Să le facem sărbătorile mai frumoase

 666

Centrul Comunitar de Asistență Socială Chetrosu, fondat în 2010, activează pe teritoriul satului Chetrosu și acordă servicii sociale copiilor și persoanelor în etate cu dizabilități sau din familii social-vulnerabile. Despre activitatea centrului am discutat cu directorul Victor FORTUNA.

 

– Domnule director, de cât timp sunteți în fruntea acestui Centru comunitar?

– De trei ani, acum e al patrulea.

– Deja aveți experiență în munca cu persoanele defavorizate, cu dizabilități, din familii sociale dificile.

– Avem în sat și beneficari suficienți, dar și experiență de muncă și de comportament.

– Ce servicii prestați beneficiarilor?

– Funcționează cantina socială cu livrarea prânzului la domiciliu, în acest serviciu deservim în jurul a 30 de persoane, uneori numărul diferă, dar neînsemnat.

– Sunt deservite aceleași persoane sau faceți rotație?

– În primul rând, în lista de deservire sunt incluși beneficiari, care nu se pot deplasa și nici nu au pe nimeni din apropiați lângă ei. Lista se modifică, desi nu chiar frecvent.

– Dar direct la cantina deserviți?

– Desigur, 7 adulți, care se pot deplasa, și 14 copii. Acești copii se află în situații de risc, provin din familii dificile, mai șchiopătează la școală cu reușita și comportamentul. Vin la noi, iau prânzul și 4 ore educatoarea Maria Sârbu se ocupă cu ei.

– După un program special?

– Da, avem și un program educativ, ce include mai multe activtăți, ca  Ziua poeziei, Ziua bunelor manere, ore de șah, recreative cu scop educativ etc.

– Copiilor le place programul?

– Desigur, dovadă este faptul, că împreună cu ei mai vin prieteni, colegi, le place comunicarea, participă împreună la măsurile educative. Așa s-a depins să vină și Vanesa Ogorodnic, care este nu doar un oaspete des, dar și un ajutor de nădejde.

– Am văzut un mic reportaj, unde copiii împreună cu maturii sădesc plante, flori.

– Am organizat o mica clacă, să-i deprindem cu muncă, să ocrotească ceea ce au sădit cu forțele proprii. Implicarea a fost după puterile lor.

– Cine vă susține, vă ajută financiar?

– Centrul a fost creat de AO „Concordia. Proiecte Sociale”. Dar din octombrie 2020 mai avem un stăpân – Primăria Chetrosu, în frunte cu primara Aliona Eșanu. Și asistenta socială Rodica Codreanu ne susține și ne ajută. Acum, dacă avem doi stăpâni și atribuțiile sunt divizate la doi. Ambilor le aducem cuvinte calde de recunoștință din partea beneficiarilor și le transmitem sincere felicitări cu sărbătorile pascale.

– În ajun de sărbătorile pascale, perioadă când fiecare om cu inimă mare se străduiește să facă lucruri bune, nu ar fi rău, dacă s-ar găsi persoane generoase să facă niște donații și acestui Centru Comunitar din Chetrosu, unde se întrețin persoane defavorizate social și care au neapărată nevoie de susținere și ajutor.

– Chiar am fi foarte recunoscători. Ne-am dori, ca și beneficiarii noștri să se bucure de o deservire mai deosebită în aceste zile de sărbători sfinte.

Pentru conformitate

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns