Femeia, izvor nesecat de căldură, tandrețe, venerație
Luna martie este simbolul primăverii, a reânnoirii naturii, este luna Mărțișorului. În această lună, când iarna încă nu dorește să plece, iar primăvara insistent ne bate la ușă, aducând pe meleagurile noastre căldură și lumină, când primii ghiocei își ridică căpșoarele spre primele raze de soare, în această perioadă este cântată, slăvită și apreciată Femeia – ființa care asigură viața pe pământ.
Un proiect de suflet pentru consătenii săi – de a le crea sărbătoare în suflete, Vera Dascăl, primara satului Drochia, a inițiat chiar din primul an de mandat, ulterior diversificându-l. Acum, mai recent, a „dat naștere” la o sărbătoare de suflet pentru doamnele din sat, prin care și-a dorit să elogieze femeia. Am încercat să o „descoasem” mai detaliat referitor la această inițiativă frumoasă, demnă de urmat.
– Doamna primar, am înțeles, că această inițiativă Vă aparține.
– Din primul an de mandat am generat idei frumoase, dar, cum spune o vorbă populară: „un lucru de nimic ne strică planurile – finanțele”. Multe aș face, că oamenii din satul nostru sunt muncitori și merită să fie venerați, prețuiți, omagiați. Am început cu Sărbătorile de iarnă. Însă 8 Martie este una specifică, deosebită, deoarece „Femeia-i femeie la orișice vârstă, Dacă zâmbește și nu este tristă…”, – vorba poetului.
– Puteți afirma acest lucru, fiind și DVS una din multele femei drochience…
– Sunt și eu mamă, soție, bunică, colegă etc. Cunosc destinul femeii nu din spusele cuiva. O mică atenție, un cuvânt cald, un pic de respect și Femeia se înaripează, zboară, „dă viață lucrurilor fără suflet”.
– Anul curent pentru câte doamne ați conceput sărbătoarea?
– Pentru 130 de femei.
– Selectate, reprezentante?
– De ce? Am invitat femeile din brigada de câmp, de la școală, grădiniță, asistența socială, punctul medical, pensionarele din toate domeniile etc. Am vrut să le vedem pe toate împreună la o masă de sărbătoare, la un eveniment de zile mari.
-Ați realizat idea doar cu forțele proprii?
– De una singură nu poți face nimic. Am avut alături colectivul primăriei, consilierii, susținătorii noștri fideli. Întâlnirea a avut loc pe 7 martie, în Decada Mărțișorului. Și Direcția rai-onală de cultură ne-a bucurat cu prezența artiștilor autohtoni, care au creat o dispoziție nemaipomenită. Însă „cireașa de pe tort” a fost, totuși Gheorghe Țopa, îndrăgitul interpret de muzică ușoară din Chișinău, care de ani buni cântă femeia.
– Dânsul a venit tot în cadrul Mărțișorului 2022?
– A venit invitat de Iurie Dascăl, director, SRL „Tehagrodas”, și a creat o adevărată atmosferă de sărbătoare, cântecele lui proslăvesc femeia prin versuri și melodii inconfundabile.
– Cine din artiștii de la raion au delectat doamnele și domnișoarele din localitate?
– Femeile noastre au avut parte de un concert de zile mari, susținut de către Orchestra de muzică populară „Craișorii”, conducător artistic Stanislav Bațura, Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pânzari, de interpreții Cristina Bațura, Vitalie Țurcanu, Laurenția Grozavu, moderatoare a evenimentului fiind Cristina Țurcanu.
– Înțelegem, că sărbătoarea a fost concepută pentru a omagia Femeia?
-Desigur. Femeia-mamă trebuie elogiată mereu, nu doar la sărbători. Acum, când trăim timpuri complicate, poate chiar foarte dificile, un pic de soare, de cădură, de dispoziție, ce ar așterne pe chipul lor zâmbetul, ar aprinde flacăra speranței, ar încolți încrederea în ziua de mâine, ar descreți frunțile, făcându-le și mai frumoase, și mai gingașe, sunt foarte și foarte necesare.
– Prin ceea ce le-ați pregătit cu această ocazie deosebită, cu siguranță, că ați pus în valoare Femeia…
– Acesta ne-a fost scopul suprem. Femeia este cea care dă continuitate vieții pe pământ. Am avut alături mame, bunici, surori, soții, colege, am menționat rolul lor în societate, în familie, în educarea copiilor, în realizarea planurilor de activitate. A fost evidențiat un lucru important: femeile din localitatea noastră sunt deosebite: cele mai harnice și mai frumoase, cele mai sensibile și receptive, cele mai… cele mai… „Femeia-i un foc, femeia-i o pară, Femeia i-o veșnică primăvară”.
– Le-ați pregătit bucate, le-ați servit, le-ați omagiat ați ales pentru ele cele mai frumoase mesaje…
– Avem o sală pentru ceremonii foarte bună și frumoasă, încăpătoare și ajustată. Am așezat la mese toate invitatele, ele au primit și cadouri: câte o floare din partea primăriei și câte o salatieră de la SRL „Tehagrodas”. Dar, cel mai important, a fost dispioziția și atmosfera de sărbătoare.
Când le-am văzut pe toate prinse într-o horă comună, mi s-au umezit ochii: cât de puțin ne trebuie nouă, ca să ne simțim FEMEI!
– Atenția, grija și aprecierile, elogierile au topit sufletele invitatelor, nu doar a DVS…
– Atmosfera de sărbătoare, creată de artiștii din raion, dar, mai ales, de Gheorghe Țopa, care a fost foarte generos la epitete și metafore fine, pline de rafinament, adresate doamnelor din Drochia, au creat o sărbătoare de neuitat, unde s-a cântat și s-a dansat, unde au dominat clipe de emoții, de sinceritate, ce vor rămâne în sufletele și amintirile femeilor-drochiene încă mult timp, deoarece „Femeia-i femeie în tot cursul vieții, Nu în zadar o cântă poeții…”
A dialogat
Valentina CEBOTARI