Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Eliberarea” – Glia Drochiană

„Eliberarea”

0

Președintele țării a mai identificat o „zi semnificativă în istoria Moldovei” — 24 august…

Distribuie Știrea

Președintele țării a mai identificat o „zi semnificativă în istoria Moldovei” — 24 august…

GL-logo-webAparent obosit de la atâta scăldat în mare și urcat în munți, șeful statului s-a gândit că ar fi bine să se mai distreze și în țară, nu doar peste hotarele ei. Dar, moldovenește spus, „nu prea avea povod”… Festivalul Familiei l-a organizat la 21 mai, festivalul de tineret „Generația Viitorului” — la 18 iulie, cumetria feciorașului deja fusese progrmată pentru 22 iulie…

Și aici președintelui i-a venit grandioasa idee de a marca 73 de ani de la Operațiunea Iași-Chișinău. Iar odată cu aceasta, de a institui o nouă sărbătoare: „Ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”, de către armata sovietică…

Spre deosebire de domnul Dodon (și foștii săi colegi comuniști, care-i împărtășesc ideea), mie nu mi-a fost lene și am deschis internetul ca să mă documentez la subiectul dat. Și aici surpriză mare. Pe site-ul wikipedia (versiunea rusească) scrie că: „24 августа 5-я ударная армия (…) заняла Кишинев. К 26 августа, вся территория Молдавии была занята советскими войсками”… Ceea ce, tradus în română (și chiar moldovenească) înseamnă că între 24-26 august 1944, Chișinăul și întreg teritoriul Moldovei a fost ocupat de trupele sovietice!

Respectiv, mă întreb, de ce cetățeanul în cauză numește acest eveniment „eliberare”? De ce îi consideră eliberatori pe cei care (și după august ’44) au continuat represiunile și deportările a zeci de mii de moldoveni; care au distrus biserici, au omorât preoți, au interzis cununiile și botezurile, cei care, pur și simplu, și-au bătut joc și de poporul și țara noastră?!…

Dacă tot a inventat o sărbătoare a moldovenilor, atunci de ce a organizat un concert cu unul dintre cei mai scumpi artiști ruși, dar nu cu artiști autohtoni? De ce a fost nevoie ca Orchestra Prezidențială și Corul Arhieresc al Mănăstirii Curchi să cânte la unison piesa „Smuglyanka”? Și de ce anume în Piața Marii Adunări Naționale, locul, unde în 1989, cu votul a 750 de mii de oameni, s-a decis trecerea la grafia latină și conferirea statutului de limbă de stat limbei române?!

Răspunsul este simplu. Pentru că așa a vrut el. Pentru că slujește intereselor altui stat, decât celui în care a fost făcut președinte. Pentru că la 27 și 31 august Republica Moldova sărbătorește Ziua Independenței și Sărbătoarea Limba Noastră. Iar domnul Dodon nu poate scăpa nici o ocazie de a profana tot ce ține de simbolica și valorile statului…

La 20 august, curent, s-au împlinit 547 ani de la Bătălia de la Lipnic, în care oastea moldovenească, condusă de Ștefan cel Mare, a învins tătarii Hoardei de Aur. Dar nimeni dintre așa-numiții patrioți ai acestei țări, în frunte cu prezidentul Dodon, nu și-a amintit de acest fapt, cu adevărat important pentru istoria țării. Nimeni nu a ieșit cu intenția de a depune flori la monumentul domnitorului sau de a organiza tot felul de concerte festive… Deși, s-ar putea ca ăștia nici să nu fi știut de așa eveniment… Că doar acolo nu au luptat ostași sovietici…

P.S. „Zimbrii mei,
vă spun așa:
Că Moldova nu-i a mea.
Știm, Mărite, asta-i, bre,
Nici a noastră nu mai e…” (Mircea Constanda)

Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *