„Donarea de sânge presupune salvarea de vieţi omeneşti”
— Dle doctor, donarea de sânge a fost totdeauna o activitate pe cât de utilă, pe atât şi de omenească, creştinească, dacă vreţi. De unde vine ideea de organizare a unei asemenea acţiuni, care a avut loc la 12 noiembrie 2018?
— Iniţiativa aparţine Consiliului raional Drochia şi preşedintelui raionului, Ion Dascal. Noi, specialiştii secţiei de transfuzie a sângelui, şi, nu în ultimul rând, administraţia IMSP „Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, am susţinut-o şi am luat-o spre realizare. Ne bucurăm că acest îndemn a aflat răsunet şi în sufletele multor locuitori din raion. Deoarece chiar din primele ore ale dimineţii numărul doritorilor de a dona sânge s-a dovedit a fi destul de mare.
— Ce trebuie să cunoască persoana care pentru prima dată merge să doneze sânge?
— Am să enumăr principalele criterii de care este necesar a se ţine cont. Aşadar, persoana care intenţionează să doneze sânge trebuie să aibă o vârstă cuprinsa între 18-60 ani, greutatea corporala minimă de 50 kg, tensiunea arterial să nu depăşească 180 mmHg, iar minimă – 100 mmHg, pulsul să fie între 60-100 bătăi/minut, valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125 g/l pentru femei şi 135 g/l pentru barbati. Nu se colecteză sânge de la persoanele care se confruntă cu boli de piele, sechele pulmonare, care au suportat operaţie de ulcer, au tendinţe de sângerare anormală, s.a.
— Care este intervalul de timp între doua donări de sânge?
— Această perioadă nu poate fi mai mică de 60 zile.
— Cât sânge se preia de la o persoană?
— La o donare se recoltează circa 450 ml de sânge.
— Colectarea de sânge poate prezenta vreun pericol pentru persoana care donează sânge?
— Asta doar în cazul în care există contraindicaţii (absolute, relative şi temporare), gen, diverse maladii (hepatită, tuberculoză, sifilis, rezecarea stomacului, cancer operat şi vindecat), cauze variabile (tensiunea arteriala de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, care ulterior poate creşte), cauze temporare (perioada menstruală, sarcina, alaptarea, precum şi stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare). În rest, donarea de sânge este chiar benefică. Potrivit mai multor studii pe această temă, persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct. Totodată, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele.
— Cât sânge a fost colectat în cadrul acţiunii de lunea trecută?
— Pentru a dona sânge s-au prezentat 74 persoane, două din ele au avut contraindicaţii. În total au fost colectate circa 43 litri de sânge, ceea ce înseamnă salvarea (depinde de complexitate) aproximativ a 150 de vieţi omeneşti ajunse în situaţie de risc.
Raionul nostru nu are un număr anume de donatori permanenţi, dar lucrăm insistent la acest capitol. Suntem siguri că ne va reuşi, pentru că oamenii noştri sunt foarte receptivi la problemele de sănătate ale semenilor.
A intervievat
Liuba BULGARU
Foto Nelly CIOBANU