Ziua de 5 octombrie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Internaţională a Educaţiei sau Ziua Internaţională a Profesorului, subliniind importanța dascălilor, precum și aprecierea activității lor desfășurate zi de zi.
La Drochia, meritele cadrelor didactice și contribuția adusă de ei în procesul educațional, au fost omagiate în cadrul unui eveniment festiv, desfășurat la Casa raională de cultură.
Cuvinte de felicitare de ziua profesională, însoțite de urări de sănătate și noi realizări, au adresat pedagogilor Vitalie Josanu, vicepreședintele raionului Drochia, Ion Recean, șeful Direcția Învățământ, Tineret și Sport, Dumitru Eni, președintele Consiliului raional Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSES).
Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, a transmis un mesaj de felicitare pentru dascălii drochieni, exprimând recunoștința pentru responsabilitate și profesionalism în educarea tinerii generații.
Activitatea pedagogică a cadrelor din învățământ a fost răsplătită cu diplome, flori și premii bănești. Cea mai înaltă distincție, diploma din partea Guvernului RM, a fost înmânată Alionei Râbac, directoarea Gimnaziului Gribova. Din partea Ministerului Educației au fost premiate drochiencele: Rodica Golban, învățătoare, IP LT „Ștefan cel Mare”, Aliona Ungureanu, director-adjunct, IP LT „B.P.-Hasdeu”, Svetlana Rusu, profesoară de limba rusă, IP LT Rus nr. 3, și Angela Scoarță, directoare, Instituția de Educație Timpurie (IET) „Ghiocel”, s. Șuri.
La nominația „Pedagogul anului” premiul mare i-a fost acordat Cristinei Donici, profesoară de limba română. Locul I le-a fost acordat pedagogilor Rodica Cucuietu, Viorica Zabolotnâi și Oxana Cebotari. Locul II: Ioan Novac, Valeria Cațer și Ala Oleinic. Locul III a fost atribuit Luciei Agachi, Angelei Macuh și Alei Musteață. La aceeaș nominație, cu mențiuni au fost premiate: Maria Lefter, Jana Gârlă, Angela Ștefăneț, Tatiana Boico și Ludmila Cojocaru.
La nominația „Cea mai pregătită instituție de învățământ pentru a. 2017-2018” au fost desemnate următoarele IET: „Andrieș”, s. Mândâc (locul I); „Floricica”, or. Drochia și „Albinuța”, s. Țarigrad (locul II); „Steluța”, s. Pelinia și „Albinuța”, s. Sofia (locul III). Instituțiile preșcolare și preuniversitare la nominația dată au fost premiate: Gimnaziul Mândâc (locul I), IP LT Pelinia și IP LT „Ștefan cel Mare”, or. Drochia (II); Gimnaziul Gribova, Gimnaziul Nicoreni și IP LT Popeștii de Sus (III).
Abnegația și profesionalismul pedagogilor a fost apreciată și de Consiliul raional al FSES. Dumitru Eni a înmânat diplome unui grup de președinți ai comitetelor sindicale din învățământ, însoțite de calde felicitări și urări de noi împliniri.
Festivitatea dedicată lucrătorilor din domeniul învățământului a fost completată de un minunat program artistic. Evoluarea colectivelor artistice „Mărunțica”, s. Chetrosu (conducător Andrei Cocitov); „Imperia”, or. Drochia (Daniela Zaporojan), „Busuiocul”, or. Drochia (Galina Pavalenco), au adus publicului o imensă doză de bună dispoziţie. Piesele tinerilor artiști Alexandru Cojocaru, fraților Simon și Bogdana Chilari, și ale altor copii talentați din raion, au întregit atmosfera de sărbătoare.
Ziua profesională a pedagogilor a fost organizată de Direcția Învățământ, Tineret și Sport Drochia, în comun cu Consiliul raional. Pentru acest eveniment administrația raională a alocat peste 85 mii lei. În premieră, au fost apreciate material cadrele didactice de la școlile muzicale și de artă din raion.
Nelly CIOBANU