Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Este ploaie, va fi şi roadă – Glia Drochiană

Ion BABĂRĂ, director, SRL ”Valea Sofiei”

Soarele arzător din ultimele săptămâni a pârjolit lanurile. Agricultorii tot mai des ridicau mâinile spre cer, rugându-se să ne dea ploaie. Şi iată, în ultimile zile, peste glia însetată au venit ploile. Pe unde torenţiale, pe alte locuri – cu grindină. Deși, deocamdată numai pe alocuri şi încă slăbuţ, dar, Slavă Domnului, curate şi liniştite.

Cum trăiesc agricultorii în această perioadă, când ştim că o zi de primăvară hrăneşte un an? Cu grijă şi speranţă, cu ochii la cer, aşteptând la timp ninsori sau ploi. Că restul ce ţine de agricultură ei ştiu bine şi să organizeze, şi să înfăptuiască, căci de ani de zile îndeplinesc lucrări agricole, simple şi complicate, aplică tehnologii moderne.
Tehnică performantă am procurat de mai mulţi ani, seminţe de fiecare dată selectăm dintre cele mai alese, câmpurile le lucrăm la timp şi calitativ. Dar ce mecanizatori avem noi, sofienii! Îi cunoaşte tot raionul. Au însuşit tehnica nouă electronică şi telefoanele de ultimă generaţie, cunosc toate cerintele agrotehnice, îi mai au alături pe specialiştii principali, care corectează, dacă este nevoie, câte ceva în desfăşurarea lucrărilor. Întreg colectivul SRL „Valea Sofiei” este foarte responsabil şi depune eforturi pentru a obţine recolte îmbucurătoare. Mai mult, noi, administraţia, cunoaştem în detalii munca grea şi o remunerăm conform străduinţei celor implicaţi.
Astfel, premise pentru obţinerea unor roade planificate şi aşteptate avem cele mai reale. Dar… sunt factori ce nu depind de noi. Agricultura, după câte ştim, se face sub cerul liber şi permanent este supusă riscului.
Iată şi anul curent suntem într-o mare dilemă. Iarna întreagă nu am avut zăpadă şi solul a tânjit bine. Mai spre primăvară au fost câteva ploi bune, dar era puţin pentru culturile de toamnă şi insuficient pentru semănăturile de primăvară.
Noi am încorporat la timp, şi toamna, şi primăvara, toate seminţele de culturi agricole pe suprafeţele planificate: 990 ha de grâu de toamnă şi peste 100 – de primăvară, orz – peste 100 ha, mazăre – 133 ha, floarea soarelui – 570 ha, porumb – 520 ha, lucernă – 210 ha şi sfeclă de zahăr – 42 de hectare. O parte din culturi au răsărit prieteneşte, promit, accentuez, promit o roadă bunuţă, dacă va mai ploua.
Acum, mulţumim Celui de Sus, ne-a plouat binişor, undeva câte 36-38 mm/1m2, e bine, dar încă nu e suficient, umezeala nu a ajuns la cea din adâncul solului. Pe o bună parte din lanurile de porumb, plantele încă nu au răsărit, sperăm, ca după această ploaie să ne bucurăm. Dar, în ce priveşte grâul, apoi pe o suprafaţă de vreo 30% el nu va mai putea fi recuperat, este total uscat, fiindcă nu a rezistat la secetă. Ce putem face? Culturile tehnice au nevoie de mai multă umezeală, aşa că ploi încă ne trebuie.
Intuiesc nedumerirea unora de ce am redus suprafaţa de sfeclă de zahăr până la 42 de hectare. Totul este explicabil: în toamna anului 2018, dacă se mai păstrează în memorie, procesul de recoltare şi achiziţionare a rădăcinilor dulci a fost cu mari probleme. În rezultat, producţie de milioane de lei a rămas pe câmpuri, iar gospodăria – în mare pierdere, pe care nu o putem recupera.
Toate lucrările agricole necesare la această etapă le-am efectuat la timp, or, echipa noastră de mecanizatori este una profesionistă, capabilă, harnică şi responsabilă. Aici vreau să-i menţionez pe Grigore Fiştic, Serghei Teslea, Viorel Strateliuc, Dmitrii Mutruc, Vadim Gâlea, Veaceslav Ţugui, Valeriu Dascăl, Grigore Guţu şi alţii. Acum, după ploi, vor apărea şi alte lucrări agrotehnice, cum ar fi cultivarea, lupta cu buruienile pe toate căile, de lucru ei au permanent.
După cum anunţă meteorologii, în următoarele zile se aşteaptă călduri. Dar ar fi foarte bine, ca până atunci să mai ploaie, ca solul să acumuleze umezeală în cantităţile necesare pentru dezvoltarea în continuare a plantelor agricole.

Ion BABĂRĂ, director, SRL „Valea Sofiei”

Ion BABĂRĂ, director, SRL ”Valea Sofiei”
Ion BABĂRĂ, director, SRL ”Valea Sofiei”
Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *