Drepturile de muncă ale angajaților – în vizorul sindicatelor
Dumitru ENI: „Istoria Sindicatului din Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova începe în îndepărtatul an 1906. Iar în martie 1945 este constituit Comitetul Republican al Sindicatului din Învăţământul Public, urmat de reorganizarea sindicatelor.
Chiar din primii ani de activitate, în 1948-1952, Comitetul raional al sindicatului din învățământ Zgurița, centru raional de atunci, avea încorporați în rândurile sale sută la sută membri de sindicat în școlile primare și medii din teritoriu. Între anii 1951-1956, după cum anunță analele sindicale, printre cele mai active raioane se înscria și raionul nostru, deja Drochia. FSES Drochia, prin activitatea sa, an de an, continuă să scrie istoria Sindicatului Educației și Științei.”
La ședința ordinară a „Clubului Presei „Dialog”, desfășurată tradițional în ajunul zilei de 5 martie, un grup de activiști sindicali, în frunte cu Dumitru ENI, președinte, CR al FSEȘ, au discutat despre activitatea sindicală în diferite aspecte, realizările pe parcursul anilor, dar și despre problemele cu care se confruntă membrii de sindicat.
La ședință au participat președinții comitetlor sindicale: Stela PARASCA, IPLT „Ștefan cel Mare”, Lilea COJOCARU, IP școala primară-grădiniță Pervomaiscroe, Ludmila RUSU, IET Hăsnășenii Mari, Nadejda STATNIC, IP Gimnaziul „Victor Coțofană”, Chetrosu, Angela DICHI, IET nr. 9 „Mărțișor”, Ala MOROHAI, IET nr. 1 „Clopoțel”, Pelinia, Tudor ISTRATE, Gimnaziul „Ion Creangă” s. Țarigrad.
Împreună au răsfoit, filă cu filă ajunsurile sindicatului de ramură, realizările pentru angajații din colectivele educaționale, problemele apărute în vizorul activiștilor sindicali și soluționarea lor cu succes.
Stela PARASCA:
IPLT „Ștefan cel Mare” tinde să răspundă nevoilor fiecărui elev de a se simţi competent în a deţine şi a utiliza informaţia. În scopul creării condițiilor eficiente de desfășurare a orelor de dans și întremarea sănătății elevilor prin practicarea sportului, instituția a beneficiat de finanțare din Bugetul de Stat pentru realizarea lucrărilor de reparație și dotare a sălii de gimnastică ritmică, a sălii de dans și blocului sanitar. Suma investiției se estimează în jur de 700 000 lei.
O altă realizare majoră este reparația capitală a acoperișului de tip plat al instituției, suma de peste 926 mii lei, fiind alocată prin decizia CR Drochia.
Totodată, a fost pregătită documentația de proiect tehnic pentru termoizolarea fațadelor și finisarea exterioară a clădirii, suma fiind de 240 mii lei.
Elevii IPLT „Ștefan cel Mare” au o mare fericire să trăiască din plin bucuria acestei realizări, având o bază materială modernă.
Lilia COJOCARU:
Cea mai mare parte a vieții cadrelor didactice este dedicată activității pedagogice, iar condițițiile de muncă constituie un aspect deosebit de important pentru viața noastră și tinerei generații.
Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale profesorilor este obiectivul prioritar pentru bunăstarea și satisfacția acestora, precum și pentru succesul elevilor.
În 2016 a avut loc optimizarea IP Gimnaziul Pervomaiscoe, el fiind reorganizat în Școală primară. Ne-a durut acest fapt, dar cauza era cunoscută: numărul mic de elevi ponderați. De aici – deficit de buget, fapt ce ar fi generat dificultăți și mai mari în asigurarea funcționalității instituției.
Pentru a putea funcționa am făcut economii la gaz și la energia electrică, activând până în 2022 ca Școală primară. În continuare am înțeles că ne vom confrunta iarăși cu aceeași problemă: numărul mic de copii ponderați și deficit de buget. Analizând situația, am ajuns la concluzia, că unica ieșire era reoganizarea Școlii primare în Școală primară-grădiniță. Am făcut acest pas pentru ca în sat să rămână Școala primară. În prezent suntem cu statut de Școală primară-grădiniță. Sediul grădiniței a fost împărțit în două părți: într-o aripă – grădinița, iar în alta – școala.
În baza economiilor făcute au fost procurate în fiecare clasă bănci noi, table, sunt televizoare. Fiecare cadru didactic dispune de laptop, iar elevii la orele de educația digitală lucrează fiecare la tableta sa. Aceste tablete au fost procurate tot din economiile făcute.
Nu pot să nu menționez că și bucătăria, și cantina s-au primenit cu mobilier. Instituția este asigurată cu spații pentru prepararea și servirea hranei, ce corespund normelor sanitare.
Condițiile foarte bune pentru activitate, locurile de muncă dotate cu mijloace tehnice moderne le datorăm, în mare măsură Angelei Draguța, directoarea instituției. Stilul de conducere, valoarea, personalitatea și acțiunile directoarei au un rol major și în promovarea bunăstării noastre, a cadrelor didactice.
Suntem recunoscători, la fel, și lui Dumitru Enii pentru că în vara anului 2022 instituției i-au fost repartizate foi la Sanatoriul „Codru” din Călărași, procurate din fondurile sindicatului local.
Angela DICHI:
Sindicatele au fost și se află în serviciul membrilor de rând, activând și luptând pentru respectarea drepturilor lor. Principalul rol al sindicatului constă în apărarea drepturilor și promovarea intereselor lucrătorilor, precum și în negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare.
Sindicatul ne ajută să ne cunoaștem drepturile noastre la locul de muncă conform legislației în vigoareare, ne informează despre modificările curente, problemele apărute, ne susține în soluționarea lor.
1. Acordarea compensației bănești de 4000 lei: Guvernul RM a aprobat creșterea cuantumul compensațiilor bănești acordate anual personalului de conducere și celui didactic din instituțiile de învățământ de la 2000 lei la 4000 lei.
2. La momentul adoptării Legii nr. 270/2018 „Cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar” nu era prevăzută acordarea premiului anual pentru salariații din sectorul bugetar. Urmare a insistenței Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, legea menționată a fost completată cu un articol nou, nr. 21 prim, prin care a fost reglementată acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare.
3. Plata unică cu caracter excepțional este acordată angajaților al căror salariu mediu lunar, calculat proporțional timpului efectiv lucrat pentru ultimele 3 luni, conform Hotărârii Guvernului RM nr.426/2004 „Privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu”, este mai mic de 15000,0 de lei. Acest ajutor unic de 3000 lei este stabilit și achitat la locul de muncă de bază al angajatului.
Sindicatele noastre raionale, în frunte du Dumitru Eni, au intervenit în câteva cazuri concrete, pentru a ajuta membrii de sindicat să-și revendice drepturile. Astfel un angajat în IET nr.9 și 4 în IET nr. 5 nu au fost incluși în lista de plată unică cu caracter excepțional, deoarece nu acumulau necesarul de minimum 3 luni de activitate. Sindicatele au prezentat informațiile necesare, și problema a fost soluționată în favoarea angajaților.
4. Sporul lunar în valoare fixă de 1300 lei, conform art.11, din Legea bugetului pentru anul 2023, la fel, este un merit și o contribuție a sindicatelor.
Ala MOROHAI:
Rolul istoric al sindicatelor este de a apăra drepturile de muncă ale angajaților. Ținând cont de acest principiu, la angajare salariaților li se propune de a adera la marea familie a sindicaliștilor, deoarece este o uniune, ce activează în interesul angajaților. Și cei care anterior au devenit membri, continuă să rămână în marea familie a sindicatului, deoarece ei beneficiază de o atenție sporită și de protecție socială importantă.
În Contractul Colectiv de Muncă sunt prevăzute mai multe privilegii și măsuri sociale în interesul angajaților, cum ar fi acordarea zilelor libere cu păstrarea salariului în cazul căsătoriei salariatului sau a copilului lui (câte 3 zile), înfierea unuii copil (2 zile), decesul: părinți, socri, soț, soție, copii, frați, surori – 3 zile, iar în caz de deplasare la o distanță de 300 km – sunt prevăzute 5 zile. Părinții, care au copii în cl. I-IV, beneficiază de câte 1 zi la început și sfârșit de an școlar. La fel, câte 1 zi se oferă și celor care își „petrec flăcăii la armată”, sau angajaților, care își sărbătoresc jubileul de 30, 40, 50, 60, 70 de ani. La atingerea vârstei de pensionare persoana primește 1 zi de odihnă, iar tatăl copilului nou-nascut poate beneficia de 3 zile libere.
Câte 4 zile angajatul primește pentru activitate în condiții vătămătoare, dar și unul dintre părinți care au 2 și mai mulți copii în vârstă de până la 14 ani (sau copil invalid). Deasemenea, documentul prevede un concediu paternal de 14 zile în primele 56 de zile pentru tatăl copilului nou-născut.
Nu a fost trecută cu vederea nici activitatea președintelui comitetului sindical, activitatea căruia este una în bază de voluntarat. Pentru această categorie CCM stipulează 4 zile lucrătoare pentru efectuarea obligațiunilor sale directe.
Nadejda STATNIC:
Contractul Individual de Muncă (CIM) este înțelegerea dintre salariat și angajator, prin care o parte se obligă să presteze o muncă într-o anumită funcție, să respecte regulamentul intern al unității, iar cealaltă parte se obligă să asigure condiții de muncă prevăzute de Codul Muncii. El este elaborat în formă scrisă și semnat de ambele părți. De regulă CIM se încheie pe o durată de timp nedeterminată, dar în temeiul CCM, care, respectiv, este încheiat pentru 5 ani, anterior fiind discutat și aprobat la ședința comună a Comitetului sindical și a Consiliului de administrație al instituției. La final, când documenul de bază este aprobat, editat în mai multe exemplare și semnat pe fiecare pagină de ambele părți, el este adus la cunoștință personalului. Câte un exemplar al CCM se află la administrația instituției, sindicate, contabilitate, pe panoul sindicalistului, la inspecția muncii și la președintele CR al FSEȘ. Modificările apărute pe parcursul celor 5 ani în Contractul Colectiv de Muncă sunt operate prin Acord adițional, la fel, semnat pe fiecare pagină de ambele părți și adus la cunoștință personalului. Sarcina sindicatelor este de a monitoriza și a supraveghea realizarea drepturilor angajaților, prevăzute în CCM și CIM.
Ludmila RUSU:
Contractul Colectiv de Muncă este încheiat în conformitate cu prevederile Codului Muncii al RM, Codului Educației, Legii Sindicatelor, Convenției Colective, nivel ramural, și a altor acte legislative în scopul protecției intereselor salariaților. Acest document stabilește condiții de muncă, înlesniri și avantaje mai favorabile în raport cu cele prevăzute de legislația în vigoare și de convențiile colective, nivel național, ramural sau teritorial.
CCM are drept scop asigurarea realizării protecției sociale, a drepturilor și obligațiunilor reciproce ale angajatorului și salariaților, membri de sindicat, el fiind un act juridic obligatoriu pentru părțile semnatare ale instituției. Documentul este încheiat pentru o perioadă de 5 ani.
Părțile participă în procesul de elaborare a actelor normative, dar și în cel al controlului respectării legislației în vigoare și a deciziilor adoptate.
La angajare conducătorul este obligat să familiarizeze salariatul cu actele și documentele generale și cu cele interne, cu timpul de muncă pentru toate categoriile de vârstă, în dependență de condiții, de starea sănătății, de funcția ocupată.
În ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare durata programului se reduce cu 2 ore, iar în ziua de vineri, înaintea zilelor de sărbătoare nelucrătoare (Ajunul Nașterii Domnului, Paștele, Paștele Blajinilor) – cu 3 ore.
Angajatorul se obligă să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru examenele medicale prenatale, inclus în timpul de muncă. Conform documentului respectiv, salariații beneficiază de concediu de odihnă anual, concediu anual suplimentar plătit (familii cu 2 și mai mulți copii cu vârsta de până la 14 ani sau cu un copil invalid), concediu neplătit, concedii sociale, precum și de concediu de studii. Programarea concediilor de odihnă anuale este anexată la CCM.
Membrul de sindicat, caruia i s-a acordat un bilet de tratament la o stațiune balneosanitară, poate utiliza pentru tratament zile de concediu din contul anului viitor.
Salarizarea angajaților se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, ei beneficiind și de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și a zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se achită din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate. Pentru rezultatele activității salariații beneficiază de premii și ajutor material, iar personalul angajat prin cumul beneficiază de aceleași drepturi și garanții ca și lucrătorii titulari.
Securitatea vieții și a sănătății angajaților la locul de muncă este obiectivul prioritar pentru sindicate.
Tudor ISTRATI:
Consiliul administrativ al Direcției Educație, Biroul executiv al Consiliului raional Drochia al FSEȘ la 16 ianuarie 2023 au emis o hotărâre cu privire la organizarea și desfășurarea Spartachiadei angajaților din învățământul preuniversitar (general), ediția a XXI-a.
Evenimentul se va desfășura la 11-12 martie în două etape: I – locală, a II-a – raională. Respectiv, a fost întocmit deja regulamentul competițiilor, stabilită componența Comitetului organizatoric, aleși membrii comitetului și componența Colegiului de arbitri.
Pentru desfășurarea etapei a doua echipele au fost divizate în 6 zone (licee, gimnazii, grădinițe). Jocurile se vor desfășura în incinta IPLT „Ștefan cel Mare”.
Apoi va urma etapa zonală republicană, ce se va desfășura în aprilie la Soroca.
Vor fi practicate următoarele probe sportive: volei (femei și bărbați), tenis de masă (f. și b.), șah (f. și b.), dame (f. și b.), sărituri în lungime de pe loc (f. și b.), minifotbal (bărbați).
Astfel de spartachiade anterior erau organizate regulat, în cadrul lor fiind evidențiate mai multe personalități sportive: Timofei Macovei, profesor de educație fizică, IPLT „Mihai Eminescu” (proba volei), Gheorghe Talpă, LT Pelinia, (tenis de masă), Elena Ilașciuc, IPLT „B.P.Haseu” (sărituri în lungime) etc. Avem și cadre didactice mai tinere, care au înregistrat rezultate faimoase în cadrul ulterioarelor spartachiade: Vitalie Cuzub, director, Școla sportivă (minifotbal), el și arbitrul principal al evenimentului sportiv, Nicolai Borziac, antrenor baschet, Alexandru Dolganiuc, antrenor, Viorica Berzoi, IP Gimnaziul Ochiul Alb și alții.
Doresc echipelor mult succes, măiestrie sportivă și profundă sănătate ca să înmulțim numărul personalităților sportive printre cadrele didactice.
Dumitru ENI:
Din relatările prezentate este clar, că SEȘ se impică în soluționarea multor probleme importante cu care se confruntă membrii de sindicat, contribuie la crearea sau îmbunătățirea condițiilor de muncă, se îngri-jește de sănătatea salariaților, a copiilor lor, de acordarea compensațiilor bănești legitime. Și dacă am reușit să ajutăm ori să susținem, prin contribuția noastră, măcar un singur angajat, înseamnă că ne-am făcut datoria de sindicalist, foaia istorică a anului 2022 înregistrând noi paginiî întru apărarea drepturilor sindicaliștilor.
Cu prilejul Zilei Sindicalistului din Educație Vă aducem sincere felicitări, dorindu-vă unitate, coeziune puternică, rezistență, respect reciproc, să păstrați această unitate pentru mulți ani înainte, iar cei apropiați să vă fie mereu alături., să vă susțină în toate pornirile frumoase!