Deputații europeni au comentat rezultatele alegerilor din Moldova
În timp ce unii eurodeputați au declarat, că alegerile din Moldova au fost gestionate în mod profesionist și transparent, alții s-au arătat mai rezervați, precizând, că imaginea generală legată de acest scrutin nu este „nici neagră, nici albă”.
„Așteptările noastre vizează implementarea Acordului de Asociere și pentru asta e nevoie de o majoritate care e solidă pro-europeană”, a spus eurodeputatul Andi Cristea. El a mai menționat, că se așteaptă ca anume partidele pro-europene să pună interesul general pe primul loc. „Credem că trebuie să fim pro-activi și să ne asumăm consecințele”.
Europarlamentarul Petras Auštrevičius afirmă, că imaginea generală în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova nu este „nici neagră, nici albă”. Procesul electoral nu este unul foarte bun și persistă probleme cu formarea Parlamentului. Potrivit lui, ar putea să dureze încă 7 săptămâni ca raportul final al OSCE să fie redactat, așa că nu trebuie să se facă o evaluare prematură privind consecințele alegerilor și relațiile cu Moldova. Petras Auštrevičius este convins, că între timp, felul în care va rezolva Moldova plângerile depuse în contextul alegerilor va fi un factor decisiv.
Europarlamentarul Joachim Zeller a remarcat, că participarea la vot a fost scăzută, sub 50%, dar unul din avantaje este că opoziția a reușit să obțină 26 de locuri din totalul de 101. Joachim Zeller a menționat încălcări precum aducerea organizată la vot a persoanelor din stânga Nistrului, care au fost remunerate cu 100 de lei pentru votul lor. Europarlamentarul admite organizarea de alegeri anticipate. „Per ansamblu, credem că ne este foarte greu să continuăm cu acordul de Asociere cu Moldova, dar trebuie să observăm cum evoluează lucrurile și să acordăm sprijinul nostru opoziției democratice”, a spus Joachim Zeller.
Europarlamentarul Miroslav Poche a declarat, că alegerile au fost libere și corecte, chiar dacă campania electorală a fost marcată de o serie de probleme. Acesta a mai spus, că în urma alegerilor au intrat câteva fețe noi pe scena politică din Moldova, campania electorală nu a fost orientată geopolitic și că acolo unde dânsul a fost observator a fost o influență a Turciei și a investițiilor turce.
În ultima rezoluție adoptată cu privire la Moldova, Parlamentul European a menționat, că „orice decizie în legătură cu asistența macro-financiară trebuie să aibă loc doar după alegerile parlamentare, dacă acestea sunt recunoscute de organisme internaționale și că plata tuturor programelor de susținere bugetară să fie sistată până când se înregistrează un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice”.
???????