Festivalul Cântecului Pascal și Ziua Femeii Creștine sărbătorite cu evlavie la Gribova
În Duminica a 3-a după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Ortodoxă le-a cinstit pe Sfintele Femei Mironosițe (Ziua Femeii Creștine) care, „în prima zi a săptămânii (Duminică), pe când răsărea soarele”, au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miresme de mare preț, primind de la îngeri, înaintea tuturor, vestea, că Hristos a înviat din morți. Aceste femei purtătoare de mir au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului, învrednicindu-se de marea bucurie a întâlnirii cu Însuși Hristos Cel Înviat din morți.
Duminică, 22 aprilie, în incinta Gimnaziului din s. Gribova, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Festivalului raional al Cântecului Pascal „Hristos a Inviat”, unit cu Ziua Femeii Creștine.
Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea IPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și cu stăruința Protopopului de Drochia, protoiereului mitrofor Pavel Vuluță. Deschiderea festivalului a fost pezentată de Aliona Râbac, directoarea gimnaziului-gazdă, care cel mai mult s-a ocupat și de organizarea acestei activități.
La eveniment au participat peste 200 de copii din școlile din raion. Conducătorii colectivelor, ca întotdeauna, au pregătit copiii la nivel, pentru care lucru au primit cuvinte de laudă, recunoștință, diplome, iar participanții au fost răsplătiți cu daruri și mulțumiri pentru dorința de a asculta și îndeplini poruncile Domnului.
Deoarece manifestarea s-a desfășurat în mare zi creștină, dedicată femeiloe, toate domnișoarele și doamnele prezente au fost felicitate cu Ziua Femeilor Mironosițe, pe umerii cărora se ține și familia creștină. Conform învățăturii Bisericii Ortodoxe, anume familia este cel dintâi așezământ dumnezeiesc pe care l-a făcut Dumnezeu pentru om în Rai cu sfatul Preasfintei Treimi.
Familia este celula și izvorul vieții pe pamânt, temelia vieții de obște, prima biserică întemeiată de Dumnezeu, din iubire pentru om. Fără iubirea firească din familie nu putem ajunge la iubirea dumnezeiască, veșnică.
Festivalul se datorează conlucrării fructuoase dintre Direcția Învățământ, Tineret și Sport și protopopia de Drochia.
Astfel, prezenți la festival, Ion Recean și Ala Steliman, respectiv, șeful și șefa-adjunctă a Direcției învățământ, au menționat importanța colaborări dintre biserică și școală. Or, acești copii, educați astăzi în spiritul ortodox, sunt și viitorul bisericii de mâine. Predarea orelor de religie în școlile din raion vine să contureze acest fapt.
Și primarul Chiril Macoveți a avut doar aprecieri pentru festivalul organizat la Gribova. Dânsul a menționat frumoasa implicare a colectivului instituției de învățământ din localitate, precum și minunatele evoluări ale tuturor participanților.
Preotul Ioan Novac a stăruit să sublinieze importanța acestei frumoase tradiții prin care nu doar că sunt elogiate cântările pascale, ci are loc o profundă educație a tinerei generații în stil ortodox.
Fără nici o îndoială, tineretul de astăzi trece printr-o serioasă criză creștină. Anume unor astfel de activități Ie și aparține educarea creștină a copiilor, tineretului, dar și promovarea dragostei întru Hristos și cele sfinte. Aceste manifestări trebuie nu doar salutate, ci și susținute de toți: școală, biserică, APL, exact cum s-a făcut de această dată în satul Gribova.
Preot Gheorghe COJOCARI,
paroh al Bisericii
„Sf. Nicolae”, s. Gribova
Foto Nelly CIOBANU