„Feciorii Moldovei”, moștenitorii lui Ștefan
Pe Damian Spinei, un băiat talentat și îndrăgostit de muzica populară, drochian de origine, l-am observat recent implicat într-un nou proiect folcloric-muzical, cu tematică militară. Sincer, m-a intrigat, deoarece urmărim cu atenție evoluția acestui tânăr. I-am solicitat un interviu, pe care ni l-a acordat cu mare amabilitate.
– Damian, ziarul „GD” a scris în repetate rânduri despre cariera ta scenică: că ai mers să-ți faci studiile în România, că acum ești student la nivel master în domeniul muzicii, că ești laureat al mai multor concursuri și festivaluri. Acum, mai recent, în spațiul public, ai apărut cu o lucrare nouă, un clip video, împreună cu alți doi interpreți.
– Aceștea sunt Mihai Dolhascanu și Gabriel Treteag. Mergând la festivaluri și concursuri, ne-am cunoscut și am legat o relație frumoasă, iar, în scurt timp, mi-au devenit colegi de scenă. Noi am simțit, că prietenia noastră are o misiune sfântă, cea de a duce mai departe moștenirea primită de la Ștefan cel Mare.
– Te referi la afirmrea domnitorului Ștefan cel Mare?
– „Moldova n-a fost a strămoșilor noștri, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri, a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”. Noi trei, feciori ai Moldovei istorice, uniți de dragostea față de tradițiile neamului și pentru cântecul popular, primim cu recunoștință moștenirea lui Ștefan. Și iată, împreună cu acești tineri talentați, am lansat o nouă creație muzicală „Sună goarna și răsună”.
– După tematică, piesa este foarte actuală.
– Părintele Iustin Pârvu spunea așa: „O țară fără școală, fără biserică și fără armată este o țară fără viitor”. Prin numele Grupului vocal „Feciorii Moldovei”, prin acest cântec am dorit să unim Moldova, având în vedere faptul, că eu sunt basarabean, Gabriel este bucovinean, iar Mihai este din Moldova, România. Eu port în suflet dorul și glasul Basarabiei, Gabriel Treteag cântă trecutul și măreția Bucovinei, iar Mihai Dolhascanu spune povestea Moldovei tradiționale, rostită din neam în neam.
– Cum a apărut ideea piesei?
– Inițial ideea îi aparținuse lui Mihai Dolhascanu, eu îi propusesem să facem un duet împreună dar am ajuns să formăm acest grup-trio. Însă în legătură cu evenimentele din prezent legate de țara vecină Ucraina, unde locuiesc mulți români și sute de basarabeni, care, din păcate, trec prin vremuri grele, ne-am gândit, ca prin intermediul acestui cântec să renaștem spiritul patriotic al moldovenilor și românilor. Și nu numai.
– Cui aparține linia melodică?
– Linia melodică și textul au fost create de Mihai Dolhascanu, aranjamentul orchestral îi aparține lui Vitalie Dorin, care ne-a acompaniat cu Orchestra „Rapsozii Moldovei”, sunet studio – Iachim Didi. Videoclipul a fost filmat de către Cosmin Tomoiagă.
– Filmările clipului video s-au desfășurat în România?
– Videoclipul l-am filmat la Moldovița, județul Suceava cu mocănița (tren de linie îngustă, care circulă în regiunile de munte). Am avut alături de noi oameni care ne-au susținut și vreau să aduc pe această cale sincere mulțumiri Asociației Militarilor Veterani din România, președinte Dumitru Florea, tuturor celor care au depus muncă și s-au implicat cu dăruire în acest proiect.
– Unde poate fi vizualizat clipul?
– Videoclipul poate fi vizualizat pe youtube, dar și pe paginile noastre de pe rețelele de socializare. Am format și pagina oficială a Grupului vocal cu denumirea „Feciorii Moldovei”.
– Care și va inspirat să creați această lucrare actuală, cu text și melodie create în spirit tradițional și cu scop de a păstra și promova tradițiile frumoase ale neamului românesc.
– Așa am vrut, astfel am conceput. Dacă ne-a reușit, ne vor aprecia spectatorii și specialiștii din domeniu.
– Succese în viitor, noi creații muzicale, realizări scenice originale.
– Mulțumim.
Pentru confirmare
Valentina CEBOTARI