Dușmanii (pro)europeni
În timp ce oamenii suferă din cauza sărăciei, politicienii se întrec în declarații rușinoase…
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe și a unui briefing de presă, câțiva lideri politici de la noi și-au demonstrat (încă o dată) incompetența de a cârmui Republica Moldova.
Primul a ieșit la rampă Igor Dodon, care a prezentat bilanțul activității sale pentru un an și jumătate din mandat. În raportul său, referitor la acțiunile-i pe plan intern, șeful statului s-a lăudat cu acordarea asistenței tehnice pentru grădinițe; cu oferirea de ghiozdane și rechizite pentru elevii din țară; cu finalizarea lucrărilor de construcție a câtorva complexuri sportive; cu realizarea documentarului „Istoria Moldovei”; cu organizarea competițiilor sportive regionale și lansarea concursurilor de creație în contextul comemorării lui Ștefan cel Mare… (Deci, cu toate acele lucruri ce nu țin, absolut deloc, de competența sau atribuțiile unui președinte de țară)…
Cât ține de nerespectarea promisiunilor electorale (de care era conștient că nu le va putea îndeplini, pentru că legislația nu-i permite acest lucru), Dodon aruncă toată vina pe cei din actuala guvernare proeuropeană. Cică, ăștia se tem de el, pentru că este o persoană puternică, care nu poate fi ținută „sub control”…
După mine, o guvernare ce se teme de un președinte, nu își poate permite să-l suspendeze pe acesta din funcție tocmai de trei ori. Iar un președinte cu verticalitate, puternic și incontrolabil ar fi reacționat la acele suspendări nu prin câteva postări pe facebook sau replici pe la talk-show-uri televizate, ci prin acțiuni concrete. Inclusiv proteste în masă. Or, până a fi pus prezident, Dodon a putut aduna oameni cu steaguri și corturi în fața parlamentului, iar acum parcă se rușinează…
Ai doilea au ieșit la rampă liderii PD, care s-au declarat extrem de nemulțumiți și dezamăgiți de decizia Parlamentului European, prin care a fost amânată prima tranșă din suportul macrofinanciar, pe care UE trebuia să-l acorde țării noastre. Cică deputații europeni au luat o atare decizie sub presiunea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Ba, premierul Filip i-a acuzat pe partenerii europeni de faptul, că în justiția moldovenească „lucrurile nu merg, încă, așa cum trebuie”… Și a menționat, ca Rezoluția Parlamentului European a fost „orientată împotriva cetățenilor”, întrucât banii din tranșa amânată „erau orientați pentru majorarea sumelor pentru alimentarea copiilor din grădinițe și școli, dar și pentru majorarea salariilor pentru persoanele care muncesc în domeniul educației”…
După mine, este impardonabil și indefinit de rușinos ca reprezentanții unei guvernări proeuropene să reacționeze atât de nerespectuos față de o decizie (evident intemeiată) a colegilor lor europeni. Or, dacă actuala guvernare consideră că liderii PAS și PPDA au o influență atât de mare asupra Parlamentului European, atunci de ce nu demisionează și nu-i lasă pe ăștia să conducă țara?! Și dacă actuala guvernare consideră că justiția moldovenească funcționează anapoda din cauza că UE a oferit zeci de milioane de euro întru reformarea acesteia, iar hotărârile Parlamentului European sunt în defavoarea moldovenilor, atunci la ce bun mai cerșește finanțare de la „dușmani”?!…
P.S. „Ratații întotdeauna îi învinuiesc pe alții de propriile insuccese”…
Andrei BULGARU