Fericirea stă în lucruri mărunte

Adevărata fericire sta în lucrurile mărunte care ne taie respiraţia, care ne fac să apreciem oamenii din jurul nostru pentru faptele făcute, care ne învaţă să ne bucurăm de ele, cât de mărunte nu ar fi. Un grup de tineri din satul Popeștii de Sus a venit cu o inițiativă frumoasă de a aduna mijloace și a ajuta câteva familii defavorizate. Inițiativa îi aparține lui Marin Grigoraș, manajer, Centrul social  pentru copiii separați de părinți „Căldura casei”, Drochia.

 

– Marin, cum s-a  născut ideea aceasta frumoasă și atât de necesară azi?

– Trăim în secolul XXI, bunăstarea și viața oamenilor ar trebui să fie mai aproape de perfecțiune. Însă, în ultimul timp, în deosebi, în această perioadă dificilă de epidemie, tot mai multe persoane defavorizate rămân neglijate și uitate. Toate acestea le spun din experiența mea de peste zece ani de activitate în domeniul social. De aceea am hotărât să inițiez o campanie caritabilă„Ajutând pe alții, te ajuți pe tine!” , fie și la nivelul unei localități.

– Ușor ați găsit susți-nători și complici?

– Satul Popeștii de Sus are oameni inimoși și receptivi. Echipa s-a fomat repede, doritorii de a contribui și-au anunțat imediat participarea.

– Adică, ideea a prins repede.

– Mai mulți băștinași tineri au acceptat să-și coopereze eforturile și posibilitățile și să adune, după puteri, câte ceva mijloace pentru a aduce „un strop de bucurie, un zâmbet pe fața celor mai triști ca noi” din satul Popeștii de Sus.

– Vă doriți o continuitate a inițiativei, lansată de grupul de popeșteni?

– Planificăm să continuăm cu actele de caritate în localitatea în care ne-am născut. Totodată îndemnăm și alți oameni de bună credință să contribuie la ameliorarea situațiilor dificile în care se află cei mai triști ca noi.

După cum am aflat de la participanți, grupul de inițiativă se trage din Popeștii de Sus: Mariana și Ghenadie Aramă, Veronica și Fiodor Panainte, Viorel Tighineanu, Marin Grigoraș cu familia sa. Deoarece autorul ideii, din motive de sănătate, nu a putut să participe nemijlocit la actul de binefacere, în continuare am discutat cu Mariana Aramă, specialistă principală în problemele familiilor cu copii în situații de risc, Direcția Asistență Socială și Protecție a familiei, Drochia.

– Mariana, cu ce daruri ați hotărât să mergeți la consătenii voștri?

– Ne-am propus să venim cu un suport pentru persoanele defavorizate din localitatea de baștină, distribuind pachete cu produse alimentare și chimice. Din puținul adunat de noi, dar și împreună cu băștinașii cunoscuți și oameni cu inimă mare din sat, au fost procurate produse alimentare: zahăr, conserve, paste făinoase, crupe, pâine, fructe, produse igienice, detergenți etc. Deoarece acest gest caritabil a fost în preajma zilei de 8 Martie doamnelor le-au fost oferite flori și mărțișoare.

–  Cum ați selectat familiile, cărora le-ați adus sărbătoarea în casă?

– Am considerat, că persoanele singuratice, cu dizabilități, familiile numeroase cu copii au cea mai mare nevoie de susținere și ajutor. Cinci familii din Popeștii de Sus s-au luminat la față cu un zâmbet de recunoștință pentru gestul mărinimos inițiat și făcut de popeștenii cu inimă mare, de consătenii lor, care, în ajun de sărbătoare, le-au venit în prag cu modestele cadouri și pachete, cu flori și mărțișoare, dar și cu mesaje calde de felicitare și îmbărbătare.

– Cu suportul oamenilor simpli ați reușit să aduceți un strop de speranță în ochii acestor oameni.

– Am reușit și suntem bucuroși. Sursele financiare pentru achiziționarea produselor le-am colectat de la câțiva băștinași. Nu a rămas indiferentă nici Angela Bucataru, colega mea de birou, contribuind și ea cu o sumă de bani.

– De ce factori ați fost inspirați să lansați o inițiativă atât de necesară?

– Veniturile și ajutoarele sociale de care beneficiază oamenii nu acoperă necesitățile persoanelor aflate în dificultate, în special, a celor încadrate în grade de dizabilitate sau chiar țintuite la pat. Multora din familiile defavorizate, ajunse în dificultate, nimeni nu le-a mai deschis poarta de ceva timp. Am încercat, în acest mod, să aducem în sufletele lor speranță în ziua de mâine. Aş mai spune, că această pornire din suflet a fost inspirată din sentimentul civic moștenit de la părinții noștri.

– Ați avut un scop concret prin această acțiune de binefacere?

– Am dorit să ajutăm, după puteri, câteva familii. Dar ne dorim să sensibilizăm în acest sens mai multă lume. Există oameni izolați, amărâți, neputincioși, dornici de comunicare, sunt zile când ei nu au pe masă chiar și o bucată de pâine. Îndemnul nostru ar fi să privim mai des în jur, să-i observăm pe cei, care au nevoie de comunicare și susținere, de căldură sufletească. Și nu numai la sărbători. Aceste gesturi modeste și simple, dar izvorâte cu adevărat din tot sufletul, aduc câte un strop de fericire și bucurie persoanelor defavorizate. Este adevărat că fericirea stă în lucruri mărunte. Însă lucrurile mărunte sunt în puterea fiecăruia din noi.

A dialogat

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns