Drochienii s-au făcut cu apă de calitate furnizată non-stop
La 3 noiembrie 2020, la Drochia a fost dat startul implementării unui proiect de mare valoare: „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană și susținut de GIZ Moldova cu suportul ADR Nord și a administrației publice locale. Lansarea oficială a fost în februarie 2021, iar la 20 octombrie, curent, a avut loc evenimentul de inaugurare. Ce a avut de câștigat orașul în urma implementării acestui proiect? Acum, la final, exact la un an de când el a demarat, discutăm cu Nina Cereteu, primara de Drochia, despre obiectivele și realizările obținute.
– Doamnă primar, pe parcursul acestui an PP „Glia Drochiană” a scris în repetate rânduri despre etapele de implementare a proiectului. A trecut un an de muncă intensivă, încordată și minuțioasă, și acum putem vorbi despre rezultate. Sunteți satisfăcuți?
– E puțin spus, desigur. Problema apei în oraș a fost una din problemele esențiale, apeductul e de o vârstă, la care mulți nu ajung. Țevile, deteriorate de vreme, se spărgeau la tot pasul și ne făceau mari bătăi de cap, pierderile de apă erau colosale. Utilajul și echipamentul, procurate de ani buni, nu mai făceau față necesităților. Șirul motivelor, pentru care se cerea o intervenție urgentă, poate fi continuat.
– Adică, necesitatea îmbunătățirii serviciilor de alimentare cu apă potabilă nu a apărut de o lună-două, să zicem.
– Este o problemă majoră, de durată, care, în ultimii ani, se menținea pe prim plan, fiind pe cât de stringentă, pe atât de actuală. Acest proiect valoros a venit să schimbe radical situația în oraș.
– Ce valoare financiară a avut?
– Valoarea contractului de antrepriză a constituit 92,24 milioane lei, dintre care 5,98 milioane lei reprezenta cofinanțarea din partea Primăriei orașului și 500 mii lei – din partea Consiliului raional Drochia.
– Scopul acestui proiect este unul major, ce ținea atât de îmbunătățirea calității apei, cat și a calității vieții orășenilor. Așa trebuie să înțelegem?
– Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă a contribuit la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea acestui serviciu, sporirea ratei de conectare și accesul populației la apă potabilă calitativă sigură, îmbunătățind astfel condițiile de trai ale cetățenilor și menținând starea de sănătate a acestora.
– Câți locuitori ai urbei și-au îmbunătățit calitatea apei consumate?
– Peste 20000 de locuitori ai orașului Drochia au obținut acces la apă potabilă sigură.
– Este vorba despre construcția sau reabilitarea apeductului?
– Și una și alta, în total au fost reabilitate și construite din nou cca 26 km de rețea de alimentare cu apă.
– Dar, în afară de acest segment, la ce s-a mai lucrat în această perioadă de timp?
– Aveți dreptate, au fost executate lucrări de construcție importante. În afară de cele 26 km de rețea de alimentare cu apă de calitate au fost reabilitate 5 sonde arteziene, iar 1.132 de consumatori noi au fost conectați la rețea.
– După câte știm, lucrări de mare amploare s-au desfășurat și la stațiile de pompare a apei.
– La Stația de pompare a apei SP-2: a fost construită din nou stația de pompare a apei, stația de tratare a apei potabile, reabilitarea a 2 rezervoare de apă cu V=1000 m3, construcția unui nou rezervor de apă V=150 m3;construcția depozitului pentru păstrarea reactivelor.
– Dar la Stația nr. 3?
– La Stația de pompare a apei SP-3 au fost reabilitate 3 rezervoare de apă (1xV=1.000 m3, 2xV=300 m3); a fost construit un nou rezervor de apă V=1.000 m3; reparată clădirea SP-3 și instalate pompele; instalat panoul de automatizare și transmitere a datelor la SCAT.
– Pe un șantier de construcții, pe lângă lucrările esențiale, de bază, la sigur că există o serie de lucrări adiacente, fără de care nu poate fi finisat orice obiect început.
-Am avut mai multe sectoare de acest gen, unde trebuiau efectuate lucrări ce rezultau din cele de bază. Mă refer la săpăturile de pe străzi și trotuare, pe unde au fost schimbate țevile, care, având o vară ploioasă, au creat unele incomodități cetățenilor. Însă firma, responsabilă de acest domeniu, a restabilit orice sector deteriorat.
– În afară de lucrările de restabilire probabil au fost lucrări serioase și de amploare la stațiile de pompare?
– A trebuit să fie amenajat terenul la stațiile de pompare a apei SP-2 și SP-3, betonate grinzile metalice ale rezervorului nr. 2 de la Stația de pompare a apei SP-2, montate căminul și gofrajul la Stația SP-2, montată conducta de refulare la Stația SP-3.
– Era vorba și despre îmbunătățirea calității apei, prin ce metodă, ca să cunoască și consumatorii?
– Locuitorii orașului Drochia beneficiază și de o Stație nouă de tratare a apei cu capacitatea de 3870 m3/zi, ce elimină amoniul și îmbogățește apa cu minerale de calciu și magneziu. Acest obiectiv a fost îndeplinit prin construcția Stației de clorinare, a rezervorului suprateran de 150 m3 și a Stației de filtrare cu cărbune activ prefabricat din panouri termoizolante.
– Cui i-a revenit misiunea de a efectua lucrările acestui proiect?
– SRL „Polimer Gaz Conducte” a fost responsabilă de executarea lucrărilor. Iar Ruslan Babin, specialist la Consiliul raional Drochia, a avut un rol de mare răspundere, a fost managerul proeictului. Ambele părți s-au isprăvit cu sarcinile lor, pentru ce le suntem foarte recunoscători.
– Și la final. Calitatea apei s-a îmbunătățit, echipamentul a fost reînnoit, reinstalat, infrastructura reconstruită etc. Dar în graficul de aprovizionare cu apă s-a schimbat ceva?
– Consumatorii beneficiază de apă potabilă de o calitate îmbunătățită și fără întrerupere, adică non-stop, un factor foarte important pentru comoditatea lor. O scurtă perioadă de timp poate vor mai fi mici incomodități cu deconecatrea apei, pentru că ÎM „Apă Canal” face reconectările la traseul nou al conductei, dar în rest va fi apa non-stop.
– Acest proiect s-a încheiat. Pentru viitor se mai prevăd și alte proeicte?
– Desigur, avem idei frumoase și benefice pentru orășeni. Cu detalii vom mai reveni.
Pentru conformitate, Elena PARASCA
În imagini: secvențe de la implementarea proiectului