, a menționat, că au un astfel de consiliu, iar elevii, profesorii și părinții sunt informați în cadrul adunărilor. „În liceu există transparența banilor, este practic un succes obținut de noi, iar experiența noastră poate fi preluată și de alte instituții”, a specificat R. Cucuietu.  Elevii și profesorii de la celelalte instituții au evitat, însă, să răspundă la aceste întrebări.

Avocatul Vitalie Zama s-a referit la drepturile pe care le au cetățenii în procesul de obținere a informațiilor de interes public, pașii care trebuie făcuți în acest sens, inclusiv atunci când autoritățile refuză să ofere informații. Participanții au fost fami-liarizați cu diferite modele de cereri, inclusiv, cererea de chemare în judecată a instituțiilor ce îngrădesc accesul la informație. Vitalie Zama a răspuns la întrebările participanților și a informat publicul despre întrebările cele mai frecvente adresate de cetățeni la „linia verde” — 080080030 (gratuită, cu apel de pe telefoanele fix și mobil), inaugurată acum o lună de API, și răspunsurile pe care le-a oferit.

În cadrul întâlnirii a fost distribuită broșura „Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă.

 Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
www.moldovacurata.md
Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *