Din nou Covid?
Situația epidemiologică de COVID-19 evoluează negativ, atât în țară, cât și în raion. Informații mai detaliate cu privire la răspândirea virusului COVID-19 am dorit să aflăm de la Ion MEDVEȚCHI, medic-epidemiolog, Centrul de Sănătate Publică, Drochia.
– Domnule doctor, din nou COVID?
– Cu părere de rău, revine. Și nu în glumă, dar în serios. În prima săptămână din iulie au fost înregistrate 15 cazuri de îmbolnăviri, săptămâna următoare, 11-17 iulie, deja am avut 27 de persoane testate pozitiv: în oraș au fost 12 cazuri, Sofia – 9, s. Mândâc – 2, în satele Chetrosu, Pelinia, Petreni, Zgurița – câte 1 caz.
– Și am început săptămâna curentă cu…
– Numai luni, 18 iulie sunt deja 5 cazuri (Hăsnășenii Mari și orașul Drochia – câte 2, Pelinia – 1 caz), iar marți a fost testată pozitiv o familie din s. Miciurin, formată din două persoane.
– Care tulpină de COVID ne „invadează” acum?
– Tot Omicron.
– Această variație a virusului se manifestă deosebit de cea precedentă?
– Mutația actuală se transmite mai rapid decât cele anterioare. Însă, deși are simptome mai ușoare, este mai contagioasă. În scurt timp, se infectează familia întreagă sau ușor se molipsesc și vecinii care intră în contact. Mai mult ca atât, avem câteva cazuri de infectare a persoanelor, aflate la alt tip de tratament, în instituțiile medicale din republică. Aceasta se referă la satele Petreni, Pelinia, Mândâc.
– Ce simptome ne poate determina să credem că am contactat infecția?
– Dureri în gât, tuse, grețuri, vomă, transpirații, astenie, dureri musculare, febră, acestea sunt semne ce ar trebui să ne pună pe gânduri.
– Persoanele de ce vârstă sunt predispuse la îmbolnăvire?
– A „întinerit” virusul, el atacă preponderent tinerii de 20-30 de ani, dar și copii.
– Adică, în raion avem și copii infectați?
– Avem, unul de 9 ani, în satul Pelinia.
– Prin ce teste este depistat acum Omicronul?
– Testul PCR și testul rapid antigen continuă să fie utilizate la depistarea prezenței COVID-19, inclusiv, forma provocată de Omicron.
– Ați menționat, că transmisibilitatea este crescută, boala decurge într-o formă mai ușoară. Cum sunt tratate persoanele testate pozitiv?
– Forme grave nu avem și, respectiv, ei sunt tratați la domiciliu, supravegheați de medicii de familie.
– Informația relatată ne vorbește despre faptul, că cetățenii au cam dat uitării măsurile de protecție.
– Aveți perfectă dreptate. CES raională amintește, că purtarea măștilor în spațiul public devine obligatorie. Atenționăm, că respectarea distanței fizice de 1 m., a regulilor de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, a măsurilor sanitare la locul de muncă, monitorizarea personală, iar, la apariția primelor simptome, adresarea timpurie la medicul de familie, instalarea dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool devin condiții obligatorii întru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.
– Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron?
– Există un nivel de protecție pe care îl are orice organism care a trecut prin boală sau care a fost vaccinat împotriva Covid. Virusul, ca structură de bază, a rămas același. Persoanele vaccinate împotriva COVID trec mai ușor de infectarea cu tulpina Omicron. Cei nevaccinați au nevoie de o perioadă suplimentară de timp, în care organismul trebuie să recunoască virusul, să înceapă să producă anticorpi și după aceea să remită simptomele.
– Adică vaccinarea?
– Exact. Persoanele vaccinate vor avea o simptomatologie de mică intensitate. Pot prezenta febră, dureri musculare, etc., dar ele se rezolvă în general într-o perioadă scurtă de timp. La cei nevaccinați durează.
– Vă mulțumim pentru relatările DVS.
Pentru conformitate Anatol BERNIC