„Drag mi-au fost caii și revista…”
La Biblioteca publică raională „Iulian Filip” Drochia au fost create şi funcţionează cu succes mai multe servicii utile şi frumoase întru beneficiul cititorilor. Aceste activităţi vin să unească oameni cu interese diferite, dar toţi iubitori şi dornici de frumos şi care, deşi îmbătrânesc, nu doresc să fie bătrâni şi cu sufletul.
Serviciul modern de bibliotecă „Vârsta de aur + comunicare, informare, agrement” este unul din aceste idei puse în slujba populaţiei. La vârsta de aur există multe avantaje, ce favorizează viaţa persoanelor aflate la odihnă. Conform unui program de activităţi în cadrul serviciului dat, recent, la Biblioteca raională s-a desfăşurat un eveniment inedit – o seară de creaţie şi amintiri plăcute, protagonistul principal fiind Vitalie Zagaievschi, care şi-a adunat prietenii săi la o expoziţie cu genericul: „Drag mi-au fost în veacul ista, calul, şcoala şi revista”. Oaspeţii au vizionat exponatele, adunate pe parcursul a mai mult de două decenii de marele admirator al celor mai frumoase, graţioase, deştepte, curate, puternice animale şi prietene ale omului: tablouri, bibelouri, articole de artizanat, machete, figuri, alte obiecte de uz cu aplicaţii respective, cărţi, ceasuri, basoreliefuri, călimară, recipiente, suvenire etc.
Serata a fost deschisă de bibliotecara Galina Mâţă, iar Vitalie Zagaievschi a povestit istoria colecţiei de exponate, oprindu-se în detalii la ocupaţiile din copilăria sa, ce i-a determinat ferm predilecţiile. “Şcoala mi-a fost dată după repartizare, revista (ziarul) mi-a hărăzit-o Dumnezeu, iar caii – “de mic copil mi-au fost dragi ca ochii din cap, vorba poetului”, spune Vitalie Zagaievschi. El a mai vorbit despre fiziologia şi anatomia acesor animale, despre domeniile de utilizare, dar şi despre timpurile, când calul era la modă – de mare necesitate şi foarte întrebuinţat. Personalităţile istorice, boierii, conducătorii, armata – toţi erau dependenţi de el, calul fiind atât mijloc de tracţiune, de deplasare, cât şi de distracție. Astfel el a fost şi este cântat de poeţi, folosit la munci grele, pentru distracţii, serveşte model de diverse jucării pentru copii. Pe timpuri, vorniceii călări invitau lumea la nuntă. Şi acum aceste animale sunt de ajutor omului la munci agricole, la transportat mărfuri, dar şi la odihnă. În comuna Fântâniţa, câţiva ani la rând, se desfăşoară curse de cai, la care participă amatori ai acestui sport din toată ţara, creând pentru admiratorii fideli spectacole frumoase şi pline de graţie.
Serata a fost garnisită cu opiniile celor prezenţi, care au citit versuri, au ascultat cântece despre cai, şi-au împărtăşit impresiile şi au admirat expoziţia personală a lui Vitalie Zagaievschi, care a reuşit, în cele câteva ore de revelaţie, să facă o mică sărbătoare în viaţa celor prezenţi, a persoanelor cu vârsta de aur.
Valentina CEBOTARI