Expoziția „Jocurile timpului” – la baștina graficianului
Simion ZAMȘA, maestru în arte, conferențiar universitar, facultatea Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă”, continuă să-și prezinte discipolii. De data aceasta Galeria de Arte a Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă găzduiește expoziția tânărului grafician Igor Tverdohleb.
Igor Tverdohleb este originar din Drochia. Pasiunea sa pentru desen, grafică, pictură, artă decorativă, pe care a simțit-o cu tot interiorul său încă de pe băncile școlii, a fost alimentată, susținută, dezvoltată, dar, într-o anumită măsură, chiar șlefuită la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Drochia. Nu întâmplător Valentina Șmigon, fosta lui profesoară de la această instituție, a fost un oaspete de onoare la evenimentul de inaugurare a expoziției, desfășurat la 21 august, curent, în Galeria de Arte a muzeului raional. La vernisare au participat Alexei Vasilean și Iurie Ostavciuc, președintele și vicepreședintele raionului, Elena Russu, președinta Asociației raionale a rușilor, consilier raional, Simion Zamșa, profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, lucrători din domeniul culturii, directoare ale muzeelor din localitățile raionului, admiratori ai frumosului, pasionați de acest gen de artă, artiști etc.
Expoziția lui Igor Tverdohleb este o parte componentă a unui acord benefic de colaborare între Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia și UPS „Ion Creangă”, facultatea de arte plastice și design din Chișinău. Galeria de Arte Drochia, până acum, a mai găzduit câteva expoziții ale tinerilor artiști plastici, care, cu mare drag au venit la Drochia să-și promoveze lucrările. Actualul vernisaj al lui Igor Tverdohleb este o continuare logică a acestui acord de colaborare, dar și o ocazie fericită pentru ambele părți: autorul își promovează lucrările la baștina sa, drochienii, care se află la 200 km de Chișinău, să se delecteze și să-și răsfețe sufletele aici, acasă, în preajmă, vizitând expoziția acestui grafician talentat, care mai practică și crearea și elaborarea jocurilor în domeniul respectiv (proiectul „Mechanic 8230” Nudiventra).
Evenimentul cultural a culminat cu evoluarea Ansamblului folcloric „Sudarușca”, conducător artistic Veaceslav Mazur, care a delectat publicul cu lucrări variate, dar selecte, interpretate cu măiestrie într-un stil și o manieră populară rusă.
Valentina CEBOTARI