Ei lucrează pentru ca tu să Stai Acasă
Carantina e momentul în care trebuie cu toții să fim izolați. Cu toții avem aceleași drepturi la sănătate, aceleași necesități și frică de a expune familia la risc de contaminare. Unii au privilegiul să stea acasă izolați, iar alții au datoria să lucreze, inclusiv, într-un mediu deschis pandemiei. Cât de sigur este un taximetrist, că persoana pe care o deplasează de la un punct la altul nu e purtătoare de virus? Cât de sigură este o persoana care presteaza servicii, poștașul, asistenta medicală din prima linie, că virusul o va ocoli, îi va ocoli familia în urma muncii de care este responsabilă? Unele persoane muncesc din cauza necesităților, altele – pentru că nu au altă ieșire sau pentru că, chiar dacă doresc, nu li se permite să stea acasă. La această temă ne-au vorbit mai multe persoane.
Irina Dubovâi, lucrător la Family Market din or. Drochia:
„Ce pot să spun? E un coșmar la serviciu. De fiecare dată merg la muncăcu aceeași frică în suflet și greutăți. Greu din sensul că purtăm măști și mănuși pentru protecție. De la mască ne dor urechile, de la mănuși îmi transpiră tare mâinile. În fiecare dimineață când venim la muncă măsurăm temperatura. Dezinfectăm locul de muncă, adică casa, banda pentru produse, ușile, coșurile pentru produse, toate suprafețele din jurul nostru cu soluție dezinfectantă de 0,2%. Și așa la fiecare 2-3 ore. Lumea e agitată, stau la 1-2 metri distanță, nu vor să pună marfa pe bandă după alt cumpărător până nu se dezinfectează suprafața. Vin cu sacoșe și genți proprii, cumpără tot ce trebuie și tot ce e accesibil. Ne este frică, anume noi stăm în focarul virusului, ne stăruim să nu ne gândim la rău dar asta este. Lumea e foarte rea, toți vor care mai repede care mai încet să îi deservim, dar noi îi înțelegem, pentru că toți sunt în panica nebună acum. Deoarece ne-am semnat că suntem de acord să lucram în timpul carantinei, și chiar avem nevoie, lucrăm și ascultăm de toate. De la începutul carantinei au plecat doamne și domnișoare din propria dorință pe tot parcursul epidemiei. Îmi este frică și mie, dar sincer nici nu am cum să îmi dau demisia, sunt cheltuieli: servicii, ipotecă, copiii și multe altele. Cât va continua acest haos nimeni nu cunoaște. Frica ne îmbolnăvește pe toți. Părerea mea este că ar trebui cu toții să ne gândim pozitiv și să lăsăm frica pentru medici.”
Irina Ilieș, a povestit și ea ce temeri și cum se descurcă în calitate de operator la Centrul de Poștă Drochia:
„Îmi este frică nu atât pentru mine, cât pentru copilul meu. Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge la situția de astăzi. E greu să mergi la serviciu în condiții de pandemie, dacă până acum mergeam cu zâmbetul pe față, astăzi gândurile îmi sunt numai la ziua în care vom scăpa cu toții de acest calvar. Să nu fi avut nevoie de bani, sincer, stăteam acasă, nevoile zilnice ne pun în situația dată. Chiar dacă la postul de muncă în calitate de operator-casier dezinfectăm totul, purtăm măști și mănuși oricum suntem supuși riscului de contaminare cu COVID-19. Vreau prin intermediul ziarului să rog oamenii să fie mai pozitivi, cu gânduri bune, să nu mai facă panică și certuri. Sper, că vom depăși cât mai curând momentele acestea de coșmar și vom reveni la viață normală.”
Svetlana Rabei, vânzător-casier la market-ul „Я” Drochia:
„Acest virus a ajuns foarte repede și la noi, oamenii nu erau pregătiți. Pentru Moldova, o țară mică și ferită de toate problemele, pandemia a stârnit un val de spaimă și disperare. Sinceră să fiu, primele săptămâni, marketurile erau pline. Oamenii cumpărau hapsân hrișcă, conserve şi produse igienice, iar rândurile de la casă nu știau de distanță socială de un metru. Acum oamenii au înțeles ce înseamnă într-adevăr acest virus și sunt mai precauți în centrele comerciale. Atât cumpărătorii cât şi noi, vânzătorii, ținem cont de distanță dintre noi, dezinfectăm regulat mâinile și tot ce intră în contact direct cu omul. Întreg personalul de vânzători şi consultanți are o frică sporită zilnic, dar încercăm să ne încurajăm reciproc și să avem grijă de sănătătea noastră. Sperăm cu toții că vom trece peste această situație repede și ne vom întoarce cât mai curând la rutina cotidiană.”
Nicolai Dubovâi, taximetrist în or. Drochia:
„Siguranța familiei mele este pusă în pericol zilnic când mă întorc acasă de la muncă. Deşi încercăm să ţinem cont de toate normele de dezinfectare, frica nu se ia cu antibacterianul. E foarte greu de lucrat în perioada aceasta, deoarece niciodată nu ştii ce persoană transporți. Mereu mă gândesc… dar dacă această persoană e purtătoare de virus? Poate e revenită din străinătate şi nu stă izolată? Nimeni nu va avea curajul să-ţi spună acest lucru. Cert e însă, că unele persoane sunt neglijente, iar eu pot să cad pradă în urma lor, din simplu fapt că îmi fac meseria de taximetrist şi încerc să susţin familia financiar în aceste luni grele. Nu ştiu cât va dura această pandemie, dar rog oamenii care interacționează cu persoanele ce prestează servicii, să fie mai atenți şi responsabili, deoarece doar de noi oamenii, depinde cât va exista acest virus.”
Obligați sau din propria inițiativă, toți avem nevoie de surse financiare, deaceea oamenii își pun sănătatea la bătaie și riscă zilnic mergând la muncă. Prin intermediul acestui articol țin să vă îndrumez, să vă păstrați calmul și să fiți respectuoși cu persoanele ce vă deservesc, deoarece, la fel ca dvs., ei sunt expuși infectării cu Covid-19.
Mihaela POSTOVAN