Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Dezvoltă domeniul şi promovează adevăratele valori – Glia Drochiană

Dezvoltă domeniul şi promovează adevăratele valori

0

Dezvoltă domeniul şi promovează adevăratele valori

tezaur

 

În perioada epidemiei de coronavirus, mai activi și mai energici decât angajații din domeniul culturii drochiene, nu a fost nimeni. Proiectul „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”, de care a beneficiat Direcția cultură, turism, tineret și sport, Drochia, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Consiliul raional Drochia, partener Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a coincis cu marea molimă ce s-a abătut asupra societății din cauza COVID-19, punând pe brânci multe din activităţile planificate. Dar echipa pentru implementarea proiectului a dat dovadă de un mare eroism, demarând la timp (1 iunie) implementarea proiectului. Despre aceasta discutăm cu Cristina ȚURCANU, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, Drochia, manager de proiect.

 

– Doamnă Cristina, du-pă câte știm, coronavirusul de tip nou nu a fost un impediment în realizarea obiectivelor proiectului.

– Echipa, harnică, profesionistă, respectând măsurile de protecție, în termenii stabiliți a vizitat satele raionului pentru a evolua resursele culturale din fiecare localitate, a descoperi valori și tradiții necunoscute, apoi a reda legendele localităților.

– Acest material adunat cu minuțiozitate pentru ce a servit în continuare?

– Colegii mei, care au mers prin toate localitățile, au descoperit tot ce se putea de descoperit. Iar materialul bogat ne-a servit drept „materie primă” pentru editarea unui Almanah Cultural, ce include resursele culturale, materiale, imateriale şi umane din întreg raionul. La fel, am scos de sub tipar 28 de cărți pentru fiecare primărie, ce însumează legendele și pozele, tradițiile și obiceiurile, istoria culturală a fiecărei localități. Ele poartă denumirea generală: “Tezaur drochian: şi denumirea localităţii respective”, și au un volum de până la 100 de pagini cu text şi poze.

– Adică fiecare localitate se va alege cu câte o carte?

– Ne-am propus, ca în acest proiect să descoperim cât mai multe povești reale, cu protagoniști reali, care locuiesc și muncesc alături de consătenii lor, cât mai mulți meșteri populari, producători locali. Obiectivul primordial este să promovăm valorile noastre tradiționale și să atragem cât mai mulți potențiali turiști.

– Și doar cu tradiții culturale sunt bogate localitățile noastre?

– De ce? Sunt inserate nu doar istoriile meșterilor populari, ci și a oamenilor de vază, talentați, care fac istoria baștinei, cât și rețete tradiționale, pe care locuitorii le țin minte de la bunicii și străbunicii lor. Fiecare carte poartă numele satului și va deveni o carte a lui de vizită.

– Sunteți încă în plin proces de lucru?

– Munca asupra proiectului se apropie de sfârşit, la 20 decembrie îl vom încheia.

– Sunteţi satisfăcuţi de cele realizate, aţi reuşit să vă încadraţi în termen?

– Am reuşit sută la sută. Am avut o echipă foarte activă şi profesionistă, am mai spus-o, care a înfruntat toate impedimentele, dar a reuşit la timp să realizeze toate scopurile şi obiectivele propuse. Pe parcurs, am organizat un Simpozion ştiinţific la temă cu reprezentanţi ai Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

– În proiect au fost prevăzute şi alte activităţi de conservare şi promovare a tezaurului drochian?

– Desigur, am reuşit să facem multe lucruri frumoase. Am elaborat 500 de suvenire, tip magnet, cu imprimarea a celor mai reprezentative obiecte turistice din regiune: Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Nicoreni, Biserica „Sf. Nicolae” (Drochia), Izvorul Mare, Cotova, Monumentul „Pentru ţară pentru neam”, însă planificăm să extindem tematica. La fel, am finalizat un film de promovare a valorilor culturale din raion, pe care l-a sonorizat actorul drochian Nicu Ţurcanu. Şi mai avem un CD, ce cuprinde o colecţie bogată de colinde şi piese folclorice autentice culese în timpul expediţiilor prin raion. Tot aici se vor regăsi cunoscute grupuri de instrumentişti, Ansamblul folcloric „Buciumul”, conducător Alexei Pânzaru, interpretele noastre Cristina Baţura, Alina Aramă, Laura Grozavu.

– Multe activităţi, încununate de roade bogate şi, sper, utile și necsare.

– Mai avem în plan lansarea unui sait oficial „Tezaurul drochian”, ce va include nu doar averea culturală descoperită şi sistematizată în diferite forme în cadrul acestui proiect, dar va propune şi altă informaţie extrem de utilă, ca, de exemplu, lista hotelurilor sau a restaurantelor din localitate cu toată informaţia necesară.

– Proiectul „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia” şi-a atins scopul, DVS ca manager, sunteţi satisfăcută?

– Acest proiect de la bun început a prevăzut o colaborare cu Consiliul raional, pe parcurs ne-am convins, că a fost un parteneriat valoros și eficient. Valoarea proiectului a fost de 91 de mii, iar Consiliul raional ne-a alocat încă 50 de mii de lei. Această sumă totală a fost suficientă pentru realizarea întregului proiect.

– V-aţi asigurat şi cu susţinere din partea Administraţiei Publice locale?

– Fără o astfel de susţinere nu am fi reuşit. Toţi primarii, unii consilieri, angajaţii din domeniul culturii au fost deschişi, cooperanţi şi foarte bucuroşi de ceea ce facem, rezultatele muncii comune déjà pot fi apreciate, admirate, estimate, utilizate etc. Noi le suntem tuturor recunoscători pentru înţelegere şi susţinere, am efectuat un lucru pe cât de valoros şi preţios, pe atât de necesar.

– Colegii DVS din echipa de implementare au fost la înălțime?

– Ei merită cuvinte de totală apreciere. Deși expediţiile noastre au coincis cu răspândirea infecției de COVID-19, am reuşit la timp să culegem şi să adunăm tot materialul. Membrii echipei, 11 persoane, au muncit foarte mult la colectare, iar după expediţii – la sistematizarea materialului, la editarea cărţilor, a Almanahului, a filmului şi celorlalte lucruri. Şi numai în calitate de voluntari.

– E lăudabilă implicarea colegilor, dar, cred, că nu numai ca voluntari. Beneficiar şi cu mai multe drepturi de autor rămâne a fi Direcţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport, iar ei sunt angajaţi ai direcţiei, respectiv, şi beneficiari direcţi.

– Aşa este şi ne mândrim, că, deocamdată, suntem unicii în raion cu o astfel de realizare serioasă, profundă.

– Ceea ce aţi făcut până acum este un lucru unic, neegalabil, ținând cont de condioțiile epidemiologice, de o înaltă probă estimativă.

Sperăm, ca munca noastră să devină o adevărată istorie nu numai din Drochia, dar din toată republica. Satisfăcuți de rezultate suntem nu doar noi, cei din cultură, dar și APL, locuitorii, pentru că poveștile locale prind viață, iar prin intermediul cărților sus-numite sunt promovați oamenii talentați din localitățile respective, averea satelor devine cunoscută. Cartografierea a devenit o formă nouă de valorificare şi promovare a patrimoniului.

– Ați desfășurat o activitate enormă pentru a scoate în vileag, făcându-le publice, adevărate valori culturale, nestemate, pe care le „naște” și le valorifică poporul nostru de-a lungul anilor. Descoperindu-le, voi le scoateți din anonimat, le popularizați, dezvoltați domeniul și promovați adevăratele valori, pe care le mai și imortalizați în cărți, filme, almanah, placate și panouri, etc…

– Transmiterea tradițiilor și obiceiurilor moldovenești din neam în neam este o prioritate a autorităților locale, care s-au implicat nemijlocit şi în proiectul respectiv și ne-au susținut masiv. Acest proiect este implementat în premieră în RM și, evident, este o mândrie nu doar pentru noi, lucrătorii din cultură, pentru APL, dar şi pentru cetăţenii din localităţile raionului, ei fiind autorii acestei moşteniri culturale şi beneficiarii principali.

 

A dialogat Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *