Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Euroregiunea Siret-Prut-Nistru – Glia Drochiană

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

0

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înfiinţată în 2005.

Distribuie Știrea

Întrunirea în raionul Drochia a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Întrunirea în raionul Drochia a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Întrunirea în raionul Drochia a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înfiinţată în 2005. În componenţa ei intră: judeţele Iaşi, Prahova şi Vaslui din România, unitatea teritorială administrativă Găgăuzia, 26 raioane din cele 32 din Republica Moldova. Printre ele este şi raionul Drochia.

Protocolul Cooperării Transfrontaliere al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru a fost semnat în 2002. În această perioadă a fost desfăşurată o activitate considerabilă de dezvoltare şi consolidare a instituţiei.

Recent, la Drochia a avut loc o vizită de lucru a reprezentanţilor euroregiunii cu primarii şi reprezentanţii diverselor structuri raionale, având ca temă dezvoltarea regională și cooperarea transfrontalieră în contextul finanțărilor europene. Dumitru-Tudor Jijie, director executiv, Gheorghe Frunză, manager logistică, Simmona Cuciureanu, asistent manager, veniţi de la oficiul din Iaşi, au consultat invitaţii drochieni în ce priveşte extinderea și îmbunătățirea relațiilor între comunitățile locale și autorități, între autorităţile publice locale române şi cele din raionul Drochia în domeniul economic, cultural, științific și civic cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială a euroregiunii. În acest context, Dumitru-Tudor Jijie a menţionat, că dat fiind faptul că România este membră a UE, are loc atragerea de fonduri. În ultimii 7 ani în România au intrat peste 30 mlrd de euro, o parte din ele rămânând din an în an nevalorificate.

Oaspeţii din România au venit cu propuneri de colaborare intensă şi extinsă pentru a obţine finanţări în bază de proiecte.

La nivelul primăriilor acest lucru este eficient şi comod de realizat în cazul înfrăţirii între localităţi, ce devine un instrument sigur de obţinere de fonduri. Ocolind etapele de trecere şi confirmare prin „centru”, ele pot fi direcţionate pentru necesităţile interne: reparaţii, renovări, construcţie de noi edificări, dotări etc. Proiecte pot fi atât din domeniul economic, cât şi sociale, culturale, academice. Primarii au fost îndemnaţi să nu ezite şi să aplice diverse propuneri, deoarece proiectele mici merg bine, fără concurs, a mai menţionat dânsul.

Deşi românii dispun de fonduri, de finanţe, ei au recunoscut, că Legea parteneriatului public privat în Moldova funcţionează foarte bine şi ei au ce învăţa de la noi. Astfel, că această colaborare poate deveni una benefică pentru ambele părţi. Le-a mai sugerat o idee de a deschide anumite firme în România pentru a accesa mai uşor fonduri.

Deciziile pentru investiţii majore e bine să fie luate de administraţia raionului, să aplice proiectele insistent şi să participle la concurs. Dar să ţină cont de un moment foarte important: proiectul este o investiţie şi pentru a avea succes trebuie respectate întocmai condiţiile investitorului.

A fost propus Calendarul activităţilor Asociaţiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” pentru anul 2016. El prevede în fiecare lună activităţi comune pe ambele maluri ale Prutului.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *