În ajun de Sfintele Paști să fim mai buni

În ajunul sărbătorilor – Sfintelor Paşti și Paștele Blajinilor IMSP „Centrul de Sănătate Drochia „Anatolie Manziuc” se adresează tuturor cetățenilor cu suflet mare și generos, către agenții economici din raion, către Autoritățile Publice Locale – Consiliul raional Drochia, Primăria orașului Drochia, instituții private și către toți doritorii care vor avea intenții frumoase.

 

Împreună, mână de la mână, să inițiem un act de caritate pentru persoanele cu dizabilități. Să adunăm câte puțin ca să reparăm și să punem în mișcare ascensorul din Policlinică, unde se află și medicina primară, medicii de familie, specialiștii Secției Consultative, sălile de proceduri, laboratoarele, cabinetele de examinare radiologică și multe alte servicii atât de necesare cetățenilor. Dar cine mai deseori are nevoie de consultul medicilor, de examinări suplimentare, de medicamente compensate etc. Desigur, persoanele în etate și cu dizabilități, care sunt nevoite să ridice scările până la etajul 2 sau 3, spijinindu-se în cârje sau bastoane. Până se văd la cabinetul de proceduri, se umplu de suflet, gâfâie, transpiră și caută locuri potrivite pentru popas. Nu o dată i-am văzut cum se așează pe scări să-și tragă sufletul și o gură de aer, că-ți vine să le plângi de milă când te uiți la ei.

Multe s-au făcut în lumea asta, în raionul și orașul nostru cu sprijinul și susținerea cetățenilor, a oamenilor generoși, a celor cu inima mare, a antreprenorilor etc. Bănuț lângă bănuț, fac un leu, un leu lângă altul sunt deja doi. Dar dacă doritori de a pune umărul la soluționarea acestui lucru de importanță socială sunt mai mulți, și sumele cresc. Cu siguranță, se vor găsi persoane cu suflet mare și printre drochienii noștri aflați la muncă peste hotare.

Avem nevoie să acumulăm surse financiare necesare pentru a demara reparația ascensorului public din clădirea Policlinicii Drochia, care nu funcționează de mai multe zeci de ani și care nu poate fi reparat din motivul lipsei surselor financiare disponibile în acest sens. Realizarea lucrărilor de reparație a ascensorului este posibilă doar cu implicarea comună a societății civile, a agenților privați și a Administrației Publice Locale: Consiliul raional, Primăria Drochia, dar și primăriile localităților din raion, cetățenii cărora la fel beneficiază de serviciile dislocate în acest edificiu.

Nu este nevoie de explicat mult despre necesitatea acestui mijloc unic de transport pentru toți bolnavii și pacienții, dar, mai ales, pentru cei cu dizabilități, în vârstă, care se deplasează foarte greu. La intrare în Policlinică ei ridică 7 scări, apoi între etaje încă vreo 20-25, așa că pentru etajul 3 aproape că nu le rămân puteri. Îți vine să le plângi e milă, sărmanii, dar nu au de ales, au nevoie vitală și stringentă și se străduie din ultimele puteri.

Valoarea  estimativă a lucrărilor este în jurul a 150 mii lei.

Acțiunea este orientată și binevenită pentru pacienții cu probleme locomotorii, cu dizabilități fizice, persoane în curs de reabilitare după intervenții chirurgicale, cu traumatisme ale membrelor inferioare,  pentru persoane în etate, etc. Cine știe, peste ceva timp, poate și noi o să avem necesitatea?

De ce să nu ne cooperăm noi, cei mulți, și să facem un lucru bun, necesar și util în interes public?

Noi sperăm, că fiecare înțelege gravitatea problemei și este conștient de faptul, că e un lucru strict necesar și foarte urgent. Cu atât mai mult că suntem în Postul Mare, când orice binefacere, gest de caritate, implicare sau un umăr de nădejde este nu doar binevenit, dar și cu binecuvântare de la Dumnezeu, cu „bilet” de trecere mai ușoară peste obstacolele vieții personale.

Doritorii de a dona mijloace financiare pentru acest gest pot face transfer pe contul cu rechizitele bancare:

IMSP „Centrul de Sănătate Drochia „A. Manziuc”

Adresa poştală:  or. Drochia,

  1. „N.Testemiţanu” 4/1

IBAN:       MD97TRPCBZ

                518430D00261AA

Banca:       MF-TT Drochia

Adresa poştală a băncii:

                       orașul  Drochia 

Cod: TREZMD2X

Cod fiscal: 1008600001156.

Dar, cert, mai credem într-un  lucru: dacă vom instala o pușculiță lângă ușa ascensorului chiar în policlinică și un anunț respectiv cu explicațiile de rigoare, se vor găsi și mulți pacienți sau bolnavi, vizitatori sau însoțitori, dar și personal medical, care vor decide să contribuie la o astfel de lucare extrem de necesară și de însemnătate publică.

Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere și implicare!

Emilia LOPATENCO,

șefă, IMSP „Centrul de Sănătate Drochia

„Anatolie Manziuc”

 

Lasă un răspuns