„FABLAB” Drochia
Recent, la Biblioteca publică raională „Iulian Filip” Drochia a fost deschis Centrul inovativ comunitar „FABLAB” (fabrica laborator), unul din cele 4 ateliere pentru fabricare digitală din Moldova, ce se alătură reţelei globale din 50 de ţări. Acest laborator, dotat cu echipament modern, oferă cetăţenilor noi oportunităţi de utilizare a tegnologiilor de vârf şi transformarea invenţiilor personale în prototipuri.
Tehnologiile informaţionale, ce s-au infiltrat îndrăzneţ în tot mai multe domenii sociale, sunt utilizate şi pentru a moderniza bibliotecile publice din Republica Moldova. In etapa-pilot, Biblioteca publică raională „Iulian Filip”, mai apoi şi cele săteşti, au însușit Programul „Novateca”, implementat de IREX în Moldova, iar bibliotecile selectate au beneficiat de calculatoare de ultimă generaţie conectate la reţeaua Internet.
În scurt timp, prin intermediul programului „Novateca”, la bibliotecă au început a „veni” diverse proiecte. Organizația americană IREX, ce sprijină reforma sistemului de biblioteci din Republica Moldova, a anunțat, că scopul proiectului „Global Libraries Moldova” este în esență înființarea și testarea unei rețele de biblioteci publice moderne care să deschidă publicului un acces mai mare la educație, informație, circulația ideilor.
Astfel, angajaţii Bibliotecii publice „Iulian Filip” din raionul Drochia au implementat cu succes mai multe proiecte cu impact social: proiecte de educaţie mediatică, de educaţie în sănătate, iniţiativa 1+1 etc. Iar acum, Biblioteca Drochia, pe lângă instituţiile publice raionale din Cahul şi Ungheni, dar şi din Chişinău, este beneficiară de un proiect, ce deschide noi oportunităţi pentru cetăţeni, oferindu-le noi servicii. Fiind o platformă de studiu, inovaţii şi invenţii, acest atelier pentru fabricare digitală la scară mică este un loc perfect pentru a experimenta şi a studia. Aici pot veni toţi doritorii de a-şi vedea materializate ideile.
În laborator au fost instalate şi deja probate: Printer 3D, ce permite crearea obiectelor tridimensionale construite automat după modele 3D virtuale; Debitare şi Gravură Lazer, ce taie şi gravează cu lazer materiale „ce ard”, cum ar fi lemnul, pielea, textilele sau plasticul; Decupator Vinil, ce taie litere din foi subţiri de plastic (vinil), piele sau carton; Roboţi LEGO Mindstorms EV3, o platformă hardware şi software de elaborare şi programare a roboţilor; Raspberry Pi, un calculator de dimensiunile unui card de credit, creat iniţial ca un micro-computer pentru activităţi de programare; Maşină de cusut computerizată cu 50 de operaţiuni încorporate.
Echipa „FABLAB” este numeroasă: Petru Ababei, coordonator de proiect, Ala Bugai, organizatoare de evenimente, Dinu Cantemir, Nicolae Cojocaru, Stanislav Porcescu, Marian Sârbu şi Dorin Stamati voluntari, toţi sunt repartizaţi pentru domenii concrete de activitate.
Partenerii Centrului inovativ comunitar sunt Consiliul raional, primăria oraşului, Oficiul forţei de muncă, Colegiul de studii integrate, IPLT „Mihai Eminescu”.
La deschiderea oficială a laboratorului inovativ au participt: Evan Tracs, directorul Programului Internaţional „Novateca”, Igor Mironiuc, coordonator, programul Național „Novateca”, Vitalie Josanu, vicepreşedinte al raionului, Nina Cereteu, primar de Drochia, Marin Novac, şef-adjunct, Inspectoratul de poliţie Drochia, invitaţi şi oaspeţi de onoare, dar şi mult tineret curios, ce îşi doreşte realizarea ideilor frumoase cu ajutorului echipamentului performant.
Valentina CEBOTARI