Dinu a meritat frumoase amintiri și destoinice onoruri

11111111111111111111

La 31 martie 2021, în satul Drochia (raionul Drochia),  Direcția regională „Nord” a Inspectoratulu General de Carabineri, a organizat și desfășurat ceremonia de inaugurare și sfințire a monumentului carabinierului Dimitrii Roman,  erou național, căzut la datorie în acțiunile de luptă pentru apărarea Independenței RM.

 

 

La 31 martie 2021, în satul Drochia (raionul Drochia),  Direcția regională „Nord” a Inspectoratulu General de Carabineri a organizat și desfășurat ceremonia de inaugurare și sfințire a monumentului carabinierului Dimitrii Roman,  erou național, căzut la datorie în acțiunile de luptă pentru apărarea Independenței Republicii Moldova. Monumentul a fost edificat cu suportul financiar oferit din donațiile benevole ale efectivului Direcției regionale „Nord” a Inspectoratului General de Carabinieri.

La eveniment au fost prezenți: conducerea Inspectoratului General de Carabinieri, reprezentanți ai Administrației Publice Locale, rudele  carabinierului decedat, consăteni.

Ceremonia a debutat cu dezvelirea monumentului plutonierului Dimitrii Roman, ridicat în semn de omagiu și recunoștință pentru eroismul și jertfirea de sine, de care el a dat dovadă pe câmpul de luptă. Totodată, Ghenadie Lupan, capelanul unității militare 1002 a IGC, de comun cu preotul din localitate, au oficiat un serviciu divin întru sfințirea monumentului și pomenirea eroului.

În acest context, un mesaj de recunoștință către rudele eroului pentru educarea acestuia în spiritul dragostei față de Patrie și neam a exprimat comandantul general al IGC, colonel Ștefan Pavlov, accentuând, că fapta eroului servește un exemplu al devotamentului și abnegației pentru tânăra generație și un model special pentru efectivul Inspectoratului General de Carabinieri.

Această zi a devenit importantă nu doar pentru familia tânărului ostaș, dar și pentru efectivul Direcției regionale Centru, care a ținut un minut de reculegere și a depus flori la monumentul carabinierilor căzuți la datorie, marcând eroismul lor și dragostea de patrie, manifestate pe câmpul de luptă față în față cu dumanul. Scurtă i-a fost viața, de doar 20 de ani, dar trăită la maximum, cu sens, cum i-a dictat conștiința. Dar, spre regret, ultima lui suflare a rămas pe câmpul de luptă, pentru care fapte el a meritat frumoase amintiri și destoinice onoruri. Anume aici, în cadrul unității militare 1002 a îndeplinit serviciul militar plutonierul Dimitrii Roman.

Menționăm că plutonierul Dimitrii Roman, carabinier al Unității militare 1002, a căzut cu moarte de erou la 31 martie 1992 în luptele de pe platoul Coșnița, în Conflictul armat de pe Nistru. El a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, fiind înscris pe veci în listele unității.

Marina LUȘCOVA, ofițer de presă,  Direcția regională Nord a IGC

 

Lasă un răspuns