Dorina VACARI: „Engleza este marea mea pasiune”
Dorina Vacari și-a început activitatea pedagogică în 2003, imediat după absolvirea Universității „Alecu Russo” din Bălți. Deși la început a activat la un centru privat de studiere a limbilor străine din Chișinău, în 2009 a decis să vină în Drochia, iar aici și-a continuat activitatea în predarea limbilor străine în cadrul IP Gimnaziul nr. 2.
Tot Dorina Vacari este profesoara care a obținut, în 2019, Premiul Mare în cadrul concursului raional „Profesorul anului”.
Despre ce o motivează, ce o impulsionează în atingerea unor noi înălțimi, care sunt metodele pe care le preferă în predarea limbii engleze și cum preferă să-și motiveze discipolii, aflați în interviul de mai jos.
— D-na Dorina, eu aș vrea să știu întâi de toate care a fost motivația din spatele deciziei de a deveni profesor. Vă întreb acest lucru pentru că știu că tinerii, în zilele noastre, nu se mai avântă atât de mult să obțină o diplomă în pedagogie.
— Am afirmat de multe ori, că decizia de a deveni pedagog am luat-o cu mult timp înaintea împlinirii vârstei de studenție. De mică mi-am dorit să fiu profesoară, și nu orice fel de profesoară, ci anume de limbi străine. Mai târziu, când a venit timpul să-mi aleg o profesie, părinții au încercat să mă îndrepte spre ocupații „mai prestigioase”, dar decizia mea a rămas neclintită. Și n-am regretat acest lucru nicio secundă în viața mea.
— Și acum, după 18 ani de experiență în pedagogie, care Vă sunt metodele de predare cele mai apropiate sufletului? Ce funcționează cel mai bine în relația profesor-elev?
— Cred că metodele de învățare trebuie adaptate pentru fiecare elev în parte, pentru că ce funcționează cu unii dintre elevi, poate fi un eșec total cu alții, chiar dacă aparțin aceleiași clase. În același timp, generația elevilor actuali, profund digitalizați, necesită o abordare mai specială, cu ei nu mai funcționează metodele de predare pe care le aplicam acum zece ani, de exemplu. Avem nevoie de lecții interactive, în care se utilizează diverse instrumente și aplicații web, adică este nevoie „să vorbim pe limba lor”. Dar și clasicele jocuri de rol, elementele grafice, video, audio sunt esențiale în transmiterea informației și includerea fiecărui elev în parte în lecția predată. Dacă ne referim la legătura emoțională profesor-elev, aici pot afirma cu toată certitudinea că mi-a reușit de minune. Cunosc fiecare elev în parte, cunosc ce-l motivează, ce-l descurajează și le spun deseori, chiar și celor care au uneori un comportament deosebit: „În inima mea este loc pentru toți”.
— Și atunci când copiii nu respectă cerințele comportamentale și academice, cum procedați?
— În primul rând, corectăm comportamentul, nu înjosesc și nu umilesc copilul. Reamintesc despre regulile interne ale instituției, apoi despre regulile clasei, pe care le-am stabilit de comun acord cu elevii, discutăm și în privat sau cu părinții acolo unde este cazul. Pentru orice problemă se poate identifica o soluție. Iar prioritar în această ecuație rămâne elevul și integritatea lui psihică și emoțională.
— Eu am observat că sunteți foarte interesată de formarea continuă și extrem de pasionată, de achiziționarea competențelor digitale…
— Consider, că un profesor trebuie să învețe și să se perfecționeze în permanență, pentru că altfel ar fi depășit de realitatea lumii în care trăiește. Eu permanent particip la diverse seminare, traininguri, ateliere, pe lângă acestea îmi fac timp și pentru literatură: cea artistică sau cea metodică.
— Încerc, de asemenea, să aflu despre ultimele inovații, noutăți, în domeniul pedagogiei și permanent îmi evaluez activitatea și încerc să fiu cu un pas mai aproape de generația copiilor de azi, cea care are o atenție extrem de limitată, fiind profund digitalizată. Profit la maxim și de beneficiile internetului și platformelor de învățare, ce ne oferă o mulțime de posibilități de învățare. Mai pe scurt, folosesc orice oportunitate pentru a dezvolta competențele mele și ale elevilor mei.
— Simt la DVS un entuziasm și o pasiune enormă pentru munca pe care o realizați. Aveți și momente în care vi se pare greu, în care întâlniți obstacole ce par de netrecut?
— Uneori… atunci, de exemplu, când noi, profesorii, ne ciocnim de consecințele migrației și declinului demografic, care se traduc, pentru pedagogi, prin lipsa unor ore sau a unor norme didactice complete. Dar și atunci când ne simțim neputincioși în fața comportamentului unor elevi cărora le lipsește prezența și căldura părinților, aceștia fiind plecați peste hotare. Și este cu atât mai dureros, cu cât noi știm cauza comportamentului nepotrivit al acestor elevi: durerea sufletească, pe care ei și-o maschează cum pot.
— Pe final de interviu, aș vrea să amintim și lucrurile frumoase pe care le-ați obținut în calitate de pedagog și director-adjunct pentru instruire.
— Chiar dacă anul școlar 2020-2021 a fost unul plin de provocări și incertitudini, ne putem mândri cu rezultate frumoase, elevii noștri participând la 42 de concursuri de nivel raional, republican și internațional și obținând 6 premii întâi; 11 premii doi; 11 premii trei și 9 mențiuni. Cinci dintre aceste rezultate au vizat direct disciplina pe care o predau. Pe lângă rezultatele elevilor mă bucur și de rezultate personale deosebite, fiind unul din câștigătorii Concursului republican „Profesor-Ambasador Digital”, organizat de Clasa Viitorului în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.
— Vă mulțumesc pentru interviu și Vă doresc și în continuare succese deosebite.
A dialogat:
Marcela VOVC