Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Durerea trebuie să ne unească şi să ne solidarizeze – Glia Drochiană

Durerea trebuie să ne unească şi să ne solidarizeze

0

Medicina primară din Drochia este grav criticată pe reţelele de socializare pe motiv, că s-a „izolat” de populaţie. Aceasta, după ce Emilia Lopatenco, şefă, IMSP CS Drochia „Anatolie Manziuc”, a explicat modul în care consultă sau primesc pacienţi în perioada Situaţiei Excepţionale (la intrare în instituţie) în legătură cu infecţia de COVID-19. Scopul acestei restricţionări a contactelor directe a fost reducerea/minimalizarea riscului de îmbolnăvire a cadrelor medicale şi, ulterior, a pacienţilor.

Poză simbol
Poză simbol

Din numărul de 27 de infectaţi în raionul Drochia, unul este medic şi e vorba despre Nicolae Marcoci, Centrul de Sănătate Gribova, un specialist cu un stagiu şi experienţă de muncă impunătoare. Respectiv, dânsul cunoaşte foarte bine şi a respectat atât restricţiile, cât şi măsurile de protecţie în plină epidemie. Dar, aşa a fost, că fără să ştie cu siguranţă, dar de undeva a contactat virusul. Într-o zi a fost pe câmp la muncă şi a presupus, că febra de 37.2 şi o neînsemnată tusă au fost consecinţele acelei zile. Dar după două zile la domiciliu nu s-a simţit mai bine şi a solicitat Ambulanţa, ulterior fiind internat în Secţia COVID-19 şi confirmat pozitiv. În prezent primeşte tratamentul prescris, după 8 zile febra nu mai este, se mai păstrează puţin tusea. Însă tratamentul cuntinuă.
Cu părere de rău, peste câteva zile şi soţia dânsului, Valentina Marcoci, a avut testul pozitiv, ea fiind internată şi primeşte tratament în aceeşi secţie. Febra a dispărut, mai are tuse şi slăbiciune.
Familia aceasta este una din familiile de intelectuali ale satului, care întreaga viaţă au muncit onest pentru o societate pozitivă: Valentina a educat generaţii întregi de copii, iar Nicolae – a tratat lumea din sat decenii la rând, fără să ştie de linişte şi odihnă. Toţi, şi mic şi mare, le poartă stima şi respectul pentru dedicaţia lor celor mai nobile profesii, cea de pedagog şi cea de medic.
Gribova, în general, este un sat deosebit, cu oameni gospodari, de mare valoare, bine educaţi. Şcoala medie din această localitate are o istorie impresionantă, ea fiind prima şcoală medie din raion. Cât valorează numele Margaretei Marcoci, a lui Vasile Moroşan, Boris Fluieraru, Evghenii Munteanu, Mariei Bârnaz şi al altor personalităţi remarcabile din învăţământ, care au stat la leagănul creării acestei instituţii, dar şi la baza formării intelectualităţii satului, a educării copiilor de după război. Şi câte generaţii de griboveni şi-au alimentat cunoştinţele şi mentalitatea în această şcoală! Şi cu cât respect se vorbea pe timpuri, atât la nivel de raion, de republică, cât şi de URSS despre rolul instituţiei date în procesul de educare a cetăţenilor localităţii! Nu puteau aceşti Mari Pedagogi şi colegii lor să educe altfel de oameni decât oneşti, corecţi, cu o morală sănătoasă.
Până aici totul e bine. Ceea ce urmează – nu este bine.
Da, medicul Nicolae Marcoci a „prins” de undeva COVID-19, singur nu ştie şi nici nu se poate de stabilit cu exactitate. Centrul de Sănătate Gribova deserveşte şi două sate vecine, Baroncea şi Petreni, dânsul pleca acolo cu automobilul de serviciu, nu intra în contact cu alte persoane, respecta toate condiţiile de securitate majoră. Acum el îşi aminteşte, că în ultima zi de muncă a avut o chemare la o pacientă în Baroncea. Dar nici acolo, şi nici în colectivul centrului, până în ziua de astăzi, nimeni nu a fost confirmat cu coronavirus, deşi toţi angajaţii au fost testaţi şi, timp de două săptămâni, se află în carantină. Astfel că, până la urmă, nimeni nu a aflat cu exactitate şi precizie de unde a apărut coronavirusul la Gribova.
Dar această contaminare, ce a afectat serios sănătatea unei familii stimate şi respectate de tot satul, pentru viaţa cărora acum se luptă medicii, a generat consecinţe serioase în comportamentul consătenilor. Cum numai s-a răspândit vestea prin sat, unii, de frică, au sporit măsurile de protecţie, alţii, însă, au pornit măsuri de atac asupra familiei respective. Prin telefon îl învinuiau pe medic, că a adus infecţia în sat. De unde? Rămâne neclar. Și care este vina lui?
Mai mult ca atât, angajatele Centrului de Sănătate au fost tratate cu lipsă de respect din partea unor lucrători ai punctelor comerciale, ele nefiind admise să-şi procure produse alimentare. Şi asta, cu toate că au fost testate NEGATIV la COVID-19!
Dragi griboveni, ce se întâmplă? De când aţi devenit duri, reci, neînţelegători, ba chiar şi indiferenţi la suferinţele consătenilor? Epidemia este o durere comună şi ea trebuie să ne unească, să ne solidarizeze, să ne facă milostivi, toleranţi, răbdători, îngăduitori. Pentru că nimeni nu poate şti ce îl aşteaptă mâine-poimâine, nu poate fi asigurat. Oricine şi oriunde se poate întâlni „faţă-n faţă” cu COVID-19. Persoanele date şi aşa sunt în suferinţă, atât fizică, cât şi morală, trăiesc emoţii stresante, şi ele trebuie sprijinite, susţinute, dar nu tratate cu răceală, dispreţ sau ură. Categoric, aceşti oameni nu merită o astfel de atitudine, ei prin nimic nu s-au făcut vinovaţi de cele întâmplate, nu au comis vreo încălcare a normelor morale sau medicale. Repet, oricine putea fi în locul lor.
Emilia LOPATENCO, şefă, IMSP CS Drochia „Anatolie Manziuc”:
– Centrul de Sănătate Gribova se află la autogestiune și pentru perioada Situaţiei Excepţionale eu sunt coordonator. Atât. Dar am încercat să analizăm cazul şi nu am găsit nicio vină a persoanei date, decât că este de vârsta a treia şi nu are imunitatea unui tânăr. Și că a mers și a acordat ajutor unui bolnav. Pentru această localitate şi locuitorii ei meritele lui Nicolae Marcoci sunt deosebite şi ele nu trebuie trecute cu vederea, uitate sau acoperite de un virus, care, la sigur, va trece. Dar noi trebuie să rămânem oameni, să ne stimăm în continuare reciproc, să fim mai indulgenţi unii faţă de alţii, să nu ne dezbinăm.
Ana BUTNARU, şefă, Centrul de Sănătate Gribova:
– Colectivul nostru din 21 de persoane este instruit şi pregătit de muncă în condiţiile de criză, provocate de coronavirus. Autoizolare, instrucţiuni, măsuri de protecţie, etc., aproape zilnic. După confirmarea cazului respectiv, toţi am fost testaţi şi la toţi rezultatele au fost negative. Nimeni nu manifestă simptome cât de mici. Oricum, ne-am autoizolat. Activăm la distanţă, ca să nu ne expunem riscului. În cazurile mai speciale primim persoana, dar facem triajul până la intrare, adică la uşă. De unde a apărut infecţia chiar nu cunoaştem.
Igor GROZAVU, primar de Gribova:
– Administraţia publică locală s-a pregătit bine de „întâmpinarea” coronavirusului. Am avut grijă şi de CS, şi de primărie, de alte instituţii din teritoriu, ca să fie dotate cu toate cele necesare, iar angajaţii să respecte toate măsurile de protecţie. De unde a putut multstimatul nostru medic să preia infecţia, rămâne o ecuaţie nerezolvată. Dureros este că, a preluat boala şi soţia lui, care, ca şi orice om în vârstă, mai are boli asociate şi suportă boala cu probleme. Suntem nedumeriţi: dintre membrii centrului nimeni nu a luat infecţia, este determinat deja, în sat nu este niciun caz, nu este nici la Baroncea, unde a activat acest medic în ultima zi. Persoanele aflate în autoizolare sau în carantină sunt monitorizate strict. Şi se mai află în monitorizare o serie de persoane, care circulă cu automobilele proprii. Peste tot a fost exclus riscul de contaminare. Familia Marcoci este una cultă, inteligentă, onestă, o mândrie pentru satul nostru. Ajunşi la o aşa încercare grea, eu cred că trebuie să fim înțelegători şi să-i susţinem, să-i sprijinim, să le alinăm suferinţele. Dar, în ce priveşte COVID-19, părerea mea este, că trebuie să începem a ne deprinde, să conştientizăm, că el pe viitor va fi cu noi.
Medicii de familie sunt pe prima linie. Şi e foarte periculos când ei merg la chemare, dar nu știu la cine merg, ce fel de bolnavi sunt solicitanţii. Sau pe cine primesc. Aşa că în plină epidemie oricine poate fi expus riscului, nimeni nu este asigurat. Însă, trebuie să însuşim o profundă lecţie umană de compasiune din tot ce se întâmplă în jur cu semenii noştri, dacă soarta deocamdată a fost indulgentă cu noi personal.
Sprijin, solidaritate, ajutor reciproc – lucruri foarte importante pe timp de epidemie. Solidarizare şi unitate presupune şi acest caz concret, căci epidemia şi COVID-19 va trece, iar lumea în sat va continua să locuiască împreună şi să se privească deschis în ochi. Solidaritatea înseamnă apropiere, grijă pentru cel de lângă tine, pentru semenii tăi şi presupune să fim cu toţii mai omenoși, mai plini de cumsecădenie şi să ne trezim la fapte frumoase. Cei din jur trebuie să demonstreze compătimire, că în această perioadă oamenii să se ajute și mai mult unii pe alții, fiindcă acum este nevoie de bunătate, de credință și de ajutor moral ca niciodată.
Mă opun să cred, că acest virus COVID-19 a contaminat sufletele oamenilor, a instalat o nouă diagnoză – pandermie comunitară, fapt ce se referă și la alte localități.
P.S. Informațiile ce au stat la baza materialului au fost colectate până la 5 mai. În următoarele 3 zile multe puteau să se schimbe, ca de exemplu transportarea medicului Nicoale Marcoci la SCR din Chișinău.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *