Educația, arta și talentul – o cunună a perfecțiunii
Într-o lume în care timpul și atenția sunt adesea absorbite de sarcini și responsabilități, există profesori care depășesc barierele, dedicându-și măiestria artistică, creativitatea și talentul pentru a crea opere de artă remarcabile. Acești mentori nu numai că împărtășesc cunoștințe și inspirație cu elevii lor, dar găsesc echilibru perfect între pasiunea pentru educație și frumusețea artei. Familia Ion și Irina Chiprisean din s. Sofia au descoperit frumusețea uimitoare a basoreliefului. Ei își exprimă creativitatea prin jocul de lumini și umbre, dând viață unor creații unice. Pentru ei această artă este o mângâiere sufletească și un exponent al frumosului, este echilibrul perfect între carierele și pasiunile lor artistice. Irina Chiprisean a împărtășit detalii fascinante despre succesele remarcabile în ambele domenii în cadrul unui interviu.
– Stimată doamnă Irina Chiprisean, știu că de vocație sunteți profesori, la ce instituție și ce obiect predați?
– Ambii suntem profesori de aceeași specialitate, geografie-biologie. Predăm la IP Gimnaziul „Viorel Cantemir” în satul Sofia și la IPLT „Mihai Eminescu” din orașul Drochia. Suntem pasionați de educație și ne dorim să oferim elevilor noștri o învățare activă și captivantă în acest domeniu.
– Câți copii aveți?
– Avem două fetițe adorabile, darul nostru prețios, care ne inundă viața cu râsete, iubire și căldură. Ele ne aduc lumină și magie în fiecare zi, iar momentele petrecute cu ele sunt o comoară neprețuită.
– Ce v-a inspirat să Vă dedicați timpul liber și talentul artistic creării operelor de artă, în special, a basoreliefului, și de cât timp practicați această artă originală?
– Încă de mică m-am simțit atrasă de frumusețea artei și mi-am dezvoltat abilitățile artistice prin desen, pictură și scris frumos de mână. Descoperirea basoreliefului în casa nașului meu mi-a aprins imaginația și mi-a deschis uși către o nouă lume artistică. Am început să practic arta basoreliefului acum 10 ani și am fost captivată de felul în care pot da viață unei imagini. Fiecare lucrare de artă este un efort dedicat și o călătorie creativă, ce îmi aduce satisfacție și împlinire.
– În ce fel v-a influențat această practică artistică viața?
– Îmi place foarte mult ceea ce am făcut și ce fac acum, arta îmi creează bucurie în suflet, o mângâiere sufletească, este exponentul frumosului în viața mea. Ea mi-a oferit o modalitate de exprimare creativă și mi-a permis să explorez lumea într-un mod diferit.
– Cum ați reușit să găsiți un echilibru între pasiunea pentru educație și frumusețea artei?
– Mereu mi-a plăcut ceea ce fac și am ales să progresez, să descopăr lucruri noi și să mă dezvolt, inclusiv, în profesia de pedagog. Există o îmbinare între aceste două pasiuni ale mele. Educația mereu mă duce spre descoperiri noi și mă menține într-o stare de deschidere și curiozitate constantă. Arta ocupă un loc special în viața mea, aducându-mi energie și contribuind la menținerea unui echilibru între sfera personală și cea profesională, oferindu-mi satisfacție pe ambele planuri.
– Mai țineți minte prima lucrare, cât timp v-a luat pentru a materializa ideea?
– Sigur că da! Îmi amintesc cu drag prima mea lucrare de basorelief, a fost o combinație de romaniță pe peretele din baie. La ea am lucrat două zile: o zi – la modelarea și crearea formei, iar în cealaltă zi am aplicat culoarea. A fost o experiență minunată să văd cum prindea viață prima creație. Această lucrare de debut a fost plină de entuziasm și de explorarea acestui frumos domeniu al artei.
– Câte lucrări ați realizat până în prezent și care este lucrarea la care țineți cel mai mult?
– Până în prezent am realizat 8 lucrări, fiecare având o semnificație aparte și o istorioară proprie, cele mai dragi îmi sunt cele două magnolii din holul casei. Și la locul de muncă am una dragă – elefanții.
– Aveți solicitări din partea rudelor, cunoscu-ților sau alțior oameni care au văzut lucrările?
– Solicitări de la rude au fost chiar din momentul când mi-au văzut lucrările. Sora mea se bucură de o orhidee realizată de mine.
– Există un vis pe care doriți să-l vedeți realizat grație pasiunii față de această artă magică?
– Întotdeauna mi-am dorit ca copiii mei să preia de la noi acest unical talent.
– Și aveți rezultate?
– Da, acest vis s-a împlinit. Am fost foarte fericită când am realizat, că fiica mai mare a dezvoltat o pasiune profundă pentru pictură.
– Cum vă implicați în creșterea și educarea copiilor voștri, în paralel cu vocațiile artistice și didactice?
– Viața noastră ca părinți este în continuă schimbare, pe măsură ce copiii noștri cresc și se îndreaptă către lumea adultă. Ne implicăm, după părerea mea, destul de bine în educarea și creșterea copiilor noștri. Repartizarea responsabilităților și gestionarea corectă a timpului sunt doi piloni de bază în familia noastră ce duc la bunăstare. Recunoaștem, că ultimul an de activitate a fost unul furtunos și undeva copiii noștri au dorit să ne aibă mai mult timp lângă ei, dar ei sunt foarte înțelegători și ne-au oferit ajutor de fiecare dată.
– Știind cât de intensă și încărcată este viața la țară, cum vă desfășurați activitățile, când le reușiți pe toate?
– Noi am locuit 5 ani la oraș, dar visul nostru a fost să trăim la țară, să avem o casă cu o grădină, în care vom avea de toate. La începutul carierei noastre de pedagogi ne măcina un gând: „Ce vom face noi ca profesori vara în concediu?” Am găsit și soluția: soțul se ocupă cu apicultura și grădinăritul, iar eu – cu florăritul.
– Întreaga grădină și curtea sunt o explozie de culori datorită florilor care le înfrumusețează. Cum reușiți să le oferiți și lor atenția și îngrijirea de care au nevoie, în pofida responsabilităților pe care o aveți?
– Florile și omul și-au împletit existența de-a lungul mileniilor. O să vă destăinui un secret: când eram copil mama avea curtea și casa plină de flori, dar eu nu le iubeam pe atunci. Dragostea mea pentru flori a venit odată cu o mușcată dăruită de mama, când am trecut la casa mea. Ea întotdeauna îmi amintea de casa părintească. Și în fiecare an căutam cu ochii pe la piață mușcate de alte culori și nunațe pentru a le procura. Acum am mușcate de 24 de culori, dar iubesc și alte specii de flori, cum ar fi sulfinele, orhideele și gladiolele. Le acord o mare atenție, le-am aflat treptat secretul frumuseții și atunci când simt nevoia de a mă încărca cu energie, mă regăsesc printre ele. Toți membrii familiei iubesc florile.
– Printr-un proiect ați renovat o sala de clasă în Gimnaziul Sofia. Cum v-ați încadrat în crearea unui spațiu confortabil și inspirațional pentru copii. Ce semnificație au acei elefanți masivi și frumoși de pe peretele clasei?
– Proiectul „Crearea Centrului de informare prietenos mediului” este primul proiect cu finanțare pe care l-am realizat. Ideea a venit cu 5 ani în urmă odată cu renovarea cabinetului de geografie pe atunci și cu apariția lucrării de basorelief – elefanții. Din numeroasele legende existente elefanții sunt considerați un simbol al norocului, prosperității, eficienți în îndepărtarea obstacolelor, dar și distrugători ai răului. Elefantul simbolizează de asemenea puterea, înțelepciunea, memoria și vitalitatea. Fiind membri ai GAL-lui „Valea Cuboltei” am avut oportunitatea să obțin cunoștințe necesare pentru a scie și a aplica un proiect spre finanțare. Scopul realizării acestui proiect a fost dotarea unei săli de clasă cu tehnologii moderne de ultima generație în vederea sporirii gradului de conștientizare și informare a tinerilor în favoarea soluționării problemelor de mediu. În localitate nu există un centru de informare dotat cu tehnică modernă. Proiectul a fost o premieră pentru instituție, și nu doar, are un impact pozitiv în dezvoltarea tinerei generații prin implicarea acesteia în proiecte cu caracter antreprenorial, cu referire la patrimoniul natural. Proiectul dat servește exemplu pentru valorificarea și protecția patrimoniului din perspectiva dezvoltării sustenabile, sporește curiozitatea și creativitatea în integrarea achizițiilor geografice cu cele din alte discipline școlare, va crește nivelul de implicare în activități de voluntariat privind soluționarea situațiilor-problemă și protecția mediului la nivel local și național.
– Nu v-ați gândit la deschiderea unui atelier, o școală a basoreliefului pentru elevii din școală?
– Da, am avut o astfel de idee, de a deschide un atelier pentru elevii din școală pentru a-i încuraja și a le oferi oportunitatea de a explora arta într-un mediu mai structurat și dedicat, dar am fost mulțumită cu cele 4 ore de cerc în cadrul Centrului de Creație a Copiilor Drochia, în care am reușit să transmit energia frumosului prin crearea diverselor lucrări handmade.
– Ce vă motivează să vă dedicați cu tot sufletul atât procesului de educație, cât și artei?
– Motivația mea sunt copiii. Îmi place să văd cum unii încearcă să copie scrisul meu caligrafic ornamentat, alegându-și tipul de caiete în care să scrie, dar și stilul meu vestimentar ș.a Asta îmi creează împlinire sufletească.
– Dragă Irina, știu că ați aplicat și ați câștigat mai multe proiecte. Puteți să ne împărtășiți din frumoasa experiență și bucuria succesului?
– Recent am câștigat un proiect cu finanțare „Dezvoltarea serviciilor de sănătate pentru copii și adulți în IP Gimnaziul „V. Cantemir”. Dorim să încurajăm atât copiii și cadrele didactice, cât și personalul tehnic să acorde mai mult timp mișcării prin practicarea sportului conform particularităților de vârstă. Sala de fitness din instituție va facilita înțelegerea beneficiilor pe care le are mișcarea pentru sănătatea noastră și necesitatea includerii ei în rutina de zi cu zi.
– Vă mulțumim pentru frumoasa poveste de succes și să aveți multă baftă în proiectele și planurile de viitor.
Pagină realizată
de Anastasia OLARU