Echipament medical modern la Spitalul raional Drochia
În perioada 27-29 octombrie, autorităţile raionului Drochia au găzduit o delegaţie venită din oraşul Oberhausen, Germania. Delegaţia a fost formată din cinci medici ai Spitalului Protestant din oraşul Oberhausen (EKO) şi reprezentantul primăriei Oberhausen, Mark Grunenberg.
Vizita a avut loc în cadrul cooperării dintre Consiliul raional Drochia şi primăria Oberhausen (Oficiul pentru Afaceri Interculturale) din Germania, conform proiectului „Cooperarea sistemelor de sănătate din Drochia şi Oberhausen” şi schimbului de experienţă profesională între medicii Spitalului raional „Nicolae Testemiţanu” şi Spitalului Protestant Oberhausen.
Cooperarea dintre Consiliul raional Drochia şi primăria Oberhausen a început în 2019, atunci când specialiştii din cadrul Consiliului raional au aplicat pentru programul Multi, cel mai mare schimb internaţional de tineri la nivel local din Europa, la care pot participa tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani. Deşi gândit ca un program de lungă durată, Multi a fost implementat doar un singur an, fiind stopat de începutul pandemiei la nivel mondial, astfel încât tinerii din Drochia nu au mai avut oportunitatea de a face schimb de experienţă cu tinerii din Oberhausen.
Totuşi, odată pornită cooperarea dintre cele două oraşe, nu s-a mai vrut a fi oprită, astfel încât, specialiştii de la Consiliul raional au implementat în 2020, în comun cu specialiştii de la primăria Oberhausen, un alt proiect, denumit Communal Corona Solidarity Package, în valoare de aproximativ 25.000 euro şi finanţat de Engagement Global. Astfel, în cadrul acestui proiect au fost procurate şi transmise Spitalului raional Drochia mai multe echipamente medicale moderne, printre care 1 defribilator, 3 electrocardiografe, 7 monitoare de monitorizare a funcţiilor vitale şi 1160 măşti FFP2.
De asemenea, în cadrul schimbului de experienţă, medicii din Drochia au efectuat o vizită la Spitalul Protestant din Oberhausen, la fel cum medicii germani au efectuat o vizită la Spitalul raional Drochia, dar şi în satele din împrejurimi şi obiectivele turistice din raion. Medicii drochieni care au plecat în Germania, în cadrul schimbului de experienţă, au fost însoţiţi de Ruslan Babin, specialist principal, Serviciul politici investiţionale, din cadrul Direcţiei economie, construcţii şi politici investiţionale a CR, cel care a scris toate aceste proiecte, implementate în raionul Drochia. Potrivit dânsului, nivelul de dezvoltare al sistemului sanitar german este la zeci de ani distanţă de sistemul nostru sanitar, în spitalele publice de aici fiind aplicate metode şi fiind găsite echipamente care la noi se găsesc doar în cele mai costisitoare instituţii medicale din ţară.
Atât specialistul CR, cât şi medicii de la noi, au rămas uimiţi de gradul de modernizare a instituţiilor medicale din Germania, urmărind, ca în cadrul proiectului implementat în acest an, să aducă măcar cu un pas mai aproape de acest nivel de dezvoltare şi instituţiile medicale din raionul nostru. Şi medicii din Oberhausen au rămas uimiţi de nivelul de dezvoltare a sistemului nostru sanitar, doar că în sens invers. Aceştia şi-au exprimat surprinderea în faţa echipamentelor vechi, depăşite de cerinţele moderne, cu care medicii abia de mai pot face faţă situaţiei epidemice actuale. Tocmai din acest motiv, aparatajul medical care a fost transmis Spitalului raional a venit ca o gură de aer proaspăt, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, care, datorită proiectului implementat, au acum acces la servicii de diagnosticare şi tratare rapide şi moderne.
Marcela VOVC