Editorul, publicistul, sociologul şi bibliograful Nicolae Schițco
Editorul, publicistul, sociologul și bibliograful Nicolae Schițco, Om Emerit al Republicii Moldova, secretar al Comisiei Naționale de Heraldică, la 27 aprilie a împlinit 65 de ani.
Nicolae s-a născut în 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1972-1976, studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie. Din anul 1976 lucrează ca metodist la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, iar din 1977 este director al Sistemului Centralizat de Biblioteci din raionul Ialoveni. În anii 1986-1988 este șef al Secției raionale cultură din Ialoveni.
În 1988 este numit director al Bibliotecii Republicane Științifico-Medicale, apoi în 1989 a fost angajat în calitate de sociolog superior al Centrului Unional de Studiere a Opiniei Publice din orașul Moscova, filiala din Moldova, lucrând, prin cumul, și în cadrul Institutului de Filosofie şi Sociologie al Academiei de Științe a Moldovei. În anii 1990-1997, a deținut, în cadrul Președinției R. Moldova, funcțiile de consultant în Secția relații mass-media şi studiere a opiniei publice, de consultant principal în sectorul decorări și de șef al Sectorului heraldică și asistență protocolară. În perioada 1997-2002, este coordonator de ediție la Direcţia de Stat pentru asigurarea Informaţională „Moldpres”, iar din 2002 până în 2016 – director executiv al Fundaţiei „Draghiştea”. Prin decret prezidențial, în august 2016, a fost numit în postul de heraldist secretar în cadrul Președinției Republicii Moldova, unde lucrează până în prezent.
În cadrul Președinţiei Republicii Moldova a realizat, în colaborare cu secția Sociologie a Institutului de Filosofie şi Sociologie a AŞM, sondaje sociologice, a introdus și promovat noi elemente în protocolul diplomatic, de stat al Republicii Moldova, în special în antrenarea Gărzii de Onoare a Armatei Naționale la ceremonial, prilejuit de vizitele oficiale ale conducătorilor de state, organizațiilor internaționale, de înmânare a scrisorilor de acreditare a ambasadorilor.
Nicolae Schițco s-a aflat la bazele creării sistemului distincțiilor de stat ale Republicii Moldova. Este autorul proiectului Legii Republicii Moldova „Cu privire la distincțiile de stat”. Este promotorul creării sistemului național heraldic, al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, elaborând documentele organizaționale, inclusiv, actele normative în domeniu.
În perioada 2002-2016, „Fundația cultural-editorială „Draghiștea”, condusă de el, a elaborat şi editat peste 100 de titluri de carte: beletristică, manuale, enciclopedii. Printre acestea se înscrie serialul enciclopedic „Localitățile Republicii Moldova”, care a apărut în 15 volume. Este autor al mai multor cărți: „Bardar – leagăn strămoșesc” (monografie, 2009), „Raionul Ialoveni” (album-monografie, 2010), „Ulmu de pe valea Botnei” (monografie, 2011); „Horodca din preajma cetății antice” (monografie, 2013), „Țipala și sateliții săi” (monografie, 2014), „Fârlădenii din podgoriile Gălbeniței” (monografie, 2016), ”Raionul Ialoveni: 40 de ani” (album-monografie, 2017), „Duminica gândurilor” (maxime, reflecții, cugetări, 2018), etc., al eseurilor publicate în serialul enciclopedic „Localitățile Republicii Moldova” și în multiple ediții colective. A colaborat cu revistele „Chipăruș”, „Tribuna”, ziarele „Moldova Suverană”, „Literatura și Arta”, „Timpul”, „Vocea poporului”, „Florile dalbe” s.a.
Lui Nicolae Schițco i s-a conferit, în decembrie 2016, Titlul Onorific „Om Emerit” pentru merite în promovarea valorilor culturale naționale, contribuție la valorificarea patrimoniului istoric al localităților și activitate organizatorică prodigioasă.
Nicolae ROIBU, MOLDPRES
Tata
Nu știu cu ce stare vi se asociază tații voștri, dar al meu tată mi se asociază cu starea de repaos.
De când mă știu, priveliștea e aceeași – tata e cu pixul în mână și ochelarii căzuți pe nas, într-un cot, cu multiple cărți și foi înșirate prin jur. El așa se odihnește. Citind. Mereu.
Lui tata îi plac oamenii și cuvintele. El știe să vorbească cu fiecare frumos, știe sa-l facă pe orice om să se simtă important – de la președinte, până la femeia care vinde la piață. Fără excepţii, pentru că diplomația asta e înnăscută cumva.
Ospitalitatea moldovenilor tot de pe el îi descrisă, pentru că are mereu casa deschusă și masa întinsă cu drag și dacă i-ai trecut pragul, să știi că vei ieși cu dispoziția bună.
Tata știe să-ți spună o glumă exact la timpul potrivit, face cei mai buni frigărui din lume. Şi peștele cu mămăliga, făcute de tata, nu au rivali pe lumea asta.
Tata e omul care iți rezolvă toate problemele. Toți știu, că niciodată nu refuză pe nimeni și toți îl sună. Și el îi ajută, fără a cere nimic în schimb.
Tata face 65 de ani. Își vedea casa plină, drumurile deschise, lansări de carte, prietenii și familia în jur. În viața se întâmplă multe, ne facem planuri, dar… Şi tata azi stă cumincior acasă, doar cu mama.
Dragi prieteni, urați-i lui tata un La mulți ani! pentru că lui tare mult îi plac oamenii și cuvintele.
La mulți ani, tată!
Cristina KELLY