Populaţia matură, de prin anii ”80, a raionului Drochia, în deosebi partea ei bărbătească, ştie ce înseamnă „Speranţa” Drochia. Acea echipă de fotbal avea în palmaresul său multe victorii, nenumărate trofee şi se bucura de o popularitate enormă nu doar în Moldova, dar şi în fosta Uniune Sovietică.
În acei ani de cult sportiv, când tinerii puneau mult preţ pe practicarea feluritor probe sportive, pe competiţiile sportive de diferit rang, iar mai marii pe raioane şi ţară aveau o mare grijă pentru susţinerea culturii fizice şi a sportului, „Speranţa” drochiană era mai mult decât un simbol al Drochiei, mai mult decât o simplă mândrie a ţării. Echipa de fotbal „Speranţa” devenise o nădejde sigură de promovare a acestei probe sportive printre copii şi tineri, un exemplu de bărbăţie, un mod sănătos de creştere, dezvoltare şi educare pentru generaţii la rând.
Asta a fost odinioară. Mai apoi lucrurile au evoluat alt-fel, deseori în detrimentul sportului, inclusiv, a fotbalului.
De ceva timp, însă, graţie unor oameni care au păstrat aprinsă în suflete flacăra activităţilor sportive, în special, cea pentru fotbal, lucrurile au pornit să reînvie.
La Drochia a apărut o nouă „Speranţa”, care a unit în rândurile sale tineri cu adevărat pasionaţi de fotbal, dar şi cu aprigă dorinţă de a readuce faima fotbalului drochian.
„Nu a fost uşor, — ne-a mărturisit Vitalie Cuzub, antrenorul echipei. — Aveam tineri talentaţi în acest gen de sport, dornici de a practica un fotbal adevărat, hotărâţi să îndure orice vitregii doar să poată ieşi pe teren în cadrul unei bune echipe şi să demonstreze performanţe fotbalistice.
Nu aveam echipament, nu dispuneam de mingi, ne lipsea o galerie bine închegată de suporteri. În schimb tânăra echipă avea la activ un elan colosal, o poftă enormă de joacă, o energie inepuizabilă „vărsată” în antrenamente istovitoare, dar necesare şi benefice pentru activităţile din continuare.
Când am înţeles că „Speranţa” încearcă să devină o forţă, am prins a merge la competiţii sportive, turnee fotbalistice, campionate. Antrenamentele epuizante şi multele lipsuri îndurate au prins a se contura în frumoase realizări, câştiguri, victorii, trofee, locuri premiante, cupe. Menţionez că aceste succese se datorau şi implicării financiare acordate de Consiliul orăşenesc Drochia”.
Pe lângă „Speranţa”, încet, dar sigur, au pornit să se înfiripeze şi alte echipe de fotbal: prin sate, organizaţii, instituţii…
Una din ele, cu cele mai mari perspective şi cu un real potenţial fotbalistic, este echipa de fotbal din satul Ţarigrad. Toţi membrii echipei sunt băieţi cu mare drag de fotbal, de aceea şi rezultatele obţinute sunt pe potriva pasiunii şi implicării.
Norocul acestui colectiv a fost să-l aibă în preajmă pe Valentin Boghean, un om, puţin spus, pasionat de fotbal. Ca să înţelegi ce reprezintă fotbalul pentru el, este suficient să-l urmăreşti în timpul unui meci. Ai impresia că se dizolvă în jocul de pe teren! Şi mereu, încă din primii ani de grădiniţă, alături este feciorul Adrian, care, fără rezerve, va deveni un bun fotbalist. Băiatul deja demonstrează capacităţi fotbalistice deosebite.
… Tradiţional, la sfârşitul Campionatului raionului la fotbal, la Drochia se desfăşoară turneul „Cupa de toamnă”. Anul acesta pentru acest trofeu au luptat opt echipe divizate în două grupe. I — Ţarigrad, Hăsnăşenii Noi, Chetrosu şi Sofia; II — Şuri, Pelinia, Ţaul şi Gribova.
În faza finală jocul a urmat între patru echipe, fotbaliştii cărora ocupaseră locurile 1 şi 2: Ţarigrad, Şuri, Pelinia şi Hăsnăşenii Noi.
Pentru locul I şi „Cupa de toamnă 2017” în joc s-au avântat şurenii şi ţarigrădenii. Victoria, cu scorul de 3:0, a revenit echipei din satul Ţarigrad. Asociaţia raională de Fotbal şi Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia au înmânat învingătorilor Cupa şi premii băneşti.
Duminică, 12 noiembrie curent, ora 11.00, pe stadionul orăşenesc va avea loc meciul pentru super cupa raionului la fotbal.
Liuba BULGARU