„Din clasa a 5-a mi-am dorit să devin medic”
Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog, și-a format abilitățile în cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Moldova. În prezent, activează la Spitalul Internaţional Medpark, având ca domenii de interes profesional, supravegherea sarcinii, obstetrica clinică, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică abdominală și altele.
— Motivul este că găsesc limbă comună cu doamnele și mereu am fost încântat de aspectul unei gravide. Acestea sunt două elemente importante care m-au făcut să devin obstetrician-ginecolog.
— Când ați decis să faceți facultatea de medicină? Aţi fost influenţat de cineva din familie?
— Din clasa a 5-a mi-am dorit să devin medic, dar am avut și o influență din partea unui prieten de familie, domnul profesor chirurg, Vadim Hotineanu, care actual este și deputat, dânsul ne vizita deseori la Drochia și îmi spunea „Cred că vei fi un medic”. Până a spune el că voi fi medic, gândurile mele erau îndreptate spre plante, mă gândeam să mă fac agronom, să studiez viața plantelor, îmi plăcea să fac tot ce denumește „viața”, în general să ajut oamenii.
— De cât timp profesaţi?
— Dacă luăm în considerare și anii de rezidențiat, am început să practic ginecologia din 2007, iar recent am împlinit 10 ani de activitate.
— Care sunt cele mai mari obstacole pe care medicii ginecologi le întâmpină în drumul către această profesie?
— Eu cred că nu doar medicii ginecologi, dar orice medic, de orice specialitate întâmpină probleme în această activitate. Meseria de medic este o experiență și această experiență nu o poți cumpăra, ea se achiziționează cu timpul, până se scurg acesți ani acumulând experiență, întâmpini greutăți, orce lucru se invată pe parcurs.
— Care este cea mai dificilă parte a acestei meserii. De ce?
— Cea mai dificilă parte în această meserie este că nu sunt stăpân pe propriul timp. Dacă ziua de lucru s-a finalizat și plec acasă, pot fi în orice moment sunat și reîntors din nou la spital pentru a asista o naștere sau pentu o urgență ginecologică. Poți fi acasă cu familia, cu prietenii la o bere, apoi în orice moment ești scos de acolo și acesta e neajunsul în această meserie, la început este amuzant, dar mai apoi devine plictisitor, enervant că nu ai timp de tine însuți. Atunci când am ales această specialitate, m-am semnat sub acest neajuns, sunt mult mai multe beneficii ce acoperă aceste detalii.
— Faptul că sunteți bărbat de această meserie, deranjează cumva?
— Absolut deloc, există sentimente și există rațiune în această meserie, care nu se intersectează între ele.
— Multe dintre femei când se prezintă la un medic ginecolog cu niște întrebări au unele inhibiţii, dacă medicul este de gen masculin. Cum ajutaţi d-voastră femeile să scape de aceste inhibiţii?
— De regulă, așa doamne rar ajung la mine, când pășesc pragul ușii mele deja sunt pregătite moral că vor fi consultate de un medic de gen opus. De cele mai multe ori doamnele care aleg să vină la mine deja au fost consultate de un ginecolog de gen masculin și nu mai există nici o frică din partea acestora.
— Ce rol joacă consilierea în meseria de ginecolog?
— 90% din satisfacția pacientului în urma consultației unui medic reiese din discuții de consilier. Poți fi un chirurg cu mâini de aur și dacă ai fost brutal, dacă elementar nu ai explicat, ce ai făcut?, de ce ai făcut?, sau ce trebuie?, vei avea un feedback negativ din partea unui pacient. Atunci când un medic minte, pacienții simt acest lucru și atunci ai de pierdut, tu nu ești medic în această situație, pentru că doctorii nu sunt numai pentru a trata o boală, dar și să aline durerea. A alina durerea este o altă parte a meseriei noastre. Durerea internă și încurajarea pacienților este o artă, iar dacă nu o posezi nu ai succes.
— Le puteţi da câteva sfaturi tinerilor care doresc să profeseze în acest domeniu?
— Totul trebuie să vină din inimă, dacă nu iubești această meserie, dacă ți se pare respingătoare pe alocuri, enervantă, mai bine să nu vii la obstetrică-ginecologică, sunt alte domenii la fel de frumoase care îți cer sa dedici fix 8 ore pe zi fară a avea urgențe. Trebuie să fii foarte bine motivat când vii în domeniul respectiv, pentru că această profesie implică urgențe, gărzi de noapte și multe alte detalii care trebuie să îți placă.
Liuba Ţiganciuc,
evenimente.md
Maxim CALARAŞ, medic obstetrician-ginecolog