Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Dumnezeu îți dă grâul, nu-ți coace și pâinea” – Glia Drochiană

„Dumnezeu îți dă grâul, nu-ți coace și pâinea”

0

În marea aurie de spice „navighează” harnic o combină de tipul „CLAAS” și priveghează gospodărește Victor Zbancă

Acest proverb: „Dumnezeu îți dă grâul, nu-ți coace și pâinea”, mi l-am amintit în timp ce, împreună cu Victor Zbancă, directorul de la SRL „Dealul Ochiulbean”, treceam de la un câmp la altul, acolo unde mecanizatorii recoltau grâul – pâine nouă.

Inutil să mai amintesc, că în această gospodărie agricolă se muncește cumva altfel, decât în altele similare. Mai în liniște se lucrează la „Dealul Ochiulbean”, mai în pace, mai așezat, mai concentrat pe „obiect”. Probabil, tot din acest considerent și roadele, în cazul când nu sunt afectate în mod direct de condițiile meteorologice, sunt mai cu greutate, iar cerealele mai calitative.
Și dacă e să revenim la proverbul plasat în titlu, apoi înțelepciunea lui are tangență directă cu felul în care Victor Zbancă organizează întregul proces de muncă. Având la îndemână necesarul principal: agricultori calificați, tehnică performantă, specialiști cu bună carte și suficientă experiență, dar și unire de cuget, bunăînțelegere – directorul și colegii lui mai totdeauna reușesc să ajungă la indicatorii planificați.
— Eu demult nu stau „pe capul” mecanizatorilor cu diferite indicații, – mi se destăinuie Victor Zbancă. – Toți au o bună vechime în muncă, dar și „prind din zbor” noul ce îl introducem. Totodată, avem mereu grijă de „schimbul de mâine”. Iată chiar acum Leomid Moraru îl învață meseria pe Silvian Șterbate. Cu toate că agricultura este o ramură străveche, tehnologiile de prelucrare a pământului sunt mereu altele, tot mai progresiste. Iar utilizarea lor presupune cunoștințe și viziuni noi. De aceea, încercăm să angajăm lucrători tineri, cu școală „proaspătă”, dar și cu dorință de muncă și capacități de implicare. Din start le explicăm celor noi, că munca bună, calitativă, presupune și un salariu pe potrivă. Cine lucrează bine, este remunerat la fel de bine, – conchide directorul.
Pe parcurs aflu, că de pe întreaga suprafață ocupată cu grâu se vor recolta peste 2 mii tone de boabe. La rând urmează secerișul mazării, apoi al florii soarelui, soiei, porumbului…
Contabilicește vorbind, pe final de toamnă, se presupune ca „Dealul Ochiulbean” să atingă o rentabilitate de circa 20-25 la sută.

Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *