Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Efectele negativre ale muncii “la negru” – Glia Drochiană

Efectele negativre ale muncii “la negru”

0

Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Drochia ține să vă informeze despre efectele negative, dezavantajele muncii nedeclarate și sancționarea acestor fapte.

Distribuie Știrea

IFS

Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Drochia ține să vă informeze despre efectele negative, dezavantajele muncii nedeclarate și sancționarea acestor fapte.

Munca nedeclarată (pe un termen scurt sau pe un termen lung) în societatea actuală are efecte negative, atât pentru individ, cât și pentru societate. Fenomenul dat se explică prin faptul că mulți angajatori nu respectă legislația în vigoare. Inspectoratul Fiscal de Stat aduce la cunoștință că fenomenul dat își ia amploarea și se manifestă prin implicarea celor două părți — angajatorul și angajatul. Efectele negative ale muncii nedeclarate duc la reducerea colectării veniturilor în buget, iar la nivelul întreprinderilor se diminuează din concurență și din randamentul productivității. Deci pe lângă faptul că angajatorii au mai puține obligații financiare deoarece practică munca nedeclarată, aceștia nu își îndeplinesc obligațiile asumate în fața legii, astfel devenind concurenți neloiali pentru toți ceilalți angajatori care respectă legea.

Astfel, din punctul de vedere legal, angajații care se află în situații de muncă “la negru” nu pot beneficia de protecția oferită de legislația muncii, și anume în privința salariului, asigurărilor sociale și medicale, siguranței la locul de muncă, formării profesionale. Însă din punctul de vedere al angajatorilor care respectă legislația muncii și cea fiscală, ‘practica muncii la negru” este un factor de abatere a concurenței loiale pe piața muncii.

Alternativa oferită de piața informală a forței de muncă apare ca o sursă vitală de venit și securitate socială pentru populația săracă. Amploarea practicilor informale, prin care pot fi obținute aceste venituri, este determinată de reducerea constantă a standardelor de viață, de descreșterea salariului real în raport cu costurile vieții, de expansiunea fenomenului de căutare a unei surse de venit suplimentare, de transformările structurale ale economiei și, ultimul aspect, nu mai puțin important — de adâncirea procesului de sărăcie.

Astfel, Codul muncii a fost completat cu art. 71, care interzice în mod expres munca la negru, aceasta fiind definită ca orice muncă prestată de o persoană fizică pentru un angajator și sub conducerea acestuia, fără respectarea prevederilor prezentului cod cu referire la semnarea unui contract de muncă. Întru asigurarea respectării acestei prevederi în Codul contravențional au fost modificate si completate articolele enumerate în continuare. Articolul  551, care prevede utilizarea muncii nedeclarate și răspunderea administrativă pentru munca la negru, pentru care sancțiunea în cazul persoanelor fizice — este de la 100 până la 150 unități convenționale, în cazul persoanelor juridice — este de la 350 până la 500 unități convenționale iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere — de la 250 până la 350 unități convenționale. Articolul 552 care prevede achitarea salariului sau a altor plăți fară reflectarea acestora în evidența contabilă, care prevede sancțiunea pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 400 la 500 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Modificările și completările operate la Codul Contravențional vor intra în vigoare la data de 16 martie 2017 (termen de 3 luni de la data publicării Legii nr. 208 din 17.11.2016 în Monitorul Oficial).

Potrivit Inspectoratului Fiscal de Stat, odată cu introducerea acestor amendamente în legislația națională, ocuparea informală nu mai este tolerată, reprezentând o abatere de la lege, pasibilă de sancționare.

În sprijinul angajatorilor, care încadrează în muncă noi angajați sau care legalizează angajații aflați în situații de muncă la negru, vine și legislația fiscală, care prin art. 24 punctul (16) din Legea nr.1164  pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului fiscal,  acordă  dreptul la o  facilitate fiscală, prin reducerea venitului impozabil în cazul în care aceștia înregistrează creșterea numărului scriptic mediu al salariaților în anul fiscal de gestiune față de numărul scriptic mediu al salariaților din anul precedent.

Inspectoratul Fiscal de Stat îndeamnă societatea civilă, oamenii de afaceri, inclusiv noua generație de antreprenori să conștientizeze gravitatea considerabilă și efectele negative complexe pe care le au munca la negru sau munca nedeclarată pentru individ, pentru societate, pentru bugetul de stat, pentru sistemul de asigurare socială, pentru economie ca un tot unitar.

Olesea GLAVAN, inspector principal al DAF a IFS Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *