Dialogul actorilor comunitari în Pelinia – factor al siguranței comunitare
În perioada februarie-iunie 2023, în cadrul proiectului „Dialog social – factor al siguranței” realizat de Asociaţia Obştească „Băştinaşii din Pelinia” au fost desfășurate o serie de acțiuni cu impact în comunitate.
Activitățile din cadrul proiectului „Dialog social – factor al siguranței comunitare” din Pelenia au continuat cu aceeași intensitate cu care a început. Elevii, părinții, profesorii și reprezentanții poliției au participat la o Cafenea Publică organizată între ședințe: etapa I – „Mă implic – selectez problema”, etapa II – „Mă implic – propun soluții” și etapa III – „Mă implic – acționez”. Problema selectată de către tineri a fost violența verbală.După o serie de dezbateri, elevii au propus o listă de activități, cum ar fi organizarea unor sesiuni cu un psiholog despre comunicarea asertivă, elaborarea unui set de reguli de comportament la nivelul clasei, actualizarea Regulamentului școlii, cu accent pe aspectul comportamental și implicarea profesorilor și părinților în mai multe activități educative.
Continuitatea activităților a fost asigurată prin organizarea unui seminar cu tema „Aspecte ale comportamentului delincvent și deviant”, în cadrul căruia elevii claselor a IX-XII de la I.P. Liceul Teoretic Pelinia au împărtășit cunoștințele acumulate despre cauzele și caracteristicile specifice ale delincvenței juvenile cu elevii claselor mai mici. La seminar au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Drochia, Consiliului Elevilor și Consiliului Părinților. Prin eforturi comune, participanții au elaborat un set de reguli pentru o conduită civilizată, bazată pe respectarea drepturilor omului în comunitate.
A fost organizată și expoziția de pictură „Stop comportament antisocial”, unde au fost expuse lucrările a 16 elevi talentați ai Școlii de Arte din comunitate.
S-a organizat și un teatru social „Delincvența juvenilă în rândul tinerilor”, în care două echipe de tineri actori cu o poziție civică proactivă au prezentat problemele identificate în comunitatea lor – agresiunea verbală, violența între elevi, indiferența și altele. Prin intermediul artei teatrale, elevii au propus soluții creative pentru combaterea comportamentului antisocial.Spectacolele au fost înregistrate și în acest context au fost realizate două video-uri.
În plus, a avut loc și un concurs intellectual întitulat „Erudit cafe”, în cadrul căruia 25 de elevi, împărțiți în echipe, și-au demonstrate nivelul cunoștințelor din domeniul juridic acumulate pe parcursul frecventării diciplinei opționale #Educație_pentru_Socializare_Juridică.
Proiectul „Dialog social – factor al siguranței comunitare” din Pelinia este beneficiar al Programului de Granturi Mici#Impreună_pentru_o_comunitate_mai_sigură al PH Internațional.
Acest proiect este realizat în cadrul Programului de Socializare Juridică în Școlile din Moldova, implementat de PH Internațional Moldova, cu sprijinul financiar al U.S. Embassy Moldova.
Ludmila ȚURCANU, administrator
AO „Băștinașii din Pelinia”
În imagini: secvențe din cadrul proiectului