„Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!”
Acesta este sloganul Zilei Mondiale a donatorului de sânge pentru anul curent. Donarea de sânge este o acțiune salvatoare de viață, ce arată grija față de suferința persoanelor din comunitate, care au nevoie de transfuzie urgentă de sânge.
Donarea de sânge este un act generos, solidar și responsabil, ce permite tratarea a mii de pacienți în fiecare an. Donarea de sânge este indispensabilă la tratarea anumitor boli pentru care nu există deocamdată un produs capabil să substituie sângele uman. Cetățenii țării noastre, în general, și drochienii, în special, sunt foarte generoși și înțelegători, avem o echipă de voluntari, care, periodic, vin la Centrul de transfuzie pentru a dona sângele propriu în beneficiul celor care au o necesitate vitală.
Printre ei sunt și Vladimir Mișcișin cu Nicolae Mișcișin, donatori sistematici de sânge. Aducem sincere mulțumiri și recunoștința noastră tuturor donatorilor, care se implică în acest proces și încurajăm și alte persoane să participe la donarea voluntară de sânge.
Consiliul raional Drochia și Spitalul raional Drochia, începând cu 1 octombrie 2021, organizează Decada de promovare a donării de sânge voluntară. Evenimentul este organizat cu scopul de a îndemna populaţia să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viaţă printr-un act de eroism. Cei interesaţi sunt aşteptaţi la Centrul de transfuzie a sângelui din raion. La noi necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite din colectarea de sânge de la donatorii voluntari, din acest considerent așteptăm cât mai mulți donatori în această perioadă, or, acest produs uman este foarte necesar persoanelor aflate la grea încercare, celor în situații de risc, copiilor cu afecțiuni grave etc.
Donarea de sânge este un act voluntar, benevol și neremunerat, dar statul prevede unele măsuri de favorizare a donatorilor. Donarea de sânge nu reprezintă niciun risc. Medicul decide dacă puteți dona sau nu, astfel încât sănătatea dumneavostră, a celor care donați, cât și a pacienților care primesc acel sânge, să nu fie afectată. Prelevarea este efectuată de o persoană calificată și se desfăsoară în condiții de igienă și confort. Toate materialele folosite la donare sunt sterile și de unică folosință. Astfel, donarea este sigură și de calitate.
Apreciem înalt suportul Consiliului raional și Spitalului raional Dochia pentru implicare și mulțumim organizațiilor ce promovează activ donarea de sânge și recrutează voluntari, contribuind la menținerea stocurilor necesare de produse sanguine pentru raion și țară.
Tatiana FILIMON,
medic-laborant,
Centrul de transfuzie
a sângelui, Drochia