Doi factori negativi au sărăcit lumea: coronavirusul și seceta
Seceta, ce s-a dezlănțuit din primăvara curentă și continuă și acum, arde câmpurile și văile împăşunate, lăsând vitele fără hrană și populația fără producție agricolă. În sensul direct al cuvântului, roada aproape toată este compromisă.
Noi, cei de la SRL ”Mihailena-agro”, după cum am mai menționat, avem oameni muncitori și harnici, care cunosc toate măsurile agrotehnice, le înfăptuiesc la timp şi calitativ. Dar nu totul depinde doar de noi, condițiile meteorologice din ultimii ani deseori ne joacă festa. Nici anul acesta nu a fost o excepție, ba mai mult chiar, am fost puși la o încercare foarte grea. Din cauza secetei nu s-au dezvoltat cerealele, conform prognozei noastre, însă recolta de grâu de două tone la hectar, totuşi, ne-a permis să ne facem datoria faţă de cotași, mai întâi cu cei din Cotova și Moară de Piatră. Acum ne onorăm obligațiunile și față de mândâcineni. Însă culturile de toamnă suferă și mai mult, rezerva de umiditate acumulată după ploile din iunie demult s-a evaporat. Acum, vreo două săptămâni în urmă, a plouat în jur, iar la Mândâc solul nici nu a fost stropit. Acum avem ce avem: culturi compromise, muncă în zadar și bani cheltuiți. Din cele 252 hectare de porumb 170 de hectare le-am pierdut definitiv. Și floarea soarelui, și sfecla de zahăr suferă global, nicio ploaie bună nu le mai salvează.
Tot mai frecvent se vorbește de despăgubiri pentru agricultură. Sperăm, că vor fi luate în calcul cheltuielile și pierderile de roadă masive, care vor da la pământ economia agricolă. Cum vom supraviețui și vom exista la anul viitor nimeni nu poate ști. Am completat și noi fișele necesare cu analiza roadei de grâu pentru ultimii 3 ani, difirența, costurile etc. Am analizat și situația celor 170 de ha de porumb, dar care va fi efectul? Vom fi incluși în listele de recompensă sau cum vor derula evoluările e timpuriu de spus. Atât știm, că, pe lângă cele 200 de mln de lei promise, vor mai fi ceva surse. Bani se vor aloca pentru culturile de toamnă: grâu, orz și rapiță, ce au fost afectate mai mult de 60%. Dar și pentru terenurile agricole reînsămânţate.
Astfel, pentru terenurile reînsămânţate se vor aloca câte 1080 de lei/hectar, câte 1000 de lei/hectar pentru culturile de grâu, câte 1400 de lei/hectar pentru cele de orz și câte 1400 de lei/hectar pentru cele de rapiță.
Ce va reveni gospodăriei noastre e greu de presupus, decizia finală va arăta. Fapt este că nu vom avea roada pe care contam, munca noastră reducându-se la nimic. Și baza roadei anului viitor e cam șubredă…
Tudor CHILARI,
director, SRL „Mihailena-agro”