Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Fapte frumoase pentru viitorul prosper al comunității – Glia Drochiană

Fapte frumoase pentru viitorul prosper al comunității

0

Fiind într-o vizită de lucru la primăria din satul Pervomaiscoe, raionul Drochia, am rămas observat, că în clădirea primăriei sunt amplasate Centrul medicilor de familie și Oficiul poștal. În discuția cu Raisa Vacari, primara s. Pervomaiscoe, am înțeles că acest lucru a fost dictat de necesitățile timpului, dar și oportun pentru săteni. În incinta primăriei erau spații libere, astfel, că ideea ca o parte a clădirii să fie amenajată pentru Centrul de sănătate a fost una benefică.

Angela DRAGUȚA, directoarea Școlii primare-grădiniță și primara Raisa VACARI – succesul înseamnă o bună colaborare

Am fost curioasă să aflu cum arată acest centru. Am rămas impresionată chiar de la intrare, de la sala de recepție. Un centru bine amenajat, conform standardelor europene, cu anturaj plăcut și primitor, care te fac să te simți în siguranță. Bine amenajate sunt și cabinetul medicului de familie, sala de proceduri, alte cabinete. Servicii de calitate pentru pacienți sunt oferite de Natalia Macovei, medic de familie, categoria superioară, care își onorează atribuțiile cu responsabilitate și dedicație. Ideea a fost binevenită pentru cetățenii și vârstnicii din sat, fiind mai bine pentru ei, căci nu au de făcut multe drumuri: venind la primărie pot intra la medicul de familie sau și la oficiul poștal. Cu atât mai mult, că în preajma primăriei vine și magazinul mobil, așteptat de locuitorii din sat.
Spiritul gospodăresc al primarei merită toată aprecierea, Raisa Vacari caută căi de soluționare a problemelor actuale, creând cât mai bune condiții pentru locuitorii satului. Astfel, din cauza numărului redus de copii au fost comasate și alte două instituții, grădinița și școala primară pentru a păstra statutul de școală. Doamna primară ne-a invitat să vizităm instituția respectivă. Am simțit o primire caldă încă de la poartă, o atmosferă plăcută domina și în interior, aici totul e bine aranjat, fiecare obiect, fiecare informație fiind atât de bine fixată, de parcă ar fi început de an școlar. Am susținut un mic dialog cu Angela Draguța, directoarea Școlii primare-grădiniță, pentru a afla mai multe despre activitatea și succesele angajaților, dar și a copiilor.

— Doamna Angela, de cât timp exercitați funcția de director al acestei instituții?
— Activez în această funcție timp de 10 ani. Începând cu anul 2012 am activat ca director de gimnaziu. În 2016 a avut loc optimizarea gimnaziului Pervomaiscoe, fiind reorganizat în școală primară. A fost dureros, dar cauza era cunoscută, căci era un număr mic de elevi ponderați. De aici și deficitul de buget, fapt care ar fi generat dificultăți mari în asigurarea funcționalitătii instituției.
— Dar la moment școala primară nu are deficit de buget?
— Avea și are până în prezent, dar grație Consiliului raional Drochia și Direcției Educație Drochia, deficitul școlii primare este acoperit din componenta Direcției Educație, cărora le adresăm sincere mulțumiri.
— Când au fost comasate aceste două instituții?
— Până în anul 2022 am activat ca școală primară. Însă cu toate că aplicăm diverse metode de menținere a numărului de copii, cum ar fi: ziua ușilor deschise, discuții particulare cu părinții, oricum, numărul copiilor era în descreștere, cauza fiind plecarea familiilor peste hotare, schimbarea locului de trai, etc. Deaceea în fiecare an instituția avea deficit bugetar. Cu majorarea actuală a prețurilor la produsele de consum, evident s-au majorat și cheltuielile pentru intreținerea instituției.
În sediul instituției aveam condiții bune pentru activitate, dar chieltuielile erau foarte mari. La finele anului de studii 2021-2022, am înțeles că pe viitor ne vom confrunta iarăși cu aceeași problemă, numărul mic de copii ponderați. Analizând situația contigentului de copii și reieșind din situația demografică, am dedus, că sunt necesare unele schimbări, iar unica ieșire este reoganizarea școlii primare în școală primară-grădiniță. În urma discuțiilor și consultărilor cu părinții, cu autoritățile locale, autoritățile ierarhic superioare, am înaintat un demers la APL 1 și APL 2, cu privire la reorganizare. Am facut acest pas pentru ca în sat să menținem școala primară. Această problemă a fost soluționată datorită ajutorului Consiliului local, a primarei Raisa Vacari și a Consiliului raional. Am trecut în clădirea grădiniței după o reparație capitală. În prezent activăm ca școală primară-grădiniță. Sediul ne-a permis divizarea instituțiilor cu două intrări separate, pentru grădiniță și pentru școală, astfel asigurăm și respectarea și regulilor sanitaro-igienice. Condițiile de muncă sunt foarte bune.
— Câți copii își fac studiile în clasele primare și câte săli de studiu sunt în instituție?
— În present în clasele primare avem 6 elevi, care constituie o singură clasă simultană. Avem 4 săli de studii ce ne permit să separăm în săli aparte disciplinele: limba de instruire, limba română, limba străină și matematica pentru o instruire de calitate.
— Câte cadre didactice sunt angajate în instituția primară și în cea preșcolară?
— Disciplinele școlare sunt citite de către 3 cadre didactice calificate, care au studii pedagogice superioare și de licență, cu o vechime de 30 ani, dintre care două cadre didactice dețin gradul didactic doi. De activitățile instructiv-educative în grădiniță sunt responsabile 2 cadre didactice calificate cu studii pedagogice superioare.
— Probabil, aveți și un personal auxiliar dedicat, care-și onorează cu drag meseria?
— Instituția este deservită de 7 cadre auxiliare, mă refer la instituța integră ca Școală primară-grădiniță.
— Am văzut deja că toate clasele dar și cabinetele cadrelor didactice sunt dotate cu tehnică de ultima generație. Cine a contribuit la procurarea lor?
— Cea mai mare parte a timpului cadrele didactice o dedică muncii cu elevii și copiii. Din acest motiv, condițiile de muncă constituie un principiu deosebit de important pentru viața noastră școlară, pentru generația ce o educăm și instruim.
Dotarea profesorului reprezintă o stare emoțională care îmbină nevoile personale și așteptările elevilor. Satisfacția la locul de muncă influențează în mare măsură comportamentul profesorului și se corelează pozitiv cu climatul școlii, grădiniței, clasei, sălii de activități și cu succesul elevilor și a copiilor. Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale elevilor și cadrelor didactice este de o maximă importanță pentru bunăstarea mentorilor, dar și discipolilor. Cu toate că suntem o instituție mică, ne străduim să oferim copiilor și corpului didactic condiții optime pentru activitate.
Conform Standardelor de dotare minimă a cabinetelor la disciplinele școlare în instituţiile de învăţământ secundar general și a instituțiilor de educație timpurie, toate sălile de studii și cabinetele sunt dotate cu necesarul minim pentru o instruire de calitate: avem conexiune la internet prin fir și Wi-Fi , tehnica TIC (televizor, notebook, imprimante, laminator, boxă, tablete, proiector), mobilier și table noi. Toate acestea au fost procurate din economiile școlii și ale grădiniței, dar am fost susținuți și de către primărie, de Consiliul raional, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
— Aveți un teren foarte bine amenajat și dotat cu echipament sportiv, atribute de joacă pentru copii. Aveți procurat deja și pavajul aflat în așteptare să fie montat. Cui se datorează montarea pavilionului?
— Reparația capitală a sediului a fost efectuată din bugetul primăriei cu susținerea financiară a Consiliului raional, fapt ce ne oferă condiții foarte bune pentru muncă. Economiile școlii și colaborarea, parteneriatul sănătos cu primăria, ne permit de comun acord să dotăm terenul cu echipament sportiv. Și nu numai. Recent a fost instalat un pavilion de joacă pentru copii și un complex de echipament sportiv pentru elevi.
— Faceți atâtea lucruri minunate pentru cominutate. Ați avut posibilitatea să aplicați și la proiecte?
— Cu părere de rău nu am avut posibilitatea să aplicăm, deoarece numărul mic de copii nu ne permite participarea, dar sperăm pe viitor să avem șansa de a aplica la proiecte pentru instituțiile cu un număr mic de copii.
— Din câte știm, în instituția preșcolară aveți o grupă mixtă de copii, ce vârste au?
— În instituția noastră sunt înscriși 24 copii, care formează o grupă mixtă. Grupa include copii cu vârsta de la 2 ani până la 7 ani. La fel sala de activitate este dotată cu mobilier corespunzător vârstelor și cu material didactic suficient pentru activități. De asemenea avem mobilier modern la cantină și la bucătărie. Instituția este asigurată cu spații pentru prepararea și servirea hranei, ce corespund normelor sanitare în vigoare, privind siguranța, accesibilitatea, funcționalitatea și confortul elevilor și copiilor.
— Mai aveți careva idei, planuri care urmează a fi implimentate în timpul apropiat?
— Cel mai important la moment este instalarea pavajului din curte și construcția anexei la intrarea în grădiniță pentru a oferi acces și condiții prielnice pentru activități.
— Ce părere aveți despre comasarea instituțiilor, avantaje/dezavantaje?
— Aș putea menționa, că avem mai multe avantaje, precum micșorarea deficitului de buget, condiții foarte bune de muncă, menținerea școlii în localitate, menținerea locurilor de muncă pentru angajați. Iar dezavantaje practic nu există. Un dezavantaj ar putea fi spațiul mic al sălilor de studii, însă după numărul de copii la zi, ne satisfice, dar cel mai mare dezavantaj este neutilizarea fostei clădiri a școlii care este dotată cu tot necesarul pentru activitate: încălzire pe gaze naturale, electricitate, internet etc. Am instalat camere de luat vederi pentru securitate, însă cu timpul neutilizarea clădirii va duce la demolare. Cu părere de rău aceasta este realitatea ce ne doare.
— Anul acesta câți absolvenți aveți? Numărul elevilor înscriși pe lista doritorilor de a păși în lumea cunoștințelor în noul an școlar este în creștere?
— În anul de studii 2022-2023 avem 3 absolvenți care au susținut cu rezultate bune și foarte bune testarea națională la finele ciclului primar. Ne bucură faptul, că pentru anul de studii 2023-2024 avem înscriși 5 copii, conform cererilor părinților. Astfel numărul copiilor puțin este în creștere. Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor: autorităților locale, autorităților ierarhic superioare, angajaților, părinților pentru susținere și ajutor în realizarea procesului de funcționare a instituției. Urez tuturor multă sănătate, împliniri și realizări frumoase.
— Vă mulțumim mult pentru colaborare, Vă urăm succese și cât mai mulți elevi dornici de carte.
Pentru conformitate,
Anastasia Olaru

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *