Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Dezvoltarea rurală și societatea civilă – un tandem eficient – Glia Drochiană

Dezvoltarea rurală și societatea civilă – un tandem eficient

0

La finele anului 2021, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat runda de consultări publice pe marginea proiectului „Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2022 – 2027”. O întâlnire pentru consultări publice s-a desfășurat și la Drochia.

Tudor DARII, director, „AGRO-CONS” Drochia, își expune sugestiile și opiniile pe marginea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022–2027, elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, și pusă în discuție în spațiul public la Drochia.
Ion BABĂRĂ („Valea Sofiei”) și Grigore LUPAȘCU („Grildosagro”), secundați de Tudor DARII
(„AGRO-CONS”), toți preocupați de căile de dezvoltare ale ramurii agriculturii naționale
În discuție sunt puse prioritățile Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022–2027

La acest eveniment au fost invitați conducători ai unităților agricole din raion, specialiști în domeniu, reprezentanți ai structurilor agricole, fermieri și reprezentanți ai Administrației publice locale, agricultori, fermieri, reprezentanți ONG-urilor din regiune.

Masa rotundă la nivel local a fost organizată, la inițiativa Ministerului agriculturii, de Asociația Obștească „AGRO-CONS”, director Tudor Darii, cu susținerea administrației publice raionale.
Scopul consultărilor publice este stabilirea unui consens și viziuni largi asupra obiectivelor de dezvoltare pe termen mediu și lung aferente domeniului agriculturii.
Strategia Naționale
de Dezvoltare Agricolă
și Rurală 2022 – 2027
În calitate de document- umbrelă de politică publică pentru planificarea strategică a sectorului agricol al țării, SNDAR reprezintă viziunea și prioritățile Guvernului RM și urmărește dezvoltarea unui sector agroalimentar competitiv, centrat pe lanțurile valorice cu un potențial sporit, prietenos cu mediu ambiant și rezilient la schimbările climatice, ce consolidează securitatea și siguranța alimentară și oferă bunăstare și condiții de trai mai bune în mediu rural.
În spațiul public au fost puse în discuție probleme și nevoi de dezvoltare în domeniul agricol. Luând în considerare analiza situației actuale în sectorul agricol, tendințele de dezvoltare, precum și constrângerile principale ce afectează dezvoltarea agricolă și rurală, au fost identificate cele mai stringente probleme în dezvoltarea agricolă rurală.
Problemele-cheie:
* Scăderea calității solului, eroziunea;
* Productivitatea scăzută a terenurilor;
* Poziția dominantă a culturilor cu valoare redusă;
* Nivel scăzut al eficienței energetice;
* Dependența agriculturii de condițiile meteo și riscuri naturale;

* Insuficiența acută de personal calificat în agricultură;
* Stare precară a sistemului de irigare;
* Ritmul lent de dezvoltare a sectorului zootehnic;
* Dificultăți în asigurarea cu forță de muncă calificată;
* Nivel scăzut de procesare al produselor alimentare;
* Lipsa unui centru de marketing la nivel național;
* Gradul de valorificare mic al investițiilor;
* Implicare redusă a comunității locale în promovarea dezvoltării în mediul rural.
Ideile principale ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022–2027, elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, le-au prezentat autorii documentului: Iurie Hurmuzachi, vice-directorul Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) și Aurelia Bondari, directoarea executivă a Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), care au menționat, că documentul conține mai multe propuneri importante, cum ar fi crearea Consiliului donatorilor și a prestatorilor de servicii din sectorul agroalimentar, susținerea inițiativelor de încadrare a sistemelor energetice și deschiderea unui Centru National pentru Diagnosticare și Suport Tehnologic în Agricultură, fondarea o două entități pentru producerea materialului săditor, revitalizarea sectorului zootehnic. Dar acestea sunt absolut ineficiente pentru a dezvolta sectorul agrar și industria alimentară. Este nevoie de inițiative constructive înaintate de jos, din sectorul rural. Iată de ce noul document se află la etapa de analiză și consultare publică, prin care actorii vizați se expun și vin cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea lui și, concomitent, colectează propuneri și opinii constructive din localitățile republicii.
Iurie Hurmuzachi, vice-directorul Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), a prezentat Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNDAR), după care au urmat discuții.
SNDAR propune patru capitole de bază:
1.Consolidarea potențialului sectorului agricol rezilient la schimbările climatice; 2. Promovarea practicilor agricole inteligente, eficiente și durabile; 3. Dezvoltarea pieței locale și sporirea potențialului de export; 4. Susținerea unei dezvoltări socioeconomice rurale sustenabile.
Au fost puse în discuție problemele-cheie, argumentate de autori și susținute de cei prezenți. Participanții la masa rotundă s-au pronunțat și au venit cu idei de îmbunătățire a strategiei pentru viitorii 5 ani, cu propuneri, recomandări și obiecții personale, care au fost discutate și argumentate public. S-a făcut schimb de păreri privind dezvoltarea rurală. În cadrul ședinței din r. Drochia, specialiștii și agricultorii prezenți au susținut ideile specialiștilor de la minister, dar au înaintat și propriile propuneri: să nu fie înstrăinate rezervele de stat până la recoltatea roadei următoare, în școli și grădinițe să fie acceptate produsele agricultorilor locali, să fie dezvoltat sectorul zootehnic, fie și cu ferme mici de la început. Totodată, participanții la masa rotundă au recunoscut, că raionul Drochia duce lipsă acută de specialiști tineri în domeniul agriculturii, iar insuficiența resurselor umane și financiare au un impact vădit asupra ramurii.
Astfel, autorii acestui document important, cum ar fi Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală, și-au propus drept obiectiv implicarea societății civile în procesul de modificare și îmbunătățire a noii strategii. Consultările publice constituie cel mai eficient principiu de discuții în spațiu real, de acumulare a obiectivelor, propunerilor și părerilor din prima sursă, de la producătorii agricoli. Discuțiile și dezbaterile pe marginea acestui document contribuie real la optimizarea sau modificarea strategiei.
Concluziile participanților:
Strategia este una ambițioasă, ce conține prea multe activități. Și chiar dacă producătorii sunt în totalitate de acord că ele toate sunt necesare de a fi implementate, au venit cu ideea că unele dintre puncte trebuie simplificate sau eliminate, așa cum Republica Moldova duce lipsă atât de resurse financiare, cât și umane.
Toate propunerile și ideile elaborate în cadrul consultărilor de la Drochia, cât și din celelalte opt raioane, vor fi adunate într-un document, ce urmează să fie prezentat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a le aduce în concordanță cu Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală.
În calitate de document de politici publice pe termen lung, SNDAR 2027, în mod evident, va avea mai multe categorii de impact: economic, social, de mediu.
Având în vedere caracterul extins al SNDAR, strategia își propune, ca în următorii ani să fie resimțită atingerea obiectivelor în sectorul agricol și cel al dezvoltării rurale.
Rezultate așteptate de dezvoltare durabilă:
Creșterea accelerată a investițiilor private în sectorul agroalimentar;
• Creșterea productivității afacerilor agricole;
• Dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere și inovare;
• Dezvoltarea capacităților de producere locală a produselor de origine animalieră, inclusiv, a componentelor de procesare;
• Dezvoltarea sectorului de procesare a producției agricole autohtone întru susținerea producătorilor locali;
• Creșterea calității vieții în mediul rural.
Noul document de politici agrare ce vizează următorii cinci ani de activitate și dezvoltare a sectorului agro-rural a trezit interesul agricultorilor și producătorilor din ramura respectivă care așteaptă rezultate eficiente pentru ramura agricolă.
Anastasia OLARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *